Muhammara met zwarte knoflook - Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van walnootolie en verse tijm.

Muhammara met zwarte knoflook

Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van zwarte knoflook, walnootolie en verse tijm.

Deel dit recept/artikel!

Na de parelgort met feta en zwarte knoflook van vorige week heb ik vandaag een heerlijk recept voor muhammara. Muhammara is een Arabisch smeersel van geroosterde paprika, walnoten, olijfolie en kruiden. Net als voor hummus en baba ganoush zijn er ontzettend veel recepten in omloop. Iedereen maakt het net even op een andere manier. In mijn recept gebruik ik walnootolie in plaats van olijfolie, dat versterkt de heerlijke smaak van de gebruikte walnoten. De zwarte knoflook onderstreept het zoete van de geroosterde paprika’s. Alles bij elkaar een heerlijk recept dat je zeker eens moet proberen.

Zwarte knoflook

Muhammara met zwarte knoflook is net als baba ganoush en hummus heerlijk bij de borrel, een barbecue of een tapas maaltijd. Serveer het met vers plat brood, focaccia of toastjes. Of gebruik het in plaats van tomatensaus op een pizza, serveer het bij gegrilde of geroosterde groente of smeer het op een stukje brie. Je kan echt alle kanten op met dit smaakvolle smeersel.

Muhammara met zwarte knoflook - Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van walnootolie en verse tijm.
Muhammara met zwarte knoflook - Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van walnootolie en verse tijm.

Muhammara met zwarte knoflook

3 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 schaaltje

Ingrediënten: 

  • 3 puntpaprika’s
  • 30 gr walnoten
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 theelepels dikke balsamicoazijn
  • 1 theelepel walnootolie
  • 1 à 2 tenen zwarte knoflook
  • ½ theelepel komijnzaadjes
  • paar takjes verse tijm
  • chilipoeder of chilivlokken
  • olijfolie
  • zout

Aan de slag:

  • Was de paprika’s, wrijf licht in met olijfolie en leg in een ovenschaal. Zet de schaal met de paprika’s in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven en rooster de paprika’s gedurende 30 minuten. Keer tussentijds de paprika een paar keer zodat ze rondom blakeren.
  • Rooster ondertussen de komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze lekker ruiken, laat afkoelen en stamp in een vijzel tot poeder.
  • Haal de paprika’s uit de oven, leg ze direct in een schaal en dek af met plasticfolie. Na 15 minuten haal je de paprika’s uit de schaal en verwijder je het steeltje, het velletje en de zaden. Leg de schoongemaakte paprika in een zeef of vergiet om uit te lekken.
  • Maal de walnoten in het hakmolentje van een staafmixer fijn en doe over in een schaal.
  • Ris de blaadje van de takjes tijm en voeg samen met de tomatenpuree, walnootolie en komijnpoeder bij de gemalen walnoten en schep door elkaar.
  • Snij de zwarte knoflook fijn en roer door de balsamicoazijn. De knoflook is erg plakkerig dus roer goed om de stukjes los te maken.
  • Snij de goed uitgelekte paprika’s in kleine stukjes en schep samen met de zwarte knoflook en balsamicoazijn door het walnotenmengsel. Breng op smaak met wat zout en chilipoeder of chilivlokken.
  • Serveer de muhammara met vers (Turks) brood of toastjes.
    Eet smakelijk!

Tips:

Gebruik het liefst goede tomatenpuree. Het kost een paar dubbeltjes meer maar je proeft het dubbel en dwars terug. Ik gebruik graag de tubes doppio concentrato di pomodoro van Mutti. Echt superlekker en na opening 20 dagen houdbaar in de koelkast.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een gekregen product (zwarte knoflook).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




26 reacties

  1. Bea Hartogs schreef:

    Bea Hartogs
    Erg gecharmeerd van dit recept.Maar waar haal ik zwarte knoflook vandaan ? Nooit gezien ook. Ik ben 77 haha Fan van je dadels met walnoten bedankt.

