Mocktail van zomerfruit en gember - Alcoholvrije cocktail met het zoete van zomerfruit, het frisse van gember en het verwarmende van 5-spice specerijen.

Mocktail van zomerfruit en gember

Vrolijke cocktail met het zoete van zomerfruit, het frisse van gember en het verwarmende van 5-spice specerijen.

Deel dit recept/artikel!

Alcoholvrije cocktails, de trend is inmiddels niet meer te stoppen. Zeker in de periode rondom dry januari staan ze flink in de spotlight maar ook daarna zijn het heerlijke drankjes. Of je nou de BOB bent, liever geen alcohol drinkt vanwege medicijngebruik of zwangerschap of om wat voor reden dan ook alcohol even links laat liggen. Mocktails, virgin cocktails, alcoholvrije cocktails of hoe je ze ook wilt noemen zijn smaakvolle en feestelijke alternatieven voor een sapje of colaatje. Gelukkig zijn mocktails makkelijk te maken en kan je volop variëren. Vandaag geef ik je mijn recept voor een heerlijke mocktail met zomerfruit en gember. Mocht je meer inspiratie zoeken lees dan vooral ook mijn onderstaande boekentip.

100 mocktails: 0% alcohol, 100% smaak

Een fijne mocktail is zo gemaakt. Meng wat siroop, een smaakmaker zoals een scheutje citroensap, een takje verse kruiden en wat (bruisend) bronwater of tonic in en glas en klaar ben je. In mijn eigen zoektocht naar geschikte siropen en smaken die je kunt combineren kwam ik 100 mocktails: 0% alcohol, 100% smaak van Hilde Deweer tegen. Echt een heel fijn boek dat me perfect op weg heeft geholpen.

Het boek begint met uitleg over de basisingrediënten, aanvullende smaakmakers en suikervrije alternatieven. Ook heel handig is de lijst met non-alcoholische varianten van bekende alcoholische mixers als gin, whisky en rum. Zonder ijs geen fijne mocktail dus krijgen we ook uitleg over wat voor soort ijsblokjes er zijn, hoeveel ijs we moeten gebruiken en hoe je ijsblokjes extra decoratief maakt. Last but zeker not least is er uitgebreide aandacht voor de gereedschappen die we nodig hebben: bijvoorbeeld een shaker, strainer/zeef, barlepel, stamper en inhoudsmaatjes. En dan is het tijd voor het echte werk: de cocktails.

100 Mocktails - Hilde Deweer100 Mocktails - Hilde Deweer100 Mocktails - Hilde Deweer100 Mocktails - Hilde Deweer100 Mocktails - Hilde Deweer100 Mocktails - Hilde Deweer


De cocktails staan in de inhoudsopgave handig gerangschikt op smaak. Zoet, zuur, spicy, ijskoud, warm, veggie, creamy, bitter, thee, munch, bier en koffie. De laatste 14 pagina’s zijn ingeruimd voor de siropen. Handig en overzichtelijk! Bedenk wat voor smaak je wilt mixen en je hebt direct een overzicht van de mogelijkheden. Denk aan Mango mule (zoet) met mango, honingsiroop, limoensap en ginger beer, Bloody hot wasabi (veggie) met onder meer tomatensap, wasabipasta, tabasco en bitter lemon, Blue lagoon (zoet, thee) met darjeelingthee, ananassap en vanillesiroop of een Brrr…ave Bellini (ijskoud, bitter) met perzik, perziksorbet en bitter lemon. Kortom, voor elke smaak en elke gelegenheid is er een passende cocktail te maken.

Het recept van vandaag -mocktail met zomerfruit en gember- komt niet uit dit boek. Het is een eigen recept dat is ontstaan vanuit alle inspiratie die ik laatste tijd heb opgedaan. De alcoholvrije cocktails die ik heb gedronken en de boeken die ik erop heb nageslagen waaronder dit fijne boek. Het resultaat is een feestelijk drankje vol fruit en warme specerijen. Speel met de verhouding van de siropen en creëer je eigen smaak!

