Header Overetengesproken.nl
Mini pecan-cheesecake

Mini pecan-cheesecake

 |  3 reacties
62 Shares

Na Kleine taartjes en Hartige kleine taartjes keek ik erg uit naar nummer drie in de reeks: Nog meer kleine taartjes. En wat heeft Meike Schaling het weer waargemaakt. Nog meer kleine taartjes gaat een stapje verder en leert je de mooiste mini taartjes zelf te maken. Vers van de pers plofte het boek op mijn mat en bakte ik de eerste taartjes: tartelettes met crema catalana vulling en mini pecan-cheesecake. Dat laatste recept deel ik vandaag met je. Uiteraard geef ik je ook een inkijkje in het boek want echt, je wilt ermee aan de slag. Lees dus snel met me mee…


Powered by Adsense


Nog meer kleine taartjes – Meike Schaling – Petit Gâteau

Waar Kleine taartjes vooral recepten bevat voor mooi gevulde en opgemaakte tartelettes is Nog meer kleine taartjes wat mij betreft hét boek voor heuse mini taartjes. Taartjes die de hoogte in gaan en waarmee je je gasten een heus 1-persoonstaartje serveert in plaats van een punt taart. Spektakelstukken dus waar je gegarandeerd de show mee gaat stelen.


Powered by Adsense


Bijna de helft van het boek staat vol basisrecepten: verschillende soorten deeg, biscuits (15 soorten!), trempeersiroop, crèmes en diverse mousses passeren de revue. In de tweede helft van het boek vallen de recepten op hun plek en leer je fruittaartjes te maken. Soms met een laagje marsepein erop, soms met stukjes fruit zichtbaar langs de rand. Of maak chocoladetaartjes die opgebouwd zijn uit drie lagen en afgetopt met chocoladekrullen, mokkataartjes van koffie en crème au beurre, hazelnootschuimtaartjes, mini schwarzwalder kirschtorte, pavlova tartelettes en kasteeltjes. Wat me ook een waanzinnig taartje lijkt is de banoffee tartelette opgespoten met wittechocoladeslagroom. Adembenemend mooi en lekker zien ze eruit!

Nog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike SchalingNog meer kleine taartjes - Meike Schaling

Naast de spektakelstukken staan er ook volop ‘makkelijkere’ taartjes in. Taartjes waarvoor je alleen de taartbodem hoeft te vullen. Bijvoorbeeld met ganache van witte chocolade en kersen, pure chocolade met vijgen of chilipeper, ganache van gekarameliseerde witte chocolade of melkchocolade met passievrucht. Of maak een tartelette met matcha en aardbeien. Kortom, genoeg recepten voor vele uren bakplezier.

Gewapend met alle basisrecepten kan je natuurlijk ook je fantasie de vrije loop laten en eigen versie creëren. Ik kreeg gelijk inspiratie om een tartelettebodem en biscuit uit dit boek te combineren met mijn recept voor sinaasappelbavarois. Lijkt me heerlijk fris van smaak. Maar goed, dat taartje bak ik nog weleens, nu eerst aan de bak met de taartjes uit Nog meer kleine taartjes.

Mini pecan-cheesecake

Omdat ik erg twijfelde tussen de tartelettes crema calatana en pecan-cheesecake heb ik ze maar allebei gemaakt. Ik bakte 12 taartbodems en vulde er 8 met crema catalana. De overige vier bewaarde ik goed afgesloten en vulde ze een paar dagen later met pecan-karamel en cheesecake-vulling. Was twee keer smullen geblazen. In het verleden bakte ik de taartbodempjes mijn muffinblik. Dit keer gebruikte ik de originele Petit Gâteau taartringetjes. Ideaal! Ze zijn mooi stevig, je hoeft ze niet in te vetten en de taartbodempjes worden er veel strakker en mooier van.

