Mueslibrood
Vandaag heb ik toch een waanzinnig recept voor je: mueslibrood waar je bijna niets voor hoeft te doen. Voeg de ingrediënten samen en laat de tijd zijn werk doen. Kneden mag maar hoeft niet. Echt, dit mueslibrood is zo simpel dat iedereen het kan maken. En dat wil je want geloof me, dit ambachtelijke brood is zo ontzettend lekker.
De inspiratie voor dit recept vond ik in het bakboek Rijs. Ik paste het naar mijn smaak aan en werkte dat voor je uit. Verderop deel ik mijn uitwerking maar eerst vertel je meer over dit bijzondere boek. Een boek dat op boeiende en geheel eigen wijze het proces van ambachtelijk broodbakken uitlegt.
Rijs – Jan Bronswijk, Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek
Bak je graag brood of wil je het graag leren? Dan is Rijs een must have! Letterlijk alle facetten van broodbakken komen aan bod en worden op een onderhoudende en toegankelijke manier beschreven. Het is bijna alsof de schrijvers naast je staan en het je persoonlijk vertellen. Kneden, rijzen, bakken, van graankorrel tot meel, vullingen, poolish en desem, het komt allemaal voorbij.
De inhoudelijke informatie staat verspreid door het hele boek. Na enkele recepten volgt steeds een stukje achtergrond informatie. Ik vind het een hele fijne opzet die prettig leest. Pak een kop koffie of thee, nestel je op de bank en laat je meevoeren. Ik heb een hele avond zitten bladeren en lezen. Zoveel mooie recepten, zoveel interessante informatie. Er staan bij ons flink wat broodboeken in de kast maar in Rijs lees ik informatie die ik nog nooit eerder heb gelezen.
Neem bijvoorbeeld het deeg doorslaan. Ik kende ik de term maar had geen idee waar die vandaan kwam. Blijkt een heel eenvoudige verklaring voor te zijn. Deeg moet je kneden om de gluten te activeren. Elke keer dat het deeg door de kneedarm van de machine of je hand wordt opgepakt is een slag. Deeg met een gemiddelde hydratatiegraad en eiwitrijke bloem heeft ongeveer 900 slagen nodig. Bij volkorenmeel ga je al snel naar de 1.800 slagen. Toen begreep ik ineens ook waarom de kneedtijden per machine zo enorm kunnen verschillen. Ze maken immers allemaal een verschillend aantal slagen per minuut.
Alle recepten in Rijs worden gegeven in zowel grammen als percentages. Als je bekend bent met de bakkersformule zie je in één oogopslag de hydratatie en andere bijzonderheden van een recept. Heel handig. Om enkele recepten te noemen: breekbroodjes, maanzaad citroen broodjes, dr. Allisonbrood, no-knead focaccia, desem notenbrood, kaas walnoten vluchtbrood, brioche hamburgerbollen en desem cranberrybrood.
Bakkersformule
De bakkersformule houdt in dat de hoeveelheid meel en bloem altijd 100% is. De hoeveelheid van de andere ingrediënten druk je uit als een percentage daarvan. Super handig om snel recepten om te rekenen naar andere hoeveelheden. Is er iets misgegaan? Reken de gebruikte hoeveelheden om naar de bakkersformule en je ziet sneller waar het fout is gegaan.
Rijs is anders, Rijs is bijzonder, Rijs wil je hebben! Rijs inspireert en leert je hoe je zelf het lekkerste ambachtelijke brood bakt. Bestel snel via onderstaande link en je hebt dit prachtige bakboek morgen in huis…
Vers gebakken mueslibrood, een lik romige roomboter erop en een kop verse koffie of espresso. Dat is toch ultiem genieten? De lekkerste koffie zet je met vers gemalen koffiebonen. Espressomachines nemen je het werk uit handen. Koffiebonen in het reservoir, watertank vullen en binnen no-time geniet je van perfect gezette koffie. Overweeg je een espressomachine te kopen of is jouw apparaat aan vervanging toe? De consumentenbond zocht voor je uit wat de beste espressomachine is om de lekkerste koffie te zetten. Doe er je voordeel mee.
Mueslibrood zonder te kneden
Het originele recept voor no-knead vruchtenbrood is super simpel. Voeg de ingrediënten voor het deeg bij elkaar en laat een nacht rijzen, that’s it. Door de lange rijs ontwikkelen de gluten zich vanzelf. En inderdaad, je krijgt een prachtig brood.
Omdat het een behoorlijk nat deeg is vind ik het fijn om deeg toch 8-10 minuten in de standmixer te kneden. Het deeg is dan net iets steviger en makkelijker te hanteren. Ook voegde ik wat kaneel en noten toe voor een extra rijke smaak. In plaats van abrikozen gebruikte ik cranberries.
De volgende ochtend voeg je de vulling toe en geef je het deeg een tweede rijs. Leg daarna het deeg voorzichtig in een gloeiendhete gietijzeren pan en de oven doet het laatste werk. Het resultaat is verbluffend: vol van smaak en een heerlijke korst. Brood bakken was nog nooit zo simpel.
Ultiem genieten
Keltisch zeezout, wat is dat?
De recepten in Rijs gebruiken Keltisch zeezout. Ik heb een zak liggen maar kan me voorstellen dat je niet weet wat het is. Keltisch zeezout is mineraalrijk zeezout uit de Atlantische Oceaan dat niet wordt gewassen, gedroogd of geraffineerd. Het is rijk aan mineralen en sporenelementen. Keltisch zeezout herken je aan de grijze kleur. Die kleur komt van de grijze kleibodem in de Guérande. Keltisch zeezout heet daarom ook wel sel (gris) de Guérande.
Meer weten over de verschillende soorten zout die er zijn? Lees mijn achtergrond artikel over zout. Keltisch zeezout kan je vervangen door elk ander soort zout.
Mueslibrood
Ingrediënten:
voor het deeg:
- 200 gr volkorenmeel
- 200 gr pastabloem, of bloem van harde tarwe
- 310 gr water, handwarm
- 8 gr (Keltisch) zeezout
- 1 ml instant gist, gebruik een maatlepeltje
- ⅓ theelepel kaneel
Voor de vulling:
- 80 gr notenmix
- 25 gr rozijnen
- 25 gr cranberries, gedroogd
Keukengerei:
- Gietijzeren pan met deksel, Ø 20 cm
- kom
- bakpapier en olie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
De dag voor het bakken:
- Voeg volkorenmeel, bloem en kaneel bij elkaar in een kom. Los het Keltisch zeezout op in het warme water en meng met de droge ingrediënten tot een slap deeg. Voeg de gist toe, meng door het deeg en dek de kom af met plasticfolie. Laat gedurende de nacht rijzen. Inmiddels heb ik dit brood meerdere keren gebakken. De ene keer kneed ik het deeg helemaal niet, de andere keer 8-10 minuten in de standmixer. Ik begin rond 21.00 uur en ga de volgende ochtend tussen 7.00 en 8.00 uur verder. Tip: door de hoge hydratatie van het deeg is het plakkerig en lastig te hanteren. Voeg vooral geen bloem of meel toe. Het brood wordt gebakken in een pan waardoor het een mooie vorm krijgt.Tip: bij mij is het in de keuken 's nachts veelal 17-18 graden. Is het warmer of kouder dan gaat het rijzen sneller of juist langzamer. Indien nodig kan je dat opvangen door minder of meer gist toe te voegen.
Op de bakdag:
- Week de rozijnen een aantal minuten in heet water. Giet water af en dep de rozijnen goed droog. Deze stap kan je eventueel 's avonds al doen zodat de rozijnen tijdens de nacht goed drogen.
- Hak de noten grof en hussel samen met de rozijnen en cranberries door elkaar.
- Stort het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en meng de vulling erdoor. Probeer zo goed mogelijk een bol te vormen en leg in een met bakpapier beklede kom. Dek af en zet weg. Na ±1½ uur is het deeg zichtbaar gerezen. Verwarm de oven (210ºC hete lucht) met daarin de gietijzeren pan met deksel.Tip: knip de het bakpapier bij zodat het makkelijker hanteerbaar is en straks passend is voor de pan.
- Neem de hete pan uit de oven en plaats de deegbol (met bakpapier) voorzichtig in het midden van de pan. Leg de deksel op de pan, plaats terug in de oven en bak gedurende 25 minuten. Neem het brood uit de pan, plaats terug in de oven en bak in 20 minuten gaar en goudbruin af. Kleurt het brood te snel dan zet je de temperatuur terug naar 180ºC.Tip: brood is gaar bij een kerntemperatuur van 95ºC of hoger. Bij een nat deeg laat ik de temperatuur graag oplopen tot 100ºC
- Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een taartrooster.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat een toegestuurd boek en affiliate link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.