Orzo puttanesca
Pasta in tomatensaus met gezouten citroen, olijven, kappertjes, tonijn, ansjovis en chilivlokken: een gouden combi die je geproefd moet hebben. Makkelijk eenpansgerecht en dikke aanrader om deze orzo puttanesca snel te maken!
Direct naar het recept
Orzo puttanesca
Ingrediënten:
- 125 gr orzo
- 6 ansjovisfilet
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels kappertjes
- handje kalamata olijven, ontpit en in schijfjes
- 1 blikje tonijn, op olijfolie, uitgelekt
- 1 blik tomatenpulp
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 ui, gesnipperd
- ¼ ingelegde citroen
- ¼ theelepel chilivlokken
- olijfolie
- zout
Voor de garnering:
- handje tros- of snackomaatjes
- geraspte kaas, naar smaak
- verse basilicum
Aan de slag:
- Verwijder het vruchtvlees van de ingelegde citroen, spoel de schil goed af onder koud stomend water en snij ragfijn.
- Fruit de ui aan in wat olijfolie. Als de ui glazig is pers je de knoflook erbij en voeg je de chilivlokken en ansjovis toe. Fruit een minuut mee en voeg dan de helft van de olijven, alle tonijn, citroen, kappertjes, tomatenpuree en tomatenpulp toe. Voeg wat extra water toe en roer samen met de orzo door de saus. Plaats de deksel op de pan en laat zachtjes sudderen zodat de orzo gaar wordt, de smaken goed intrekken en de saus indikt.Tip: Hoeveel water je nodig hebt is een beetje afhankelijk van de pan, de gebruikte orzo en hoe dik je de saus wilt hebben. Ik gebruikte volkoren orzo dat iets meer water nodig heeft om gaar te worden. Mijn pan sluit zo goed af dat ik tijdens het koken nagenoeg geen water verlies en ik hou wel van een goed gebonden puttanesca saus. Alles bij elkaar heb ik weinig extra water nodig. Hou het gewoon goed in de gaten en voeg indien nodig wat kokend water toe. Of kook de saus extra in als je 'm nog te nat vindt.
- Snij de tomaatjes doormidden en verdeel over het gerecht. Bestrooi met kaas en plaats de pan in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Laat in een minuut of tien de tomaten warm worden en de kaas smelten. Gebruik eventueel de grill.
- Top af met de laatste olijven en wat verse basilicum. Naar keuze kan je er -net als ik graag doe- nog wat ragfijn gesneden ingelegde citroen over strooien. Serveer de orzo puttanesca met knapperig desembrood, vers stokbrood of huisgemaakte focaccia.Eet smakelijk!
Tips:
- Voor dit soort eenpansgerechten gebruik ik graag mijn Le Creuset campagnard ø 26 cm in de kleur Azure. Is een lage pan, heeft een fijne maat en kan zo vanaf de pit de oven in. Eenmaal op tafel houdt het gietijzer de warmte goed vast. De aubergine puttanesca blijft dus lang warm.
- Voor een koolhydraatarme versie vervang je de orzo door gegrilde aubergine. Is erg lekker, maak ik graag!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!