Crema catalanaMini pecan-cheesecake

Het maken van de crema catalana-vulling lijkt op het maken van vanillevla of banketbakkersroom. Voor de bijzondere smaak wordt de melk getrokken met kaneel, steranijs en zeste van limoen en sinaasappel. Alleen al die geur tijdens het trekken, heerlijk! Als de vulling voldoende is opgesteven maak je de tartelettes af met het klassieke laagje gebrande suiker. Helaas ging dat afbranden mij niet zo goed af. Of ik de vlam nou hoog of laag hield, vol open zette of juist kleiner hield: het ging gewoon te snel. Met als gevolg donkere randjes op de tartelettes en voor het mooie te donker gekleurde suiker. Maar de smaak was echt super. Ik moet nog wat oefenen zullen we maar denken. Gelukkig heb ik een extra portie deeg gemaakt en in de vriezer gestopt. Binnenkort maar weer eens oefenen…. Tip: deze tartelette is heel ook leuk om als dessert te maken. Bolletje vanille-ijs erbij en smullen maar.

Met de laatste vier taartbodems maakte ik cheesecake taartjes. Meike Schaling omschrijft ze als een combinatie van twee Amerikaanse klassiekers: cheesecake en pecan pie. En dat is precies wat ze zijn. De krokante taartbodem is gevuld met pecan karamel, daarop een flinke laag cheesecakemix en afgetopt met een laagje pecan karamel. Je eet je vingers erbij op. Even had ik zitten denken om nog wat fleur de sel op de topping te strooien. Blijkt niet nodig: de smaak is waanzinnig. Het lijkt zelfs alsof het al een klein zoutje van zichzelf heeft.

Maak ze ook eens ontdek hoe leuk het is om kleine taartjes te maken. Smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. Doe jezelf en je naasten een plezier en bestel het boek via onderstaande link en ga net als ik snel aan de slag met Nog meer kleine taartjes.

Mini pecan-cheesecake - Krokante tartelettebodems met de onweerstaanbare vulling van pecan-karamel en frisse cheesecake. Je wilt ze proeven!

Mini pecan-cheesecake

Krokante tartelettebodems met de onweerstaanbare vulling van pecan-karamel en frisse cheesecake. Je wilt ze proeven!

Hoeveelheid 12 tartelettes

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 120 gr bloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • snus zout
  • 75 gr koude boter, in kleine blokjes
  • 12-14 gr losgekopt ei

Voor de pecanmix:

  • 100 gr pecannoten, gehakt
  • 50 gr slagroom
  • 50 gr roomboter
  • 80 gr bruine basterdsuiker

Voor de cheesecakemix:

  • 150 gr slagroom
  • 60 gr poedersuiker
  • 420 gr roomkaas (Philadelphia naturel)
  • lepeltje vanille-extract of wat merg van een vanillepeul

Extra benodigheden:

Aan de slag

Voor het deeg:

  1. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel, snuf zout en koude boter in een kom. Wrijf alles tussen je vingers tot een mooi gelijkmatig kruimeldeeg. Voeg dan het ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. verpak in plasticfolie en laat tenminste 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Kneed het deeg kort even door om sopel te maken. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap deeg van ± 3 mm en steek er 12 cirkels uit.

  3. Bekleed de bakringen met het uitgestoken deeg en prik met een vork de bodem een paar keer in. Laat de beklede bakringen 30 minuten opstijven in de koelkast voordat je ze in een op 160ºC conventioneel verwarmde oven afbakt. Bak in 20-25 minuten gaar en en goudbruin.

    Tip: zet de beklede bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat. Mocht na een paar minuten de bodem tot opbollen, prik dan snel nog wat extra gaatjes erin.

  4. Laat de taartbodempjes op een taartrooster afkoelen. Verpak in een goed afgesloten trommel of weckpot.

Voor de pecanmix:

  1. Rooster de pecannoten gedurende 15 minuten in een op 150ºC conventioneel voorverwarmde oven.

  2. Verwarm de slagroom tot flink warm. (Hoeft dus niet te koken)

  3. Verwarm de boter en bruine basterdsuiker in een pannetje tot alles gesmolten is. Als het mengsel 112ºC is giet je er al roerende de slagroom bij. Roer de nog warme pecannoten erdoor en laat afkoele.

    Tip: het suikermengsel gaat bruisen en komt omhoog zodra je de slagroom erbij giet. Gebruik dus een pan die voldoende hoogte heeft.

Voor de cheesecakemix:

  1. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en bewaar in de koelkast.

  2. Klop/roer de roomkaas los met wat vanille-extract en schep er de slagroom door. Schep in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Afwerken van de tartelettes:

  1. Vul de taartbodems met de pecanmix.

  2. Zet de taartbodems in de ringetjes terug en plaats een rand acetaatfolie tussen de ring en de taartbodem. Spuit de taartjes op met cheesacakemix en top af met pecanmix. Plaats een uur in de vriezer om op te stijven.

  3. Verwijder de acetaatfolie en serveer de mini pecan-cheesecake taartjes met een vers gezette kop koffie of een beker thee.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Ik heb doorgaans eieren maat L liggen. 12-14 gr losgeklopt ei was bij mij ongeveer ⅓ ei. Toen ik zag wat ik nog aan ei overhad heb gelijk maar een extra portie deeg gemaakt en ingevroren. Achteraf had ik zelfs met 1 ei 3x de hoeveelheid deeg kunnen. Weet ik nu voor de volgende keer zullen we maar zeggen…
  2. In een goed afgesloten trommel zijn afgebakken (niet gevulde) taartbodems 3-4 weken houdbaar. Zijn ze toch wat zacht geworden, piep ze dan even op in de oven.
  3. De taartringetjes zijn te koop bij Petit Gâteau. Wat mij betreft echt een aanrader om een setje in huis te hebben. Werkt net even wat handiger dan in een muffinblik. En de taartbodempjes worden er ook echt veel mooier van!
  4. Als je dan toch een kijkje neemt op de website van Petit Gâteau kijk dan ook eens naar de workshops. Wellicht leuk om eens te volgen. Staat bij mij in elk geval hoog op mijn verlanglijstje om eens te doen.

Vergeet deze mini pecan-cheesecakes niet te pinnen op één van je pinterest borden.
Tip: superleuk bij een high tea, zoete tafel of dessert buffet.

Mini pecan-cheesecake - Krokante tartelettebodems met de onweerstaanbare vulling van pecan-karamel en frisse cheesecake. Je wilt ze proeven!
Dit recept bevat een toegestuurd product (staartringetjes en bakboek)
Lees voor meer informatie mijn disclaimer


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

3 Reacties

  1. Ans Senf-Blok
    | Beantwoorden

    Hallo Mariëtte,
    Taart ringetjes niet invetten, is voor mij nieuw!
    En ik maar iedere keer alles invetten en met bloem bestuiven, dus blijkbaar werkt het zonder invetten ook.
    Nou ik ga dat gauw proberen, scheelt een hoop werk😏
    Sterkte met je katten🤞🥰
    Lieve groet,
    Ans

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hallo Ans, de taartringetjes van Petit Gâteau heb ik inderdaad niet ingevet en dat ging perfect. Eerder gebruikte ik gesiliconeerde taartringetjes die ik sowieso niet hoefde in te vetten. Twijfelde even over het invetten van de nieuwe ringetjes maar ben het uiteindelijk gewoon straal vergeten te doen. Gaat dus echt perfect met dit deeg. Het is natuurlijk al wat vettig en tijdens het bakken krimpt het een fractie. De ringetjes kon er zo vanaf halen. Mocht je kapsel/biscuit bakken in taartringen/taartringetjes dan moet je ze natuurlijk wel even invetten en bestuiven. Met Zazu gaat het elke dag weer een stukje beter. Komt goed!

      • Ans Senf-Blok
        | Beantwoorden

        Hallo Mariëtte,
        Bedankt voor je uitleg!
        En blij dat het met Zazu beter gaat.
        Groet,
        Ans

Geef een reactie

Recept waardering