Header Overetengesproken.nl
Noten-rozijnenbrood

Noten-rozijnenbrood

 |  Geen reacties
5 Shares

Wat is er nou lekkerder dan de geur van vers gebakken brood. Gelukkig is brood maken niet moeilijk dus twijfel niet en probeer het zelf ook. Dit noten-rozijnenbrood is heerlijk zacht en zoet van smaak.

In plaats van noten en rozijnen kan je natuurlijk ook voor een andere vulling kiezen. Dadels, vijgen, amandelen, hazelnoten of muesli doen het altijd goed. Maar je kan natuurlijk ook wat amandelspijs, frangipane of banketbakkersroom over het deeg smeren. Of voeg eens wat bijzondere kruiden en specerijen toe. Wees creatief en geef je eigen twist aan dit lekkere brood. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete vulling!Noten-rozijnenbrood - Makkelijk te maken brood met rozijnen, noten, abrikozen en een vleugje kaneel. Lekker zacht en zoet.

Noten-rozijnenbrood

Makkelijk te maken brood met rozijnen, noten, abrikozen en een vleugje kaneel. Lekker zacht en zoet.
Hoeveelheid 1 brood

Ingrediënten

  • 180 gr patentbloem
  • 70 gr volkoren tarwemeel
  • 1 theelepel kaneel
  • gr zout
  • gr instant gist
  • 80 ml handwarm water
  • 75 ml handwarme halfvolle melk
  • 1 theelepel honing
  • 60 gr rozijnen
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 40 gr gepelde walnoten
  • 10 gr roomboter

Extra benodigdheden:

  • cakevorm, ca. 23 cm lang

Aan de slag

  1. Zet de oven kort aan op 50°C conventionele stand. Zet uit zodra de oven warm genoeg is, dat wil zeggen net boven kamertemperatuur.
  2. Smelt de boter in een klein schaaltje en beboter de cakevorm ermee. De rest van de gesmolten boter gaat in het deeg dus niet weggooien.
  3. Meng bloem, meel, kaneel en zout. Voeg gist, melk, water, boter en honing toe en kneed tot een geheel. Stort het deeg op je aanrecht en kneed een paar minuten stevig door tot je een mooi zacht en soepel deeg hebt. Lijkt je deeg wat te plakken? Door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral geen extra bloem toe maar kneed ietsje langer.
  4. Leg het deeg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de oven.
  5. Was en droog ondertussen de rozijnen en de abrikozen. Snij de abrikozen in kleine stukjes en hak de walnoten fijn.
  6. Haal het deeg uit de oven en kneed even flink door. Het deeg kan in het begin plakkerig zijn maar ook nu zorgt goed kneden voor een mooi soepel en glad deeg, dus vooral geen extra bloem toevoegen.
  7. Rol het deeg uit tot een grote plak. Pak het deeg tijdens het rollen af en toe op, schik in een rechthoek en rol verder tot een mooie rechthoek van ca. 22x30cm.
  8. Verdeel de rozijnen, abrikozen en walnoten over het deeg, ook tot de zijkanten. Druk de vulling iets in het deeg en vouw de lange zijkanten naar binnen (ca. 2cm) en druk aan. Rol de lap over de korte zijde op tot een mooie rol. Zorg dat de zijkanten steeds mooi gesloten blijven. Leg je brood met de naad naar onder in de cakevorm. Dek af met een licht bebloemde theedoek en zet terug in de nog ietsjes warme oven. Vernevel -met een plantenspuit- wat water in de oven zodat het deeg niet uitdroogt en laat gedurende 1,5 uur rustig rijzen.
  9. Haal het gerezen brood uit de oven en snij eventueel de bovenkant met een scherp mesje in. Insnijdingen zijn niet echt nodig maar ze zorgen ervoor dat de broodkorst tijdens het bakken gecontroleerd scheurt/breekt tijdens de narijs. Snij je de korst niet in dan kan die op willekeurige plekken openbreken. En dat heeft eigenlijk ook wel weer iets rustieks. Bij mij is het brood overigens niet meer gerezen tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 210°C conventionele stand en plaats je brood in het midden van de oven zodra het voorverwarmen klaar is. Bak je brood in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin.
  10. Haal het brood uit de oven, bestrijk de bovenkant gelijk met gesmolten roomboter en laat afkoelen op een rooster.

    Eet smakelijk!


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie