Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus - Malse kogelbiefstuk, een saus bomvol smaak op versgebakken naan. Loopt het water je al in de mond?

Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus

Malse kogelbiefstuk, een saus bomvol smaak op versgebakken naan. Loopt het water je al in de mond?
Direct naar het recept

Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus is een feestje om van te genieten. Malse kogelbiefstuk met een saus bomvol smaak op versgebakken naan. Als ik er alleen al aan denk loopt het water me in de mond. Ik heb een zwak voor Aziatische smaken maar ook met andere smaakmakers en sauzen is zo’n broodje met biefstuk genieten. Dus, zet de ingrediënten op je boodschappenlijstje en maak het komende dagen of misschien zelfs vandaag nog wel… 

Naan, pita, flatbread of plat brood

Je kan het jezelf gemakkelijk maken en kant en klaar brood gebruiken. Een pistoletje, wit puntje, bolletje, (mini) pita’s of voorgebakken naan is snel gekocht. maar het lekkerst is het natuurlijk om zelf brood te bakken. En dat is helemaal niet moeilijk. Zelfrijzend bakmeel, yoghurt en een snufje zout. Dat is alles wat je nodig hebt. Deegje kneden, even laten rusten en daarna bak je er de lekkerste broodjes mee.

Voor dit recept bak ik graag naan maar je kunt net zo goed pita, flatbread of plat brood maken. Je bakt het allemaal met hetzelfde deeg en lijkt dus erg op elkaar. Flatbread of plat brood maak ik doorgaans wat dunner, iets dikkere broodjes noem ik naan of pita. Wat het verschil is tussen pita’s en naan? Pita’s zijn rond, naan meer ovaal en vooral ook wat groter.

Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus - Malse kogelbiefstuk, een saus bomvol smaak op versgebakken naan. Loopt het water je al in de mond?

Malse biefstuk

Goede biefstuk is van zichzelf al zacht en mals. Kies dus altijd voor kwaliteit. Ierse kogelbiefstuk is een perfect om biefstukpuntjes van te snijden. Door de biefstuk te marineren in teriyaki saus wordt het rundvlees extra mals. Het zout en de zuren in de teriyaki marinade breken de eiwitten af en verzachten de spiervezels. De structuur van het vlees verbetert merkbaar en wordt zachter en malser.

Iers rundvlees

Wij eten niet veel vlees maar als we vlees eten willen we wel graag een goed stukje vlees. En met goed bedoel ik niet alleen het vlees zelf maar ook de herkomst. Hebben de dieren een goed en gezond leven gehad, dat soort zaken. Met Iers rundvlees zit dat allebei goed.

Ierse runderen lopen gemiddeld 7-8 maanden per jaar de hele dag buiten. Als het weer het toelaat zelfs langer. Als je weleens in Ierland bent geweest weet je dat het Ierse buitenleven gekenmerkt wordt door uitgestrekte groene weilanden, ruige landschappen, schone lucht en een zilte zeewind. Het is daar zo prachtig en rustgevend. Kan niet wachten om er weer een keer naartoe te gaan.

Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus - Malse kogelbiefstuk, een saus bomvol smaak op versgebakken naan. Loopt het water je al in de mond?

Veel beweging en grasgevoerd

In die uitgestrekte weilanden zijn de runderen volop in beweging om hun dagelijkse portie gras bij elkaar te scharrelen. Veel beweging betekent een betere verdeling van het vet door het vlees waardoor het beter smaakt.

Maar niet alleen beweging draagt bij aan de smaak. Ook het voer is belangrijk. Een koe is van nature een graseter. Grasgevoerd vlees heeft een hoger gehalte omega-3 vetzuren dan graangevoerd vlees. Ierse koeien krijgen gedurende de maanden dat ze op stal staan hooi en kuilgras. Het dieet van Ierse runderen bestaat daardoor voor 90% uit gras.

Iers rundvlees koop je gewoon in de supermarkt. Je hoeft dus er dus niet voor naar speciale winkels. Wel zo makkelijk.

Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus - Malse kogelbiefstuk, een saus bomvol smaak op versgebakken naan. Loopt het water je al in de mond?

Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 broodjes

Ingrediënten: 

  • 170 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr yoghurt
  • 2 stuks Ierse kogelbiefstuk
  • 1 kleine ui, in halve ringen
  • zout
  • vet om het vlees in te bakken, olie, roomboter, Blue Band, het is maar net wat je het lekkerst vindt
  • optioneel: maizena-papje

Voor de marinade:

  • 4 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus of tamari
  • 2 eetlepels saké
  • 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel, incl. sap
  • 1 teen knoflook, geperst

Voor de garnering:

  • ijsbergsla, gesneden
  • lente-ui, in ringetjes
  • sesamzaad
  • Spaans pepertje, in dunne schijfjes
  • optioneel: handje cassave chips

Aan de slag:

Marineren van de biefstuk:

  • Roer in een ruime schaal alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
  • Snij de kogelbiefstuk in puntjes/stukjes en leg in de marinade. Hussel door elkaar, dek de schaal af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
    Tip: Hoe langer het vlees kan marineren hoe lekkerder het wordt. Zet de biefstuk dus gerust de avond tevoren al in de marinade. Zo kan de smaak extra goed in het vlees trekken.

Naan en biefstuk bakken:

  • Kneed van het zelfrijzend bakmeel, de yoghurt en een snuf zout een samenhangend deeg. Dek af en laat 20-30 minuten rusten.
    Tip: Het deeg is binnen 1-2 minuten klaar, je hoeft het daarna niet verder te kneden.
    Tip: Haal alvast de biefstukpuntjes uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen.
  • Fruit ondertussen de ui in een beetje vet en laat zacht en glazig worden. Schep uit de pan. De pan hoef je niet schoon te maken, hier bak je straks de biefstukpuntjes in.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken, bestuif je werkblad met wat bloem en druk het deeg met je vingers uit tot 2 flinke naan. Bak in een droge koekenpan, leg in een schone theedoek en vouw gelijk voorzichtig dubbel tot een soort taco. Bewaar de naan in de theedoek zodat het brood niet uitdroogt.
  • Schep de biefstukpuntjes uit de marinade en laat uitlekken. Verhit ondertussen -in een koekenpan waar je de ui in hebben gefruit- ruim vet en bak de biefstuk. Schep de biefstukpuntjes op een voorverwarmd bord, dek af met zilverfolie en laat een paar minuten rusten.
  • Giet het meeste vet uit de koekenpan, voeg de marinade en de geruite uit toe en laat indikken tot een stevige saus. Indien nodig kan je de saus binden met een maizena-papje.
  • Leg wat ijsbergsla in de naan, vul met biefstukpuntjes, verdeel de saus erover en garneer met lente-ui, sesamzaad en schijfjes Spaanse peper. Extra lekker met een handje cassave chips erbij.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Geen zin om zelf marinade te maken? In de winkel kan je flesjes kant en klare teriyaki saus kopen. Niet zo lekker als zelfgemaakt, wel makkelijk en snel.
  2. In plaats van een dubbelgevouwen naan kan je de naan ook plat laten en de toppings erop leggen.
  3. Maak ook eens mini naan, top af met 1 of 2 biefstukpuntjes en je hebt een leuke snack voor bij de borrel.
  4. Wist je dat kogelbiefstuk iets typisch Nederlands is? Bij mijn recept voor kogelbiefstuk met misoboter en verse ovenfriet leg ik uit hoe dat zit.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Irish Beef
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept