Ontbijttaartjes van yoghurt en granola - Voedzaam en gezond ontbijten met taartjes vol fruit en granen. Super lekker en heel feestelijk!

Ontbijttaartjes met yoghurt en granola

Voedzaam en gezond ontbijten met taartjes vol fruit en granen. Super lekker en heel feestelijk!
Direct naar het recept

In het weekend ontbijten wij altijd met een rijkgevulde smoothie. Hoewel ik varieer met de ingrediënten zit er meestal wel havermout, kokos, fruit, chiazaad, een schep psyllium vezels en een paar dadels in. Om het gezellig op te dienen giet ik de smoothie graag in kommen en top af met nootjes, huisgemaakte granola en kokosschilfers. Verandering van spijs doet eten en dus verzon ik een andere manier van serveren. Het werden ontbijttaartjes met yoghurt en granola.

Hoewel de taartjes niet moeilijk zijn om te maken leek het me leuk om er een video van te maken. Zo zie je precies hoe ik ze heb gemaakt. Ook laat ik zien hoe je de mini springvormpjes heel gemakkelijk met bakpapier bekleed.

Het gebruikte servies, de spatel, maatschepjes, maatbekers en springvormpjes in de video en onderstaande foto komt bij Xenos vandaan. Toen ik de blauwe ontbijtbordjes in de winkel zag was ik gelijk verkocht en legde ze in mijn mandje. Want zeg nou zelf, dat roze/licht paarse op de blauwe borden staat toch een stuk gezelliger en feestelijker dan op een wit bord? Het theepotje, de theemokjes en de jaquard placemat maken de sfeer helemaal compleet. En dat is dus precies waarom ik zo graag bij Xenos shop. Je vind er altijd leuke en betaalbare spullen en door te mixen en matchen creëer je helemaal je eigen stijl.

Update juli 2021: En toen kreeg ik ineens de vraag of ik mee wilde werken aan een item in RTL Boulevard. Onderwerp: ontbijttaart. Ja natuurlijk wilde ik dat! Voordat de cameraploeg kwam had ik vast een ontbijttaart voorbereid, de ingrediënten en toppings klaargezet, kortom, klaar voor een uurtje filmen. En wat was het leuk om te doen. Dankzij de ontspannen en relaxte begeleiding van de cameraploeg -Jalal Bouzamour, Fjodor de Lange en Marlon Snel- is het een ontzettend leuk item geworden. Kijken jullie mee…

Ontbijttaartjes van yoghurt en granola - Voedzaam en gezond ontbijten met taartjes vol fruit en granen. Super lekker en heel feestelijk!

Ontbijttaartjes met yoghurt en granola

Geef je waardering
Hoeveelheid: 3 ontbijttaartjes

Ingrediënten: 

Voor de bodem:

  • 120 gr granola
  • 4 dadels, ontpit
  • theelepel kaneelpoeder
  • 1 ei

Voor de yoghurtvulling:

  • 500 ml yoghurt
  • 100 gr zomerfruit, diepvries
  • 4 eetlepels havermout
  • 35 gr walnoot
  • eetlepel chiazaad
  • 1 banaan, flink rijp
  • 4 blaadjes gelatine

Voor de topping:

Extra benodigdheden:

  • 3 springvormpjes, ø 12 cm
  • bakpapier
  • neutrale olie
  • bakkwast

Aan de slag:

Voor de bodem:

  • Snijd de dadels in stukjes en kneed samen met de rest van de ingrediënten door elkaar.
  • Verdeel het granolamengsel in 3 porties over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er koeken van ter grootte van de bodem van de springvormpjes. Bak gedurende 15 minuten in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven. Laat op een taartrooster volledig afkoelen.

Voor de yoghurtvulling:

  • Terwijl de koeken voor de bodem staan af te koelen bekleedt je de springvormpjes met bakpapier. Knip een vel bakpapier in vieren. Leg op elke bodem een vel papier, plaats de rand eromheen en klem dicht. Vet de randen van de vormpjes licht in met olie en plak er een strook bakppapier tegenaan. Bestrijk het overlappende papier ook lichtjes met olie zodat het ook plakt.
    Tip: Je kan de stroken knippen van een vel bakpapier. Door het bakpapier boven de vorm uit te laten steken verhoog je de vorm. Handig als je eens een hogere taart maakt maar er niet speciaal een nieuwe vorm voor wilt kopen. Voor een no-bake taart kan je ook acetaatfolie gebruiken. Dat werkt vaak nog net iets makkelijker.
  • Vul een schaal met koud water en leg de gelatine daarin om te weken.
  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de gelatine in een blender en pureer. Ik hou wel van een bite in de vulling dus ik pureer de massa niet helemaal.
  • Verwarm in een klein pannetje een klein scheutje water tot de damp eraf slaat. Knijp de gelatine uit en los op in het hete water. Schenk bij het yoghurtmengsel en roer met een pannenlikker door elkaar.
  • Roer het yoghurtmengsel af en toe door. Zodra je merkt dat de gelatine begint te pakken schenk je de vulling in de springvormpjes. Zet in de koelkast om verder op te stijven.

Afmaken van de ontbijttaartjes:

  • Neem de ontbijttaartjes uit de koelkast, haal voorzichtig uit de springvormjes en verwijder het bakpapier. Plaats de taartjes op borden, schep op elk taartje een eetlepel jam en verdeel losjes over de bovenzijde. Top af met granola en wat gepofte quinoa en serveer.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Goed om te weten: het oppervlak van een taartvorm van ø 20 cm is precies gelijk aan het oppervlak van 3 taartvormpjes van ø 12 cm. Heb je dus liever 1 grote in plaats van 3 kleine ontbijttaartjes? Pak je springvorm van ø 20 cm en je hoeft dit recept niet om te rekenen… 
  2. Voeg ook eens een appel en/of een schep geraspte kokos toe aan de vulling.
  3. Serveertip: snij een ontbijttaartje doormidden, plaats op een bord en serveer met vers fruit ernaast.
  4. Maak de ontbijttaart(jes) ook eens met een bliss ball achtige bodem. Gebruik halfom havermout en halfom bliss ball ingrediënten, kneed goed door elkaar en voeg eventueel een paar druppels water toe om een soepeler ‘deeg’ te maken. Verdeel over de bodem, maak een klein opstaand randje zodat de vulling er als het ware inzakt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept