Mini gingerbread koekhuisjes
Koekhuisjes horen voor mij net zo bij Kerst als een kerstboom. Ze zien er super schattig uit én zijn heerlijk om te eten. Vanaf eind oktober verheug ik me er altijd al op om aan de slag te gaan. Mini gingerbread koekhuisjes -of simpelweg peperkoekhuisjes- zijn niet moeilijk om te maken. Maak ze dus vooral samen met je kinderen.
Stappenplan peperkoekhuisjes
Het deeg, de royal icing maar ook de koekjes voor de peperkoekhuisjes zijn prima tevoren te maken. Afgelopen jaren is er bij mij ongemerkt een soort stappenplan of routine ontstaan. De eerste avond maak ik het deeg. De volgende avond bak ik de koekjes en maak ik royal icing. De avond/dagen erna zet ik de huisjes in elkaar en decoreer ik ze. Of het nou om peperkoekhuisjes gaat of om versierde gingerbread koekjes, dit stappenplan volg ik altijd. Ideaal, zo hoef je niet alles tegelijk te doen en geniet je volop van het hele proces.
Uitsteekvorm gingerbread huisje
Jaren geleden kocht ik bij IKEA kant en klare bouwpakketjes voor koekhuisjes. Handig maar het liefst wilde ik ze helemaal zelf maken. In mijn zoektocht naar mallen of uitsteekvormpjes zag ik bij Dille & Kamille een uitsteker voor mini peperkoekhuisjes. Extra leuk: ze passen op de rand van een mok. Zo schattig dat ik er natuurlijk gelijk eentje heb gekocht. Mijn tip: op de website zijn ze vaak uitverkocht, in de winkel hebben ze veelal voldoende voorraad. Bel dus vooral even met de winkel bij jou in de buurt. Dik kans dat ze er nog wel eentje voor je hebben liggen.
Verpak de peperkoekhuisjes in cellofaanzakjes, bindt dicht met een vrolijk kerstlintje en je hebt een origineel kerstpresentje. Met een kaartje eraan en een persoonlijke boodschap erop zijn ze leuk om uit te delen aan familie, vrienden en buren. Of zet ze op de borden voor het kerstontbijt. Ook leuk is het om de koekjes in een soort kerstlandschap of kersttuintje te zetten. Bak een paar grote (ronde, met geschulpte rand of bijvoorbeeld stervormige) koeken, zet er een huisje op en versier. Plaats er een meringue kerstboompje bij, maak een hekje van pretzels of zet een chocolade sneeuwpopje in het tuintje. Laat je fantasie de vrije loop en leef je uit…
Mini gingerbread koekhuisjes
Ingrediënten:
Voor het peperkoekdeeg:
- 150 gr bloem
- 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 60 gr witte basterdsuiker
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- ⅓ ei
- snuf zout
Voor de royal icing:
- 100 gr poedersuiker
- eiwit
- ½ theelepel citroensap
- 2 theelepels koud water
Extra benodigdheden:
uitsteker voor koekhuisje - spuitzak
- spuitmondje, ø 2 mm
Aan de slag:
Voor het peperkoekdeeg en de royal icing:
- Volg de instructies in mijn recept voor gingerbread koekjes. Verpak het deeg in plasticfolie en laat enkele uren tot een dag rusten in de koelkast. Dek de royal icing dek luchtdicht af en zet weg op en koele plek, niet in de koelkast.
Bakken van de mini gingerbread koekhuisjes:
- Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door om het weer soepel te maken. Bestuif je werkblad met wat bloem en het deeg uit tot een lap van 3-4 mm dik. Steek per huisje 4 muren en 2 dakdelen uit, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal tot de bakplaat vol is. Plaats de bakplaat in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ± 8 minuten tot de koekjes gaar zijn.Tip: Maak je ook een tuintje voor je huisje vergeet dan niet een bodemplaat uit te steken en eventueel een kerstboompje of andere leuke figuurtjes.Tip: gebruik verflatjes bij het uitrollen van het deeg. Leg de latjes op je werkblad met voldoende ruimte ertussen. De latjes geleiden je deegroller waardoor het gelijkmatig uitrolt.
- Haal de peperkoekjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld verpak je ze luchtdicht. Heb je nog deeg over, herhaal dan de vorige stap.
Bouwen en decoreren van de mini gingerbread koekhuisjes:
- Schep de royal icing in een spuitzak met spuitmondje of knip een klein puntje van de zak af. Plak met de royal icing de muren van je huisjes aan elkaar. Laat dat drogen en plak dan de dakdelen op de muren vast en laat opnieuw drogen.
- Versier de huisjes en sprinkle wat kristalsuiker over het dak om het een ijzige sfeer te geven. Gebruik geraspte kokos voor een besneeuwd dak.
- Om alle vocht uit de icing en koekjes te verwijderen plaats je de gingerbread huisjes op een bakplaat of rooster en plaats een half uurtje in een op 50ºC conventioneel voorverwarmde oven. Laat de deur op kleine kier staan zodat het vocht uit de oven kan. Zet daarna de oven uit en laat afkoelen met de koekjes in de oven. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze luchtdicht verpakken. Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!