Oud Hollandse poffertjes - Met dit recept bak je poffertjes zoals je ze kent van de poffertjeskraam. Ga ook aan de slag en geniet!

Oud Hollandse poffertjes

Met dit recept bak je poffertjes zoals je ze kent van de poffertjeskraam. Ga ook aan de slag en geniet!
Direct naar het recept

Poffertjes eten in een poffertjeskraam, daar kan ik me zo op verheugen. Helaas zijn er nog maar weinig echte poffertjeskramen over. Gelukkig kan je poffertjes ook heel makkelijk thuis maken. Hoogste tijd dus om mijn favoriete poffertjes recept met jullie te delen. Inclusief 2 tips om de allerlekkerste oud Hollandse poffertjes te bakken.

Boekweitmeel

Hoewel poffertjesbeslag erg lijkt op pannenkoekenbeslag zijn er 2 belangrijke verschillen. Naast tarwebloem bevat poffertjebeslag ook boekweitmeel. De verhouding verschilt van ¾ tarwebloem en ¼ boekweitmeel tot halfom tarwebloem en boekweitmeel. Daarnaast wordt er aan het beslag wat gist toegevoegd waardoor ze rijzen en lekker dik worden.

Boekweitmeel maak je heel eenvoudig zelf. Doe een schep boekweit korrels in de keukenmachine, blender of hakmolen van je staafmixer en maal op hoge snelheid tot een fijn meel. Boekweitmeel gebruik je op dezelfde manier als tarwemeel. Let op: het is beter om boekweit niet rauw te consumeren. Boekweitmeel is perfect voor in baksels. Hele (rauwe) boekweit korrels kun je voor gebruik beter even roosteren in een koekenpan. Daar krijgt het een fijne nootachtige smaak van. Geroosterde boekweit is heerlijk in muesli of granola. Boekweit(meel) is lichter verteerbaar dan tarwe(meel) en vrij van gluten.

Gietijzeren poffertjespan

De mooiste en lekkerste poffertjes bak je -net zoals in de poffertjeskraam- op een gietijzeren poffertjesplaat of poffertjespan. Gietijzer houdt de warmte lang vast waardoor de pan goed heet wordt. Door de hitte schroeit het beslag direct dicht en bakken de poffertjes mooi goudbruin. Zolang de bodem van de plaat/pan vlak is kan je ‘m gebruiken op alle warmtebronnen. Dus ook op een inductieplaat bak je met een gietijzeren poffertjepan met gemak de lekkerste poffertjes.

Poffertjesbeslag

Behalve als ik veel beslag nodig heb klop ik het doorgaans met een siliconen handgarde. Gaat prima en ik voel precies of het beslag de juiste dikte heeft. Omdat poffertjebeslag moet rijzen maak ik het bijvoorkeur in een beslagkom met deksel. Deksel erop en je zet het zonder gedoe weg op een warme plek.

Poffertjes bakken

Zet de pit vooral niet te hoog maar op een medium stand en geef de poffertjesplaat ruim de tijd om op te warmen. Gebruik een schaaltje met een klont zachte boter of ghee en een siliconen bakkwast om de poffertjesplaat steeds goed in te vetten. Ik gebruik het liefst ghee in plaats van boter. Het heeft niet alleen een lichte nootsmaak maar kan ook heter worden dan roomboter voordat het verbrandt.

De poffertjes op de foto serveerde ik op blauwe ontbijtbordjes met bloemenprint, bamboe onderborden en oranje katoenen placemats van Xenos. Met een gezellig theepotje en mokje erbij (ook van Xenos) dek je de tafel extra gezellig. Hou je net als wij van lekker lang natafelen? Bak er een schaal jan hagel koekjes bij.

Oud Hollandse poffertjes - Met dit recept bak je poffertjes zoals je ze kent van de poffertjeskraam. Ga ook aan de slag en geniet!

Oud Hollandse poffertjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 5 -6 porties

Ingrediënten: 

  • 350 ml melk
  • 120 gr tarwebloem
  • 80 gr boekweitmeel
  • 4 gr droge gist
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • snuf zout

Om te serveren:

  • poedersuiker
  • roomboter

Aan de slag:

  • Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom, roer door en mix dan met het ei en de melk tot een glad beslag. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het poffertjesbeslag 1½ uur rijzen.
    Tip1: geen tijd of zin om het beslag te laten rijzen? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel in plaats van tarwebloem. Voeg eventueel een extra ei toe en compenseer dat met ietsjes minder melk.
    Tip2: Maak je zelf boekweitmeel, rooster de boekweitkorrels even voordat je ze maalt. Wordt het meel extra lekker van!
  • Roer het beslag door en schenk in een plastic knijpfles. Heb je geen knijp- of doseerfles gebruik dan een maatbeker met schenktuitje.
    Tip: gebruik je een doseerfles knip dan een stukje van het tuitje af om een opening van 3-4 mm te maken.
  • Verwarm de poffertjespan tot ie goed heet is, vet de kuiltjes in met roomboter of ghee en vul met beslag. Als de onderzijde van de poffertjes goudbruin maar de bovenzijde nog niet helemaal gestold is keer je ze met een lange satéprikker of een vleesvorkje om. Het kuiltje loopt vol met het niet gestolde beslag en maakt daarmee het poffertje mooi rond, vol en dik.
  • Zodra de onderzijde ook goudbruin is leg je de poffertjes op een bord, bestrooi riant met poedersuiker en maak af met een krul of klontje boter. Serveer direct.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Boekweit is verkrijgbaar bij natuur- en reformwinkels of je bestelt het net als ik online bij KoRo.
  2. Meer informatie over het gebruik en onderhoud van gietijzeren pannen vind je mijn artikel over koekenpannen.
  3. Geen boekweit(meel) in huis? Vervang het dan gewoon door tarwebloem. Je mist dan de authentieke smaak van de poffertjeskraam maar de poffertjes worden evengoed heerlijk.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept