Header Overetengesproken.nl
Muhammara met zwarte knoflook

Muhammara met zwarte knoflook

 |  24 reacties
159 Shares

Na de parelgort met feta en zwarte knoflook van vorige week heb ik vandaag een heerlijk recept voor muhammara. Muhammara is een Arabisch smeersel van geroosterde paprika, walnoten, olijfolie en kruiden. Net als voor hummus en baba ganoush zijn er ontzettend veel recepten in omloop. Iedereen maakt het net even op een andere manier. In mijn recept gebruik ik walnootolie in plaats van olijfolie, dat versterkt de heerlijke smaak van de gebruikte walnoten. De zwarte knoflook onderstreept het zoete van de geroosterde paprika’s. Alles bij elkaar een heerlijk recept dat je zeker eens moet proberen.

Muhammara met zwarte knoflook is net als baba ganoush en hummus heerlijk bij de borrel, een barbecue of een tapas maaltijd. Serveer het met vers plat brood, focaccia of toastjes. Of gebruik het in plaats van tomatensaus op een pizza, serveer het bij gegrilde of geroosterde groente of smeer het op een stukje brie. Je kan echt alle kanten op met dit smaakvolle smeersel.

Winactie – gesloten
Heb jij na deze twee recepten ook zin om aan de slag te gaan met zwarte knoflook? Dan heb ik goed nieuws voor je: ik mag een pakket zwarte knoflook ter waarde van € 30,- weggeven. In het pakket zitten twee bolletjes zwarte knoflook, twee bakjes gepelde teentjes en een potje puree.

Zwarte knoflook

Hoe maak je kans op dit mooie pakket? Plaats een reactie onderdaan dit blog en vertel daarin wat jij wilt maken met deze bijzondere knoflook. Voor extra kans geef je ook een reactie bij mijn Facebook of Instagram posts die ik later vanmiddag plaats. De winactie* loopt t/m maandag 4 maart. Dinsdag 5 maart trek ik een winnaar die ik via een persoonlijk bericht op de hoogte breng. De winnaar wordt random getrokken en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

*) het pakket wordt uitsluitend verstuurd naar Nederlandse adressen. Woon je in het buitenland en wil je meedoen? Zorg dan voor een Nederlands postadres.

Muhammara met zwarte knoflook - Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van walnootolie en verse tijm.

Muhammara met zwarte knoflook - Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van walnootolie en verse tijm.
4.67 van 3 stemmen
Print dit recept

Muhammara met zwarte knoflook

Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van zwarte knoflook, walnootolie en verse tijm.

Hoeveelheid 1 schaaltje

Ingrediënten

  • 3 puntpaprika’s
  • 30 gr walnoten
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 theelepels dikke balsamicoazijn
  • 1 theelepel walnootolie
  • 1 à 2 tenen zwarte knoflook
  • ½ theelepel komijnzaadjes
  • paar takjes verse tijm
  • chilipoeder of chilivlokken
  • olijfolie
  • zout

Aan de slag

  1. Was de paprika’s, wrijf licht in met olijfolie en leg in een ovenschaal. Zet de schaal met de paprika’s in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven en rooster de paprika’s gedurende 30 minuten. Keer tussentijds de paprika een paar keer zodat ze rondom blakeren.

  2. Rooster ondertussen de komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze lekker ruiken, laat afkoelen en stamp in een vijzel tot poeder.

  3. Haal de paprika’s uit de oven, leg ze direct in een schaal en dek af met plasticfolie. Na 15 minuten haal je de paprika’s uit de schaal en verwijder je het steeltje, het velletje en de zaden. Leg de schoongemaakte paprika in een zeef of vergiet om uit te lekken.

  4. Maal de walnoten in het hakmolentje van een staafmixer fijn en doe over in een schaal.

  5. Ris de blaadje van de takjes tijm en voeg samen met de tomatenpuree, walnootolie en komijnpoeder bij de gemalen walnoten en schep door elkaar.

  6. Snij de zwarte knoflook fijn en roer door de balsamicoazijn. De knoflook is erg plakkerig dus roer goed om de stukjes los te maken.

  7. Snij de goed uitgelekte paprika’s in kleine stukjes en schep samen met de zwarte knoflook en balsamicoazijn door het walnotenmengsel. Breng op smaak met wat zout en chilipoeder of chilivlokken.

  8. Serveer de muhammara met vers (Turks) brood of toastjes.

    Eet smakelijk!

Tips

Gebruik het liefst goede tomatenpuree. Het kost een paar dubbeltjes meer maar je proeft het dubbel en dwars terug. Ik gebruik graag de tubes doppio concentrato di pomodoro van Mutti. Echt superlekker en na opening 20 dagen houdbaar in de koelkast.

Dit recept bevat een gekregen product (zwarte knoflook).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

24 Reacties

  1. Willy
    | Beantwoorden

    Nog nooit van gehoord, ben wel heel nieuwsgierig geworden

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ik had er wel van gehoord en ook weleens in een gerecht gegeten. Maar tot voor kort had ik er nog nooit zelf mee gewerkt maar wat een mooi product. Ik ben echt fan!

  2. Lotte van Breukelen
    | Beantwoorden

    Dat ik dit nog niet ken zeg! Het wordt tijd om hier ook weer eens aan de tapas te gaan dus ik gebruik graag het recept! Hopelijk smaakt het zo heerlijk als het eruit ziet!!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Smaakt inderdaad heerlijk bij tapas. Succes met maken en alvast eet smakelijk!

  3. Sandra
    | Beantwoorden

    Ik zou hem zeker gebruiken om bovenstaand recept muhammara uit te gaan proberen , klinkt fantastisch!

  4. Marion
    | Beantwoorden

    Ik zou de spruitjes met zwarte knoflook maken. Of zilvervliesrijst met zwarte knoflook..Zou het graag eens willen proberen.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Spruitjes met zwarte knoflook schijnt dus echt hemels te zijn.

  5. Elvira
    | Beantwoorden

    Klinkt goed, en ziet er nog beter uit!
    Zo benieuwd hoe de zwarte knoflook smaakt🤗

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar zwarte knoflook. Ik was er ook heel benieuwd naar, ben inmiddels helemaal fan!

  6. Angelique
    | Beantwoorden

    Ga ik zeker een keer maken 😊

  7. Sonja Koper
    | Beantwoorden

    Wauw!! 😳😋😳😋😳😋😋❤️
    Bij het zien van die Muhammara loopt ‘t water mij in mijn mond!
    Wat een heerlijk recept, en die zwarte knoflook lijkt mij heel bijzonder!
    Nog nooit geproefd , maar wel enorm benieuwd!
    Ik heb de pin al gedeeld bij mijn lekkere hartige gerechten!😋
    Zou dus zeker ook graag mee doen met de win actie! 😊
    ‘T proberen waard!!🍀🍀🍀

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dank je wel voor het compliment! Zwarte knoflook is zeker bijzonder en echt een aanrader. Heel verrassende smaak en compleet anders dan gewone knoflook.

  8. Aline Bouma
    | Beantwoorden

    Nog nooit van gehoord maar nu ik dit gelezen heb ga ik t zéker een keer maken! Wat lijkt me dit heerlijk!
    Ik doe tevens graag mee met de winactie, superleuk!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Zowel zwarte knoflook als deze muhammara zijn wat mij betreft dikke aanraders!

  9. Astrid Harting
    | Beantwoorden

    Mnomnomnon Muhammara met zwarte knoflook. Lekker voor mijn verjaardag de 4e

  10. José Poelen
    | Beantwoorden

    Ik ken zwarte knoflook. Al vaak in mijn handen gehad. Niet wetende waar ik het voor kon gebruiken. Nu zie ik dit recept en is dit een mooie kans om het produkt toe te gaan passen en de smaak te ervaren. Mooi recept. Yum♡

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dank je wel! Goeie aanpak, eerst de smaak ervaren en er dan zelf lekkere dingen mee maken.

  11. Riet van Dien-Kok
    | Beantwoorden

    Halo Mariettte
    Ik zou de zwarte knoflook gebruiken als smaakmaker voor een verse vegetarische pizza…
    In een gerecht met Risotto…of in een salade..of het recept van Ottolengi met de spruitjes
    Ik heb van de week ook zwarte knoflook gebruikt in de sla…smaakte heerlijk

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Een verse vegetarische pizza, yummm daar heb ik wel zin in….

  12. Bianca Dijkslag
    | Beantwoorden

    Hoi.
    Zwarte knoflook ken ik niet. Ik doe veel met knoflook. Zo vind ik gerookte knoflook ook heerlijk. Alleen die geur al. Dus tijd voor wat nieuws: zwarte knoflook. Ik zal eerst het recept maken wat je hierboven aangeeft want die lijkt mij heerlijk. En dan kan ik een gewonnen pakket zeker bij gebruiken. Dus duimen maar zodat ik het pakket kan winnen.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      De geur van gerookte knoflook is inderdaad heerlijk. En zwarte knoflook ruikt dan weer heel anders. Mooie aanvulling!

Geef een reactie