MICHELIN: Sterren en Bib Gourmand - MICHELIN de Sterren, de Bib Gourmand en de autobanden. Ze zijn onlosmakelijk verbonden. Ik vertel je er alles over.

MICHELIN: Sterren en Bib Gourmand

MICHELIN, je kent het merk waarschijnlijk van de autobanden. Of van de rode MICHELIN Gids met classificatie van restaurants: Sterren en Bib Gourmand. Maar wist jij ook dat die twee onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden? Ik dook in de geschiedenis van de MICHELIN Gids en vertel je er alles over in deze blogpost.

Het ontstaan van de MICHELIN Sterren

Als pragmatisch ondernemers dachten de broers Edouard en André Michelin na over manieren om de verkoop van autobanden te stimuleren. Wanneer gebruik je banden? Precies, als je de auto gebruikt. Om het reizen met de auto (en daarmee het slijten van banden!) te stimuleren bedachten ze een reisgids vol informatie. Waar kan je tanken, waar kan je goed eten en wat zijn ideale locaties om te overnachten.

De eerste gids verscheen in 1900. Inmiddels hebben we de Lonely Planet en een heel scala aan reisgidsen maar in 1900 was het echt revolutionair. Zoiets was er nog niet. In die tijd waren er ongeveer 3.000 auto’s in heel Frankrijk! Een auto was alleen weggelegd voor de happy few en plekken om te tanken moest je echt zoeken. Hoe fijn is het dan om daar een overzicht van in je auto te hebben liggen.

Betekenis van de sterren

In 1931 deelde MICHELIN de eerste sterren uit aan restaurants die het waard waren om een autorit voor te maken. De gebruikte definities voor de sterren zijn sinds die tijd vrijwel onveranderd.

1 ster: restaurants met een verfijnde keuken van zeer goede kwaliteit
2 sterren: restaurants met een uitzonderlijke keuken van uitstekende kwaliteit
3 sterren: restaurants met een unieke keuken met grote faam

In 1957 werden de eerste Nederlandse sterren toegekend. Op Wikipedia vind je een compleet overzicht van sterrenrestaurants door de jaren heen.

Je zou misschien verwachten dat een MICHELIN ster er ook daadwerkelijk uitziet als een blinkende ster. Niet dus. Het is eerder een bloemetje. Soms wordt er een hartje rechtsboven in de blaadjes geplaatst. In Frankrijk heeft de ster bijnamen gekregen als ‘macaron’ (rozet) of ‘marguerite’ (margriet).

MICHELIN Star Netherlands 2020

De 5 criteria

De MICHELIN Gids wordt anno 2020 uitgegeven op 4 continenten, in 30 landen met 32 lokale edities. In totaal worden meer dan 16.300 restaurants beschreven. De beoordeling van de restaurants gaat wereldwijd volgens dezelfde 5 criteria:

 1. kwaliteit van de producten
 2. beheersing van de kooktechnieken van de chef
 3. harmonie van de smaken
 4. culinaire persoonlijkheid van de chef
 5. consistentie in het menu en gedurende langere tijd

Maandagmorgen 13 januari werden in afgeladen DeLaMar Theater Amsterdam de nieuwe sterren van de selectie 2020 bekendgemaakt. Voorafgaand memoreerde Gwendal Poullennec, internationaal directeur van MICHELIN Gidsen, over de selectie 2020:

‘deze wordt gekenmerkt door de culturele erfenis van Nederland. De Nederlandse culinaire scene ontwikkelde de afgelopen jaren een sterke identiteit, gedragen door jonge chefs die getalenteerd en geëngageerd zijn. Ze behandelen lokale, seizoengebonden producten met creativiteit en respect. Een perfecte harmonie tussen traditie en innovatie.’

Woorden waar de Nederlandse gastronomie trots op mag zijn!! Na afloop van het officiële deel was onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid om na te praten. Maar eerst was er een run op de gidsen: want de prangende vraag: wie heeft zijn ster behouden en wie heeft ‘m verloren was nog niet beantwoord.

Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Michelin bekendmaking sterren 2020Gel van uien - restaurant ElkaarSashimi - restaurant YamazatoRavioli - restaurant VermeerMichelin bekendmaking sterren 2020

Bib Gourmand

In 1997 introduceerde MICHELIN naast de sterren een nieuwe onderscheiding: de Bib Gourmand. Restaurants met een Bib, zoals het in de wandelgangen wordt genoemd, voeren een authentieke, degelijke en mild geprijsde keuken. Je eet er voor maximaal € 39 een kwalitatief goed driegangenmenu. Restaurants met een Bib kunnen geen ster hebben of omgekeerd.

Voor degenen die zich afvragen waar de naam Bib Gourmand vandaan komt. Bib is de afkorting van Bibendum ofwel het MICHELIN mannetje. Gourmand betekent lekkerbek. En niet geheel toevallig is het symbool van de Bib Gourmand een beeltenis van het hoofd van Bibendum.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de sterren werd op zondagavond 12 januari de Nederlandse Bib Gourmand selectie 2020 gevierd. in het Okura Hotel Amsterdam verzorgden vier Bib chefs gezamenlijk een viergangendiner. De vier chef’s waren: Erik Hermans van De Limonadefabriek, Adrian Zarzo van Valenzia by Zarzo, Han Ji van Umami by Han en Daniël Damen van Serre. Ik mocht aanwezig zijn en heb een ontzettend mooie avond gehad. Onderstaande foto’s geven een impressie van de avond.

Bib Gourmand Event 2020Amuse verzorgd door restaurant De LimonadefabriekAmuse verzorgd door Serre restuarant - Okura Hotel AmsterdamVoorgerecht: terrine van parelhoender met aardpeer, kastanje en ras el hanout door restaurant De LimonadefabriekTussengerecht: coquilles met ibericospek, XO-saus, konjac noedels en knoflook door restaurant Umami by HanDessert: DIY cheesecake door restaurant Valenzia by ZarzoFriandises verzorgd door Okura Hotel Amsterdam

De cijfers

Nederland telt in 2020:

 • 111 sterrenrestaurants:
  • 2 restaurants met 3 sterren
  • 17 restaurants met 2 sterren
  • 92 restaurants met 1 ster waarvan 8 nieuwe
 • 133 Bib Gourmand restaurants waarvan 17 nieuwe

Eén van de nieuwe restaurants met 1 ster is Zout & Citroen in Oosterhout. Ik heb er vorig jaar gegeten en schreef er een blogpost over.

Dit artikel bevat een affiliate link en een gekregen product (MICHELIN Gids).
Voor beide events was ik uitgenodigd, lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *