Header Overetengesproken.nl
Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees

Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees

 |  2 reacties
659 Shares

Stoofvlees of draadjesvlees is volgens mij van alle tijden en alle rangen en standen. Wie is er niet opgegroeid met de heerlijke geur van vlees dat uren stond te stoven op het fornuis. Van draadjesvlees tot hachee, van jachtschotel tot hazenpeper, de basis is steeds vlees dat je op lage temperatuur gedurende lange tijd in een smaakvolle vloeistof laat stoven. Door het lange stoven worden zelfs taaiere vleessoorten heerlijk zacht. En als je het maar lang genoeg laat stoven valt het zelfs tot draadjes uit elkaar.

Maar wist je dat je stoofvlees ook heel goed kunt stoven in de oven? Sterker nog, in de oven gaat het zelfs nog beter dan op het fornuis. De temperatuur in de oven is namelijk veel beter in te stellen en te controleren dan op een pit. Vlees stoven doe je immers rondom het kookpunt van het stoofvocht. De meningen hierover verschillen iets, de een vindt net tegen het kookpunt beter, de ander laat het stoofvocht liever heel zachtjes borrelen. Tel daarbij op dat rundvlees bij een kerntemperatuur van 70ºC of hoger volledig gaar is en je weet dat je met een oventemperatuur van rondom de 100ºC altijd goed zit. Afhankelijk van het soort vlees en de ingestelde temperatuur zal het langer of korter duren eer het vlees gaar en heerlijk zacht is.

Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees - Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.

Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees

Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.
Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

 • 500 gr magere runderlappen
 • laurierpoeder
 • kruidnagelpoeder
 • scheutje azijn
 • zout en peper
 • boter
 • heet water

Aan de slag

 1. Haal de runderlappen tenminste een half uur tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Vlak voor gebruik bestrooi je de runderlappen aan beide zijden ruim met zout en peper.
 2. Verhit wat boter in een pan met dikke bodem en schroei daarin de runderlappen snel dicht. Meer dan dicht schroeien en een eerste kleurtje is niet nodig. Past het vlees niet allemaal tegelijk in de pan schroei het dan in etappes dicht en leg de dichtgeschroeide stukken vlees even op een bord. Als al het vlees is gedaan schenk je langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn bij het braadvocht. Voeg dan naar smaak wat laurier- en kruidnagelpoeder toe, roer het vocht goed door, breng aan de kook en leg het vlees dat je eerder uit de pan hebt gehaald weer terug.
 3. Doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 110ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3½-4 uur zacht en gaar. Keer tussentijds het vlees een paar keer en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul dat eventueel aan.
 4. Als het vlees zacht is en in draadjes uiteenvalt is het klaar. Gebruik het stoofvlees of draadjesvlees als basis voor hachee en jachtschotel. Of breng de jus op smaak met een klein stukje van een bouillonblokje, bindt met een maïzena-papje en serveer samen met het vlees bij bijvoorbeeld vers gemaakte rode kool met appeltjes en ananas.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. In dit recept heb ik magere runderlappen gebruikt maar je kan natuurlijk ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Sucadelappen hoeven minder lang te stoven dan magere runderlappen en riblappen zijn nog weer iets sneller klaar. Hoelang het vlees daadwerkelijk nodig heeft is onder andere afhankelijk van de dikte van het vlees. Hou dus vooral geen exacte tijden aan maar kijk goed hoe het stoven verloopt en beoordeel steeds opnieuw de zachtheid. Zo krijg je altijd het perfecte stoofvlees.
 2. Van 500 gr runderlappen hou ik een kleine 300 gaar stoofvlees over.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

2 Reacties

 1. Attie
  | Beantwoorden

  Kan het ook in een braadslede afgedekt met aluminiumfolie worden bereid?

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Kan prima denk ik. Let voor alle zekerheid even op dat er niet teveel vocht verdampt. Succes en ben heel benieuwd naar je ervaring…

Geef een reactie