Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees

Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.

Deel dit recept/artikel!

Stoofvlees of draadjesvlees is volgens mij van alle tijden en alle rangen en standen. Wie is er niet opgegroeid met de heerlijke geur van vlees dat uren stond te stoven op het fornuis. Van draadjesvlees tot hachee, van jachtschotel tot hazenpeper, de basis is steeds vlees dat je op lage temperatuur gedurende lange tijd in een smaakvolle vloeistof laat stoven. Door het lange stoven worden zelfs taaiere vleessoorten heerlijk zacht. En als je het maar lang genoeg laat stoven valt het zelfs tot draadjes uit elkaar. Ouderwets stoofvlees is zó lekker. Ik geef je mijn recept.

Stoofvlees stoven in de oven

Wist je dat je stoofvlees ook heel goed kunt stoven in de oven? Sterker nog, in de oven gaat het zelfs nog beter dan op het fornuis. De temperatuur in de oven is veel beter in te stellen en te controleren dan op een pit. Vlees stoven doe je immers rondom het kookpunt van het stoofvocht. De meningen hierover verschillen overigens wel iets, de een vindt net tegen het kookpunt beter, de ander laat het stoofvocht liever heel zachtjes borrelen.

Rundvlees is bij een kerntemperatuur hoger dan 70ºC volledig gaar. Het lekkerste stoofvlees krijg je echter bij een kerntemperatuur tussen 75°C en 90°C. Dan verandert collageen in een zachte, smeuïge gelatine waardoor het vlees super zacht en mals wordt. Met een oventemperatuur van 90-100ºC zit je dus altijd goed. Afhankelijk van het soort vlees en de ingestelde temperatuur zal het langer of korter duren voor het vlees gaar en heerlijk zacht is.

Wat eet je bij stoofvlees?

Een ouderwets lapje stoofvlees is heerlijk met rode kool. Met de leftovers maak je de volgende dag jachtschotel, mini rundvlees pie of huzarensalade. In plaats van sudderlapjes kan je het vlees ook in stukken snijden en met uien en extra kruiden stoven tot hachee. Of stoof het eens met sherry, tomatenpuree en rode paprika en serveer met knolselderijpuree.

Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees - Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.

Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees

19 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 500 gr magere runderlappen
  • laurierpoeder
  • kruidnagelpoeder
  • scheutje azijn
  • zout en peper
  • boter
  • heet water

Aan de slag:

  • Haal de runderlappen tenminste een half uur tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Vlak voor gebruik bestrooi je de runderlappen aan beide zijden ruim met zout en peper.
  • Verhit wat boter in een pan met dikke bodem en schroei daarin de runderlappen snel dicht. Meer dan dicht schroeien en een eerste kleurtje is niet nodig. Past het vlees niet allemaal tegelijk in de pan schroei het dan in etappes dicht en leg de dichtgeschroeide stukken vlees even op een bord. Als al het vlees is gedaan schenk je langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn bij het braadvocht. Voeg dan naar smaak wat laurier- en kruidnagelpoeder toe en roer alle goed door het braadvocht. Verwarm tot tegen de kook aan en leg het vlees dat je eerder uit de pan hebt gehaald weer terug.
  • Doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 95ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3½-4 uur zacht en gaar. Keer tussentijds het vlees een paar keer en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul eventueel aan met een beetje extra water.
  • Als het vlees zacht is en in draadjes uiteenvalt is het klaar. Gebruik het stoofvlees of draadjesvlees als basis voor hachee en jachtschotel. Of breng de jus op smaak met een klein stukje van een bouillonblokje, bindt met een maïzena-papje en serveer samen met het vlees bij bijvoorbeeld vers gemaakte rode kool met appeltjes en ananas.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. In dit recept heb ik magere runderlappen gebruikt maar je kan natuurlijk ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Sucadelappen hoeven minder lang te stoven dan magere runderlappen en riblappen zijn nog weer iets sneller klaar. Hoelang het vlees daadwerkelijk nodig heeft is onder andere afhankelijk van de dikte van het vlees. Hou dus vooral geen exacte tijden aan maar kijk goed hoe het stoven verloopt en beoordeel steeds opnieuw de zachtheid. Zo krijg je altijd het perfecte stoofvlees.
  2. Van 500 gr runderlappen hou ik een kleine 300 gaar stoofvlees over.
  3. In plaats van de oven kan je ook prima een slowcooker gebruiken.
  4. Een heerlijke variatie is stoofvlees in kruidige tomatensaus met bulgur en gegrilde groenten.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




32 reacties

  1. Oeps, vergeten te melden: inderdaad ook twee plakken ontbijtkoek in de saus verkruimeld en meegestoofd. Groet, Mynke

  2. Errug lekker dit recept; ik heb runderlappen gebakken, toen uien erbij en ook nog ingesmeerd met mosterd (na het aanbakken ;-))). Toen tijm en oregano erbij, flinke scheut appelazijn, water totdat het vlees onder stond en half bouillonblokje. In de over 6 uur op 98 graden. En nu is het zo lekker geworden dat ik twijfel of ik niet snel alles zelf zal opeten, haha. Maar als ik dat niet doe eten we dit vanavond met witlof uit de oven en gebakken aardappeltjes. Groet, Mynke

  3. Wordt echt niet sappig of zacht na 4 uur op 95graden..
    Na 4 uur maar op het fornuis gezet.

    1. Zeker weten! Hoe langzamer je het vlees stooft hoe lekkerder het wordt. Ik heb het gebruik van een slowcooker aan de tips toegevoegd.

