Header Overetengesproken.nl
Oubliewafels

Oubliewafels

 |  Geen reacties
426 Shares

Je eigen twist geven aan een recept is leuk, super leuk zelfs, maar soms moet je ook niet moeilijk doen en gewoon direct naar vertrouwde bronnen grijpen. Met name bij het maken van koekjes en gebak val ik graag terug op mijn oude vertrouwde kookboek. Zo ook met deze oubliewafels.


Powered by Adsense


Toen ik in 1989 in Rotterdam ging studeren en dus op kamers zou gaan wonen heb ik ‘Het nieuwe kookboek’ gekregen. Echt zo’n fantastisch dik basiskookboek waar alles in staat wat je moet weten. Naast recepten en technieken is er ook aandacht voor voedingswaarde, inkoop, bewaren en uitleg over de samenstelling van de basisrecepten. Door dit laatste blijft het een fantastisch naslagwerk. Juist ook voor degenen die al iets meer van koken en bakken weten maar graag hun eigen twist aan een recept geven. Maar ook als je eens niet meer precies weet hoe je nou eigenlijk die bepaalde groente of dat stukje vlees het beste kunt bereiden: je vindt het antwoord geheid.


Powered by Adsense


Kniepertjes of oubliewafels

Deze zomer wil ik weer zelf ijs gaan maken. En om het dan helemaal af te maken wil ik daar natuurlijk homemade ijshoorntjes en/of bakjes bij hebben. Dus gelijk maar mijn oude liefde van stal gehaald en het recept voor oubliewafels opgezocht. En zoals zo vaak liet het me ook deze keer niet in de steek en maakte ik heerlijke oubliewafels. Lang heb ik ze niet hoeven bewaren: ook als koekje bij de thee of koffie smaakten ze super. Wist je overigens dat kniepertjes en oubliewafels verschillende benamingen zijn voor hetzelfde koekje?

Oubliewafels - Met dit recept maak je heel makkelijk ijshoorntjes, (Vegter's) rolletjes, bakjes of zoete taco-schelpen. Heerlijk met ijs, slagroom en fruit.

Oubliewafels

Met dit recept maak je heel makkelijk ijshoorntjes, (Vegter’s) rolletjes, bakjes of zoete taco-schelpen. Heerlijk met ijs, slagroom en fruit.
Hoeveelheid 16 -20 stuks

Ingrediënten

 • 50 gr roomboter, kamertemperatuur
 • 80 gr basterdsuiker
 • ¼ theelepel kaneel
 • 1 ei
 • 100 gr bloem
 • 60-80 ml water
 • snuf zout
 • boter voor invetten wafelijzer

Extra benodigdheden:

Aan de slag

 1. Mix de zachte boter met de basterdsuiker, kaneel en wat zout zacht en romig.

  Update augustus 2020: Je kan ook alle droge ingrediënten in een kom doen, het ei toevoegen en al roerende 60 ml water toevoegen. Roer vervolgens de gesmolten roomboter erdoor en het beslag is klaar. Eigenlijk net zoals je pannenkoekenbeslag maakt zonder mixer. Ik had aan 60 ml water echt genoeg om een dik beslag te maken en voegde de resterende 20 ml dus niet meer toe. Ga nu gelijk door naar stap 4 van het recept.

 2. Voeg het ei toe en mix tot je een mooi gelijkmatig en romig beslag hebt.
 3. Voeg in gedeelten en om en om bloem en water toe. Om te voorkomen dat de bloem erg stuift mix je deze op een lage stand door het beslag. Het moet uiteindelijk zo dik zijn als stevig pannekoekenbeslag.

 4. Verwarm een wafelijzer, vet licht in en schep een juslepel beslag op het ijzer. Sluit het ijzer voorzichtig en bak de wafel in enkele minuten goudbruin.
 5. Haal de wafel van het ijzer en vorm dan gelijk in de gewenste vorm. Let op: dit is heet maar als je te lang wacht is de wafel hard en krokant.

 6. Herhaal met de rest van het beslag.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Verpak de oubliewafels direct nadat ze zijn afgekoeld luchtdicht. Ze worden namelijk snel zacht. Ik gebruik hiervoor een grote slakom en dek die af met plasticfolie. In de meeste doosjes, blikken en potten passen ze namelijk niet. En zo weet ik zeker dat ze luchtdicht verpakt zijn. Zijn ze toch wat zacht geworden? Piep ze dan even op in een hete oven. Daarna zijn ze weer als vers.
 2. De dikte van het beslag bepaalt de dikte van de wafels. Voor super dunne wafels verdun je het beslag dus met wat extra water.
 3. Speel ook eens met de verhoudingen van de ingrediënten. Met slechts een half ei in plaats van een heel ei (of de dubbele hoeveelheid droge ingrediënten) krijg je een iets andere structuur. De een vindt een knapperige wafel het lekkerst, de ander houdt wel van een malsere wafel. Ontdek wat voor jouw het lekkerste recept is. Met name in het Noorden en Oosten van het land heeft elke famille zijn eigen wafeltjes (kniepertjes) recept. 


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering