Gastrofarm Op Oost – Texel
Dat ik mijn hart heb verpand aan Texel is inmiddels denk ik geen geheim meer. Ik vertelde al eens over mijn jeugdherinneringen op eiland en ben er supertrots op dat ik jurylid was tijdens Texel Culinair 2019. Gelukkig komt Michel net zo graag op Texel als ik en hebben we er samen al veel herinneringen gemaakt. Gastrofarm en Boutique hotel Op Oost is een plek waar we graag komen. In deze blogpost vertel ik je meer over deze bijzondere plek.
Gastrofarm en Boutique hotel Op Oost
Een oude stolpboerderij, landelijk gelegen en op steenworp afstand van de Texelse waddendijk. Dat is de plek waar Valerie Jongeneel en Joram Timmerman eind 2019 hun gastronomische droom zijn begonnen. Daags na de start van de verbouwing heeft Valerie ons vol trots de stolpboederij en tuin laten zien. Natuurlijk hebben we ook uitgebreid de bouwtekeningen bekeken. We konden niet wachten om Op Oost in volle glorie te ervaren…
Inmiddels zijn de stolpboerderij en wierschuur met respect en gevoel voor authentieke elementen verbouwd en aangepast aan het huidige comfort. Het gebruik van natuurlijk materialen en kleuren valt direct op. Op Oost is een heerlijke plek geworden. De tuin is prachtig aangelegd en veel van de beplanting is eetbaar. Naar keuze verblijf je in een Farm Suite, Wier Lodge of Tuin Suite. De 11 suites hebben allemaal hun eigen sfeer en uitstraling en zijn ruim en licht van opzet.
Tuin suite
Daags voor de officiële opening -zomer van 2020- hebben we genoten van een Tuin Suite. Met de deur open, een zacht briesje dat de vitrage zachtjes deed bewegen en louter de geluiden van scharrelende kippen, tjilpende mussen en af en toe de roep van de pauw was het op en top genieten. Dit is relaxen zoals relaxen bedoeld is. In de tuin plukten we verse kruiden en maakten er op onze kamer een heerlijk kopje thee mee. Onze favoriet was de citroenverbena of verveine. Als je die zoekt: de plant staat vlakbij het hok van de kippen en de pauwen.
Wierlodge
De tweede keer dat we er waren -maart 2021- verbleven we in een wierlodge. Bij binnenkomst voelde het alsof we een schattige cottage binnenliepen. Door de warme en zachte kleuren van de inrichting, de warmte van de vloerverwarming aan je voeten en de trap naar de slaapverdieping is het eerder een knus huisje dan een hotelkamer. Niet alleen leuk en gezellig, het is weer eens wat anders. Ook zo leuk: de zeep en douchegel in de badkamer is homemade met kruiden uit de tuin, 100% vegan en ruikt heerlijk.
Vanwege de corona-maatregelen die tijdens beide verblijven golden werd het ontbijt op de kamer geserveerd. Yoghurt met granola, croissants, mueslibrood, vers geperst sinaasappelsap, verse eitjes en natuurlijk een kop verse koffie of thee erbij. Alles zat keurig verpakt in een gezellige picknickmand. Roomservice dus, heerlijk en pure luxe!
Restaurant Kook Atelier
Met een vernieuwd concept, koken op open vuur en een hout gestookte steenoven heeft Kook Atelier inmiddels haar draai gevonden in Oost. Kruiden, groenten en fruit uit eigen moestuin worden aangevuld met lokale producten. Natuurlijk wordt er ook volop gekookt met zilte groenten en zeevruchten die dezelfde dag vers van het wad zijn gehaald. Als je van culinaire escapes houdt is een bezoek aan Op Oost een must. In mijn blogpost over restaurant Kook Atelier lees je veel meer over onze fijne ervaringen bij Kook Atelier.
Tijdens ons verblijf in de wierlodgde werd het diner geserveerd op de kamer: inroom dining. De 6 gerechten, waarvan 4 warm, kregen we op een groot blad aangereikt. In de kamer staat een gedekt restaurant zitje voor ons klaar zodat we in ons eigen tempo konden genieten het menu.
Wij begonnen met de warme gerechten: langoustine met gefermenteerde winterpeen, winterpostelein, daslook en warme bisque gevolgd door een rouleau van gevogelte met aardpeer en morilles. De oester Rockefeller -vanwege mijn allergie was de oester vervangen door ingelegde paddestoelen- vormde een perfecte overgang naar de koolrabi gevuld met schapenkaas en afgetopt met kaviaar en veldzuring. De koningsvis met zeewier, oesterblad, rettich en Granny Smith smolt zo ongeveer op onze tong weg. De Lady Blue met witte chocolade, gefermenteerde duindoorn en maanzaad was een waardige afsluiter. Wat was het allemaal lekker!
Ja, inroom dining is een andere ervaring dan wanneer je in het restaurant eet maar tegelijk was het ook super relaxed. We hadden de ervaring voor geen goud willen missen. De kwaliteit van de gerechten was zoals altijd bij Kook Atelier top. Om daar in je eigen tempo en in de beslotenheid van je eigen kamer van te genieten voelde heel luxe.
Activiteiten
Op Texel hoef je je geen seconde te vervelen. Je bent omgeven door natuur, er zijn musea en leuke dorpjes waar je fijn kunt winkelen. Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken: over het hele eiland verspreid vind je leuke restaurants, brasseries en standtenten waar je neer kunt strijken voor een hapje en een drankje. Verken de rijke Texels natuur of toer lekker over het eiland en geniet van de vele en diverse vergezichten.
Ook in en om Oost zelf hoef je je niet te vervelen. Vanuit de stolpboerderij is het maar een paar minuten lopen naar de waddendijk. Vanaf de dijk heb je een mooi uitzicht over de waddenzee en bij laag water valt er aan de voet een stuk wad droog.
Ga met de oesterman mee op zilt avontuur en loop over het drooggevallen wad in de richting van de oude oesterhaven. Kom meer te weten over de Texelse oesterhistorie, raap oesters, open ze en geniet -eventueel met een heerlijk wijntje in de hand- van het uitzicht over het wad. Ooit vormde deze plek het middelpunt van de Texelse oesterhandel.
Boek een excursie wild plukken en leer waar wilde kruiden en geneeskrachtige planten groeien. Je ontdek een hele nieuwe, eetbare wereld. Informeer ter plekke naar de mogelijkheden.
Een verblijf boeken
Gun jezelf een mooi vooruitzicht en boek een verblijf in Gastrofarm en Boutique hotel Op Oost. Valerie en Joram verwelkomen je graag en zorgen er samen met hun team voor dat je helemaal tot rust komt. Kijk voor meer informatie en boekingen op de website van Op Oost.
Tijdens beide verblijven waren we slechts 24 uur op het eiland maar voelde het als een lang weekend weg. Twijfel je nog? Bekijk hier onder mijn youtube video en je weet dat je naar Op Oost wilt…
Ga ook genieten en proef de sfeer van Op Oost of Valerie en Joram graag zeggen:
‘Verlaat de gebaande paden
en laat je verwonderen door
de uitgestrekte leegte van het Wad.’
Door de lange lockdowns in 2020 en 2021 werden de horeca en hotellerie onevenredig hard getroffen. Precies in die periode openden Joram en Valerie Op Oost. Ons verblijf in de tuinsuite was op uitnodiging zodat Op Oost kon proefdraaien. Ons verblijf en diner in de Lodge was op eigen initiatief en hebben we zelf betaald. Met deze blogpost en video steunen wij Op Oost van harte. Het is zo’n mooie plek en Valerie en Joram zijn zo bevlogen.