Header Overetengesproken.nl
Mini tartelettes met piña colada curd

Mini tartelettes met piña colada curd

 |  2 reacties
81 Shares

Gebak, koekjes en bonbons zijn wel aan mijn besteed. Ik ben er gek op. Helemaal fantastisch vind ik als het lekkers in mini formaat wordt geserveerd. Kan ik zonder keuzestress lekker veel smaken proeven. Daarom deel ik vandaag een recept voor mini tartelettes. Superleuk voor bij een high tea, als traktatie of om zomaar van te genieten. Nu ik er zo over nadenk: de paasdagen komen er weer aan. Met de vrolijke gele en witte kleuren passen deze mini tartelettes met piña colada curd daar perfect bij.

Voor de piña colada curd gebruikte ik een bakje Fruit Fusions van Del Monte. Fruit Fusions zijn kleine één persoons bakjes fruit op sap zonder toegevoegde suiker. De variant met ananasblokjes op sap en kokoswater vond ik heel verrassend en inspireerde me gelijk om er een fijne curd mee te maken. Met één bakje maak je genoeg curd voor 12 tartelettes. Dus geen gedoe met blikjes die je niet helemaal gebruikt en vervolgens niet weet wat je met de rest kan doen.

Mini tartelettes met piña colada curd - Fingerfood taartjes met een tropische vulling van ananas en kokoswater en bovenop een rozet van Italiaanse meringue.

Mini tartelettes met piña colada curd

Fingerfood taartjes met een tropische vulling van ananas en kokoswater en bovenop een rozet van Italiaanse meringue.

Hoeveelheid 12 mini tartelettes

Ingrediënten

Voor de piña colada curd

  • 1 bakje (113 gr) Del Monte Fruit Fusions ananas op kokoswater
  • 1 ei (maat M)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 35 gr suiker
  • 20 gr roomboter, in blokjes
  • 1 theelepel maïzena (maatschepje à 5 ml)

Voor het deeg:

Voor de Italiaanse meringue:

  • 50 gr eiwit
  • 70 gr suiker
  • 20 gr water

Extra benodigdheden:

  • muffinblik voor 12 mini muffins, ingevet
  • uitsteker ø 6 cm
  • crème brûlée brander
  • spuitzak met kartel mondstuk
  • suikerthermometer of kernthermometer

Aan de slag

Voor de piña colada curd

  1. Pureer de blokjes ananas samen met het kokoswater tot een gladde puree. Weeg 80 gr af en doe dat samen met de suiker en eieren in een klein pannetje. Roer goed door elkaar, schenk het citroensap erbij en voeg de boter toe.
  2. Roer in een klein kopje de maïzena glad met een beetje van de overgebleven fruitpuree. De rest van de fruitpuree gebruiken we niet dus die kan je lekker opsnoepen.
  3. Verwarm het mengsel zachtjes zodat de boter smelt, zet de pit iets hoger en breng rustig aan de kook. Roer met een garde tot het mengsel begint in te dikken. Kook het mengsel vooral niet te hard maar laat heel zachtjes pruttelen. Als het mengsel enigszins is ingedikt voeg je de aangemaakte maïzena al roerend toe. Laat nog even door pruttelen zodat de maïzena goed kan binden en geen droge smaak achterlaat. Giet de piña colada curd in een schaaltje en laat afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de tartelettes

  1. Maak het deeg volgens het recept en leg te rusten in de koelkast.

  2. Neem het deeg uit de koelkast en kneed even door om het weer soepel te maken. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik. Steek met de uitsteker rondjes uit het deeg en bekleed de holtes van het muffinblik ermee. Herhaal het uitrollen en bekleden tot je alle vormpjes hebt gevuld. Plaats het muffinblik in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de tartelettes in ± 10 minuten goudbruin. De binnenzijde zal dan nog niet helemaal bruin zijn maar dat is niet erg. Neem het bakblik uit de oven, los voorzichtig de bakjes op een taartrooster en laat afkoelen.

Opmaken van de taartjes:

  1. Klop de eiwitten stijf en verwarm ondertussen in een klein pannetje de suiker en het water tot een kokende siroop van 118-121ºC. Hou de temperatuur met de thermometer in de gaten en giet al kloppend bij het stijve eiwit zodra de juiste temperatuur is bereikt. Blijft kloppen tot de Italiaanse meringue helemaal is afgekoeld. Schep het schuim in een spuitzak met kartel mondstuk.

  2. Verdeel met een lepeltje piña colada curd over de tartelettes en spuit op elk taartje een rozet Italiaanse meringue. Brand de randjes van de meringue met de brander mooi bruin.
  3. Serveer de mini tartelettes met piña colada curd bij een kop koffie of een beker vers gezette thee.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. De bakjes en curd zijn prima een dag tevoren te maken.
  2. Maak de Italiaanse meringue vlak voor je de tartelettes opspuit dan is ie op z'n lekkerst. Brand het schuim gelijk na het opspuiten met de brander en je kunt de tartelettes prima een dag bewaren. Bewaar het schuim nadat je 'm in de spuitzak hebt geschept niet in de koelkast. De lucht in de koelkast is vochtiger dan in huis. De suiker in de meringue trekt vocht aan waardoor de Italiaanse meringue zacht wordt.
  3. Het klinkt misschien als veel werk om èn curd èn deegbakjes èn Italiaanse meringue te maken. Wat mij betreft gaat er niet meer of minder tijd inzitten dan voor een appeltaart. De curd is zo gemaakt en de tartelettes zijn snel gebakken. Het uitrollen van het deeg en het maken van de Italiaanse meringue vraagt misschien even wat aandacht maar voor appeltaart moet je appels schillen en snijden en een deegraster voor bovenop maken.
Dit recept bevat een toegestuurd product (Del Monte).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

2 Reacties

  1. Ans
    | Beantwoorden

    Hallo Mariëtte,

    Wat een leuk recept en eenvoudig te maken!
    Ik ga dit zeker eens proberen.
    Dank voor het delen 👍

    Groetjes,
    Ans

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hallo Ans, wat superleuk om te horen! Zeker doen, echt een aanrader deze tartelettes. En die piña colada curd, echt zó lekker.

Geef een reactie