  4. Ik ben heerlijk runderlappen aan het stoven. Heb er naast zout en peper ook piment, kaneel en kruidnagel bij gedaan. En natuurlijk wat verse tomaten. Ruikt superlekker en uit eerdere ervaringen weet ik dat het ook dit keer weer heerlijk gaat smaken

    1. Wat klinkt dat lekker, krijg gelijk ook zin in stoofvlees. Morgen misschien maar even wat vlees halen…

  5. Kun je ook een glazen ovenschaal met deksel gebruiken i.p.v een pan ?

    Wordt voor mij de allereerste keer dat ik de oven ga gebruiken dus vind het ook best wel spannend.

    1. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar denk dat het prima kan. Voordeel van een gietijzeren pan is dat het de warmte zo goed vasthoudt. In de oven zou de temperatuur sowieso redelijk constant moeten zijn dus een glazenschaal met deksel of een gewone braadpan (mist ovenbestendig) kunnen net zo goed lijkt me. Succes!

  6. Ik braad ook wel eens draadjesvlees maar ik heb van mn moeder geleerd om er mosterd op te smeren voor het de pan in gaat

    1. Wat fijn om te horen. Ik heb voor morgen rundvlees liggen om te stoven, nu al zin in…

    1. Na het aanbraden van het vlees voeg je wat water en een klein beetje azijn toe. Als er tijdens het stoven op enig moment te weinig vocht in de pan zit vul je dat aan met een beetje water. Succes.

      1. Gemaakt! Nog nooit zo lekker vlees gegeten. En amper water hoeven toevoegen.

        1. Ah, wat is dat fijn om te horen. Dank je wel voor het delen!

  7. Ik heb het in de slowcooker gemaakt was super heb jou recept grotendeels aan gehouden allen de tijden niet de slowcooker op low en dan 10 uur het vlees was heerlijk zacht 👍🏼

    1. Hoe langer hoe beter zou ik zeggen. Heerlijk als het bij zo lang op kan garen. Heb zelf (nog) geen slowcooker, lijkt me wel ideaal.

      1. Ria Berkhof schreef:

        Ik heb gehoord dat de slowcooker de vitamine verliest omdat het zolang aanstaat voor het gaat is

        1. Een slowcooker heb ik niet maar langzaam stoven in de oven of de pan komt natuurlijk op hetzelfde neer. Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet op die manier over nagedacht maar je hebt misschien wel een punt. Stoofvlees kan je alleen niet kort stoven of bakken, het kost nou eenmaal tijd om het zacht en mals te krijgen. Wat betreft vitamine verlies. Tomaten krijgen juist door ze te verhitten waardevolle voedingstoffen. Lastige materie dus…

  8. Cor groenheide schreef:

    Goedemorgen mensen. Het is een lekker recept. Maar een ding heb ik veranderd, Gewoon doorregen runderlappen blijf het vlees sapperiger Als je mager vlees neemt word zo erg droog het vlees

    1. Doorregen runderlappen zijn vetter dan magere runderlappen. Door magere runderlappen langzaam te laten stoven vind ik het droog worden van het vlees niet noemenswaardig. Sterker, ik hou niet van die zachte vetdraadjes tussen mijn vlees. Maar dat is een persoonlijke smaak. Kies dus vooral het vlees dat je zelf lekker vindt, in jou geval dus doorregen runderlappen.

  9. Henk Reinders schreef:

    In de oven kan vast ook wel, maar ik heb speciaal voor stoofvlees bij de kringloop een prachtig nostalgisch petroleumpitje gekocht. Werkt prima! Wel aanbraden met echte boter natuurlijk! De runderlap ligt, net als vroeger bij mijn moeder, de hele zondagmiddag zachtjes nét niet te pruttelen in de ovalen gietijzeren Dru 26 die mijn opa en oma begin 1900 voor hun huwelijk hebben gekregen.
    Mooier kan niet vind ik.

    Eet smakelijk
    Henk Reinders,
    Den Haag

    1. Die petroleumstelletjes zijn zo leuk, ik sta er regelmatig naar te kijken bij de kringloop. Heel mooi om er zo’n oud familiestuk op te gebruiken voor het bereiden van stoofvlees.

  10. Kan het ook in een braadslede afgedekt met aluminiumfolie worden bereid?

    1. Kan prima denk ik. Let voor alle zekerheid even op dat er niet teveel vocht verdampt. Succes en ben heel benieuwd naar je ervaring…

    2. Eef1981 schreef:

      Leuk recept!even een kleine opmerking van een slagersdochter,hoe meer doorregen het vlees is,hoe langer het moet sudderen,zoals het hier beschreven staat,staat het verkeerd om.
      Magere lappen moeten korter gestoofd worden dan riblappen.

      1. Dank je wel, maak graag stoofvlees. Raak er niet op uitgekeken, blijft altijd lekker. Voor zover ik altijd heb geleerd is doorregen vlees malser dan mager vlees en zijn riblappen sneller klaar dan magere runderlappen. Ik heb het zojuist geprobeerd te checken: verwarrend. Slagerij Spoelder schrijft dat riblappen het snelst te bereiden zijn. Via de site van de Keurslagers lees ik juist dat magere riblappen het snelst klaar zijn. Ik ga er maar eens wat literatuur op naslaan….