Moldavische wijn
Aan welke wijnlanden denk jij als ik je nu vraag er enkele te noemen? Bij mij ploppen dan direct Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Amerika, Zuid-Afrika en Australië op. Sinds kort voeg ik een heel verrassend land toe aan dit illustere rijtje: Moldavië. Tot een paar weken gelden had ik echt nog nooit gehoord over Moldavië als wijnland laat staan dat ik Moldavische wijn had geproefd. Zoals gezegd weet ik sinds kort beter. En vanaf nu jij ook. Lees snel verder en ontdek meer over dit verrassende wijnland.
Wijnland Moldavië
Als jij net zo verrast bent over Wijnland Moldavië als ik dat was maak ik de verrassing gelijk nog maar even wat groter. Moldavië heeft een wijngeschiedenis van maar liefst duizenden jaren oud die terug gaat tot de 8e eeuw voor Christus, is qua omvang de 6e wijnproducent van Europa en heeft de grootste dichtheid van wijngaarden in Europa. Indrukwekkende statistieken maar waarom weten wij er hier in Nederland dan zo weinig over? Dat komt waarschijnlijk door het IJzeren Gordijn en de Russische en communistische invloeden in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. In die periode is de wijnproductie gemarginaliseerd.
Sinds het neerhalen van het IJzeren Gordijn is de wijnproductie in Moldavië en de voormalige Oostblok landen weer goed op gang gekomen. Primair richtte Moladvië zich voor de wijnexport op Rusland. Sinds de Russische embargo’s op Moldavische wijn in 2006 en 2013 is dat veranderd. Moldavië wende zich tot het Westen en dat sloeg aan.
Ligging, landschap en klimaat
Moldavië ligt in Oost-Europa ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Het heeft een heuvelachtige landschap dat bij uitstek geschikt is voor de wijnbouw. Je zou het misschien niet verwachten maar geografisch ligt Moldavië op dezelfde breedtegraad als de bekende Franse wijnstreken Bourgogne en Bordeaux. Op maar liefst 10% van het het landoppervlak zijn wijngaarden aangelegd waarmee ze de hoogste wijngaard dichtheid van Europa hebben.
Met maar liefst meer dan 200 wijnhuizen valt er niet alleen veel te kiezen je bent er ook van harte welkom. Bezoek de grootste wijnkelders van de wereld Milestii Mici (250km) en Cricova (120km), reis langs de wijngaarden, bezoek wijnhuizen en geniet van het lokale eten en de eeuwenoude cultuur.
Druivenrassen
Door de ligging en het continentale klimaat zijn de winters koud en de zomers heet. Gecombineerd met de verschillende bodemsoorten zijn het omstandigheden waar veel verschillende druivenrassen goed bij gedijen. En met veel bedoel ik ook echt veel. Er schijnen meer dan 50 druivenrassen te worden verbouwd.
Naast bekende druivenrassen als pinot noir, cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en riesling vind je in Moldavië ook onbekende soorten. Bijvoorbeeld feteasca neagra, rara neagra, gras de cotnari, saperavi en codrinschi, ik had er nog nooit van gehoord.
Beschermde geografische aanduidingen
Net als andere wijnlanden heeft ook Moldavië beschermde geografische aanduidingen. Er zijn er 3:
Strikt genomen is er nog een 4e aanduiding, de PGI Divin. Deze is echter voor druivendistillaten en is dus niet echt op wijn van toepassing.
Goed om te weten: PGI is de afkorting voor Protected Geographical Indication. In Nederland kennen we vooral de IGP, het Franse equivalent van PGI dat staat voor Indication Géographique Protégée.
Moldavische wijn proeven
Onlangs hebben we een paar Moldavische wijnen mogen proeven. Een bubbel en twee rode wijnen. De Cricova brut sparkling is op traditionele wijze (methode traditionelle) gemaakt van pinot noir en chardonnay. De tweede gisting op de fles heeft tenminste 9 maanden geduurd. Een heerlijke bubbel die we als aperitief hebben gedronken maar zeker ook goed zal smaken bij een mooi stukje vis.
De rode wijnen waren gemaakt van respectievelijk de feteasca neagra druif en een blend van rara neagra en saperavi. De Novak van de feteasca neagra druif was heel toegankelijk met warme tonen van rijp fruit. De Davidescu van rara neagra en saperavi druiven was wat steviger met duidelijke tonen van vanille. Beide wijnen waren mooi rood van kleur en verrassend lekker.
Moldavische wijnen zijn wat ons betreft een aanrader om eens te proberen. Schenk ze tijdens een etentje of misschien wel tijdens de feestdagen. Je maakt ongetwijfeld indruk met deze onbekende maar o zo lekkere wijnen.
Meer weten over Moldavische wijn, Moldavië als wijnland of mogelijkheden voor wijntoerisme in Moldavië => bezoek de website Wine of Moldova
Headerfoto: Pixabay
Deze blogpost bevat gekregen wijnen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.