    1. Ah ja, de dadel met walnoten zijn inderdaad heerlijk. Geniet ervan!
      Zwarte knoflook is onder andere verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Xenos en EkoPlaza. Online kun je het bestellen bij hippocreates.nl of bol.com

  2. Nog nooit van gehoord, ben wel heel nieuwsgierig geworden

    1. Ik had er wel van gehoord en ook weleens in een gerecht gegeten. Maar tot voor kort had ik er nog nooit zelf mee gewerkt maar wat een mooi product. Ik ben echt fan!

  3. Lotte van Breukelen schreef:

    Dat ik dit nog niet ken zeg! Het wordt tijd om hier ook weer eens aan de tapas te gaan dus ik gebruik graag het recept! Hopelijk smaakt het zo heerlijk als het eruit ziet!!

  4. Sandra schreef:

    Ik zou hem zeker gebruiken om bovenstaand recept muhammara uit te gaan proberen , klinkt fantastisch!

  5. Marion schreef:

    Ik zou de spruitjes met zwarte knoflook maken. Of zilvervliesrijst met zwarte knoflook..Zou het graag eens willen proberen.

  6. Elvira schreef:

    Klinkt goed, en ziet er nog beter uit!
    Zo benieuwd hoe de zwarte knoflook smaakt🤗

    1. Kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar zwarte knoflook. Ik was er ook heel benieuwd naar, ben inmiddels helemaal fan!

  7. Wauw!! 😳😋😳😋😳😋😋❤️
    Bij het zien van die Muhammara loopt ‘t water mij in mijn mond!
    Wat een heerlijk recept, en die zwarte knoflook lijkt mij heel bijzonder!
    Nog nooit geproefd , maar wel enorm benieuwd!
    Ik heb de pin al gedeeld bij mijn lekkere hartige gerechten!😋
    Zou dus zeker ook graag mee doen met de win actie! 😊
    ‘T proberen waard!!🍀🍀🍀

    1. Dank je wel voor het compliment! Zwarte knoflook is zeker bijzonder en echt een aanrader. Heel verrassende smaak en compleet anders dan gewone knoflook.

  8. Aline Bouma schreef:

    Nog nooit van gehoord maar nu ik dit gelezen heb ga ik t zéker een keer maken! Wat lijkt me dit heerlijk!
    Ik doe tevens graag mee met de winactie, superleuk!

  9. Astrid Harting schreef:

    Mnomnomnon Muhammara met zwarte knoflook. Lekker voor mijn verjaardag de 4e

  10. José Poelen schreef:

    Ik ken zwarte knoflook. Al vaak in mijn handen gehad. Niet wetende waar ik het voor kon gebruiken. Nu zie ik dit recept en is dit een mooie kans om het produkt toe te gaan passen en de smaak te ervaren. Mooi recept. Yum♡

    1. Dank je wel! Goeie aanpak, eerst de smaak ervaren en er dan zelf lekkere dingen mee maken.

  11. Riet van Dien-Kok schreef:

    Halo Mariettte
    Ik zou de zwarte knoflook gebruiken als smaakmaker voor een verse vegetarische pizza…
    In een gerecht met Risotto…of in een salade..of het recept van Ottolengi met de spruitjes
    Ik heb van de week ook zwarte knoflook gebruikt in de sla…smaakte heerlijk

  12. Bianca Dijkslag schreef:

    Hoi.
    Zwarte knoflook ken ik niet. Ik doe veel met knoflook. Zo vind ik gerookte knoflook ook heerlijk. Alleen die geur al. Dus tijd voor wat nieuws: zwarte knoflook. Ik zal eerst het recept maken wat je hierboven aangeeft want die lijkt mij heerlijk. En dan kan ik een gewonnen pakket zeker bij gebruiken. Dus duimen maar zodat ik het pakket kan winnen.

    1. De geur van gerookte knoflook is inderdaad heerlijk. En zwarte knoflook ruikt dan weer heel anders. Mooie aanvulling!