Header Overetengesproken.nl
Mini quiche Lorraine

Mini quiche Lorraine

 |  1 reactie
540 Shares

Quiche Lorraine is een hartige taart van bladerdeeg die gevuld is met spek, ham en kaas. En inmiddels een echte klassieker die iedereen weleens heeft gegeten. Wist je dat deze quiche is vernoemd naar de Noord-Franse streek Lotharingen (Lorraine), het gebied waar de quiche van origine vandaan komt?

Bij een brunch is het lekker om hartige warme hapjes te serveren. Deze mini quiche Lorraine zijn dan heel geschikt. Ze zien er leuk uit, zijn makkelijk te maken en iedereen vindt ze heerlijk. Voor een originele presentatie kan je de quiches ook in papieren muffinvormpjes bakken. Maak de mini quiches een dag tevoren en zet ze vlak voor het opdienen op een rooster in een hete oven om nog even op te verwarmen en lekker krokant te worden.

Mini quiche Lorraine - Een Franse klassieker met krokante korst en een vulling van spek, ham, kaas en eieren. Simpele ingrediënten, maar o zo lekker.

Mini quiche Lorraine - Een Franse klassieker met krokante korst en een vulling van spek, ham, kaas en eieren. Simpele ingrediënten, maar o zo lekker.
5 van 1 stem
Print dit recept

Mini quiche Lorraine

Een Franse klassieker met krokante korst en een vulling van spek, ham, kaas en eieren. Simpele ingrediënten, maar o zo lekker.
Hoeveelheid 12 stuks

Ingrediënten

  • 3 plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
  • 120 gr ontbijtspek
  • 3 plakken ham (± 60 gr)
  • 120 gr geraspte jong belegen kaas
  • 3 grote eieren
  • beetje melk
  • peper en zout
  • roomboter voor het invetten

Extra benodigdheden:

  • muffinvorm
  • naar keuze: papieren muffinvormpjes

Aan de slag

  1. Snij de ontbijtspek in kleine stukjes en bak ze licht uit in een droge koekenpan. Laat de spekjes uitlekken op een stukje keukenpapier.
  2. Snij de ham in kleine stukjes.
  3. Klop de eieren los met een beetje melk en wat peper en zout. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snij in vieren.
  4. Zet naar keuze papieren muffinvormpjes in het blik en vet de holtes of papierenvormpjes in met roomboter. Leg in iedere holte een plakje deeg met de bebloemde kant naar beneden. Druk met je vingers het deeg tegen de randen. Niet het hele bakje zal bekleed zijn met deeg maar dat geeft niet. Laat de punten rustig omhoog steken, ziet er na het bakken leuk uit.
  5. Leg in ieder bakje wat spekjes, stukjes ham en dek tot slot af met geraspte kaas. Verdeel het losgeklopt ei over de quiches.
  6. Zet de vorm midden in een op 210°C conventioneel voorverwarmde oven, zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 170°C en schakel over op hete lucht met extra onderwarmte in plaats van conventioneel. Bak de quiches in nog eens 10 minuten gaar en lichtjes bruin.

  7. Haal de quiches uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster. Soms plakken de quiches wat, gebruik dan een gebaksvorkje om ze los te maken en uit de vorm te wippen.
  8. Zet de mini quiche Lorraine's de volgende dag op een rooster in een op 180°C voorverwarmde oven om in enkele minuten heet en lekker krokant te worden.

    Eet smakelijk!

Tips

Je kan natuurlijk ook een grote quiche maken en daar mooie punten van snijden.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

1 Reactie

  1. Carolien
    | Beantwoorden

    Zeer lekker, topje van mij spray kort de papieren muffin vormpjes in met bakspray en zodra de mini quiches mooi hoog gerezen zijn, daarbij mooie bruine oppervlakte bereikt te hebben: uit oven halen op bord met 2 laagjes keukenpapier. Zo heet als je kan papieren muffin vormpjes eraf peuteren. Gaat beter heet/warm dan afgekoeld.
    Daarna op rooster afbakken is zeker goede aanrader tot bladerdeeg ook aan onderkant lekker gaar en knapperig aanvoelt. Ik deed op 210 graden Celsius voor 8 minuten. Houdt het echter in de gaten, zonde wanneer bladerdeeg verbrand. Daarna weer op bord met omgedraaid keukenpapier/zonodig nieuwe. Zowel warm als koud of lauw heerlijk. Eet smakelijk 😘

Geef een reactie