Ovenschotel met kikkererwten, paprika en kaas
Bij vlagen eten we veel kikkererwten. Hummus, een maaltijdsalade, in de paella en met gegrilde groenten, we zijn er echt gek op. En dan ineens gaan er weken voorbij waarin ik ze niet op tafel zet. Op de een of andere manier zit de kikkererwt niet zo in mijn systeem. Herken je dat? Gelukkig is er nu Het Kikkererwtenkookboek. Helemaal gewijd aan de kikkererwt en als je van kikkererwten houdt echt een aanrader om in de kast te hebben. Of liever nog: op het aanrecht zodat je aan de slag kan met de lekkere recepten. Ik maakte onder meer de heerlijke ovenschotel met kikkererwten, paprika en kaas van vandaag. Lees mijn review van dit bijzondere boek en zet vanaf nu vaker kikkererwten op tafel.
Het Kikkererwtenkookboek – Lucrees van Groningen en Marietje Bosma
Kikkererwten koop je gedroogd of kant en klaar bereid in een potje, blik of zak. Maar hoe maak je daar lekkere maaltijden mee? Maakt het uit of je voor gedroogde of kant en klare erwten kiest? Lucrees van Groningen en Marietje Bosma (moeder en dochter) gingen op onderzoek uit, raakten geïntrigeerd en bundelden hun ervaringen en recepten. Vol aanstekelijk enthousiasme vertellen ze over deze veelzijdige peulvrucht. Via de geschiedenis, de verschillende soorten, mogelijke bereidingswijzen en een groot aantal recepten raak je helemaal vertrouwd met ….
Kikkererwten zijn duurzaam alternatief
Van oorsprong komt de kikkererwt uit het Midden Oosten en raakte in de loop van 10.000 jaar verspreid over de hele wereld. Uit geschriften en kleitabletten blijkt dat de oude Grieken en Romeinen al hummus en andere bereidingen van kikkererwten aten. In Nederland is de kikkererwt de laatste paar jaar aan een opmars begonnen en inmiddels flink ingeburgerd. Kikkererwten zijn relatief goedkoop en bevatten veel voedingsstoffen en zijn rijk aan eiwitten. Naast haar veelzijdigheid wordt de peulvrucht daarom ook geroemd als plantaardig en duurzaam alternatief voor vlees.
Het lekkerst is het om gedroogde kikkererwten te gebruiken. Het weken (6-48 uur) en vervolgens koken vraagt tijd en dus planning. Gelukkig kan je gare kikkererwten goed invriezen. In Het Kikkererwtenkookboek staan 3 manieren uitgelegd om gedroogde kikkererwten te bereiden. Vervolgens kan je ermee koken, bakken, soep maken, in salades verwerken of brood en gebak mee bakken.
Zoete kikkererwten
Klassiekers als hummus, falafel en harira ontbreken uiteraard niet in de recepten. Ronduit verrassend zijn de kikkererwten-kaaskroketten, pastinaak saffraansoep, kikkererwten met kokos en aardappel en Indiase paprika’s. De Toscaanse kikkererwten met saffraan en amandel zien er ook heerlijk uit en de kikkererwtenburgers roepen om gemaakt te worden. Naast hartige recepten staan er maar liefst 15 zoete lekkernijen in het boek. Denk aan gekonfijte kikkererwten, brownies, amaretti en sinaasappel-amandeltaart. Meringue van aquafaba zit daar natuurlijk ook tussen.
Terwijl ik dit schrijf staat er bij mij een pan met geweekte kikkererwten op de kookplaat. Een deel vries ik in, met een deel maak ik het recept van vandaag en het laatste beetje ga ik konfijten. Zo benieuwd hoe dat smaakt. Bestel ook snel Het Kikkererwtenkookboek en laat je verrassen door de eindeloze mogelijkheden.
Ovenschotel met kikkererwten, paprika en kaas
Makkelijk, lekker en kleurrijk. Dat was het eerste dat ik dacht toen ik het recept zag. En dat is precies ook hoe het uitpakte. De ovenschotel is zo gemaakt en de oven doet daarna de rest. Als je wilt kan je de ovenschotel prima voorbereiden en na een dag werken zo in de oven schuiven. Ideaal om doordeweeks een gezonde maaltijd mee op tafel te zetten. Staat deze maaltijd van kikkererwten met paprika, olijven, rode wijn en kaas binnenkort bij jou op tafel?
Ovenschotel met kikkererwten, paprika en kaas
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 100 ml rode wijn
- 75 gr oude kaas
- 50 gr zwarte olijven, in ringetjes
- 2 rode paprika's, in stukje
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- ½ eetlepel honing
- ½ theelepel kaneel
- olijfolie
- zout en peper
Voor de garnering:
- verse peterselie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Verwarm in een pan wat olijfolie en fruit er de ui in aan. Als de ui glazig is knijp je het teentje knoflook erbij en voeg je de paprika toe. Roer door en laat het geheel nog een paar minuten zachtjes fruiten.
- Als alle groente zacht is giet je de wijn erbij en voeg je de honing en kaneel toe. Laat nog even sudderen. Schep de kikkerwten en olijven erdoor, proef en breng op smaak met zout en peper. Schep alles in een overschaal en strooi de kaas erover. Plaats de schaal ongeveer 30 minuten in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven.
- Als de kaas is gesmolten en het gerecht door en door heet is neem je de schaal uit de oven. Bestrooi met wat verse peterselie en serveer.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Voeg ook eens wat verse tijm toe of gebruik hele andere kruiden in plaats van honing en kaneel. Bijvoorbeeld ras el hanout of vadouvan.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat een affiliate links en een toegestuurd product (boek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.