Mocktail van zomerfruit en gember - Alcoholvrije cocktail met het zoete van zomerfruit, het frisse van gember en het verwarmende van 5-spice specerijen.
Mocktail van zomerfruit en gember - Alcoholvrije cocktail met het zoete van zomerfruit, het frisse van gember en het verwarmende van 5-spice specerijen.

Mocktail van zomerfruit en gember

1 stem, stem ook

Ingrediënten: 

Gembersiroop

  • 300 ml water
  • 300 ml suiker
  • 100 gr gember
  • 1 theelepel 5-spice kruiden

Zomervruchten shrub

  • kop zomerfruit (diepvries)
  • 1 kop peren azijn
  • 1 kop kristalsuiker

Voor de cocktail:

  • bruisend bronwater
  • ijsblokjes
  • schijfje citroen
  • handje zomerfruit
  • takje rozemarijn

Aan de slag:

Voor de gembersiroop:

  • Verwijder de schil van de gember. Dit gaat het makkelijkst door er met de rand van een lepel langs te schrapen. Snij in plakjes en doe samen met de overige ingrediënten in een pannetje. Breng langzaam aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de siroop enigszins is ingedikt en de smaak naar wens is.
    Tip: de siroop moet echt krachtig/sterk van smaak zijn je drinkt ‘m immers verdund.
  • Giet de siroop door een theezeefje in een gesteriliseerde fles en draai gelijk de dop erop. Tijdens het afkoelen trekt de fles vacuüm, de fles is nu prima buiten de koelkast te bewaren. Na het openen bewaar ik de fles enkele weken in de koelkast.

Voor de zomervruchten shrub:

  • Voeg alle ingrediënten samen in een pannetje, breng -met deksel op de pan- zachtjes aan de kook en laat gedurende 45 minuten heel zachtjes pruttelen. Zet dan de deksel op een kiertje en laat nog eens 15 minuten heel zachtjes pruttelen.
  • Giet de siroop door een zeef en bewaar in een fles. De shrub zal flink indikken maar dat is prima. Zo vormt het een mooi laagje onderin het glas.
    Tip: Gooi de vruchtenpulp vooral niet weg. Deze smaakt heerlijk in smoothies, bij een bolletje vanille-ijs, door de yoghurt of in hangop.

Voor de cocktail:

  • Schudt de shrub in de fles los en schenk er een lekkere laag van in het glas, vul de glazen voor ¾ met ijsblokjes, voeg twee theelepels gembersiroop toe en vul het glas af met bronwater. Zet er een takje rozemarijn in en roer met een lepel een deel van de shrub door het water. De bedoeling is dat de cocktail mooi paars kleurt maar toch een donkere bodem houdt. De rozemarijn zal hierbij iets kneuzen en smaak afgeven.
  • Garneer de cocktail met een schijfje citroen en wat (diepvries) zomerfruit. Serveer direct.
    Proost!

Tips:

  1. Gebruik een zachte azijn zoals rijstazijn, cider azijn, kokosazijn of zoals ik graag gebruik peren azijn. Normale keukenazijn is erg scherp en zuur. Een zachte azijn geeft een fijnere smaak. Mijn peren azijn komt van Foodelicious.nl in Rotterdam. Heerlijk zacht en zoet van smaak!
  2. Speel met de hoeveelheid siroop tot je de smaak hebt die jij het lekkerst vindt.

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een affiliate link en ontvangen boek (Mocktails).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




4 reacties

    1. De siroop en schrub zijn voor meerdere keren. Afhankelijk van je smaak voeg je meer of minder toe aan de cocktail. Het aantal mocktails dat je met het recept maakt zal dus verschillen, reken in elk geval op 4 mocktails.

    1. Dank je. Verse gember en wat specerijen doen het zo goed in mocktails. Door te spelen met de intensiteit en hoeveelheid van deksiroop kan je de smaak helemaal naar eigen hand zetten.