Meringue nestjes en bloemen - Schuimpjes met ruimte voor een lekkere vulling, bijvoorbeeld lemon curd. Zóóó lekker!

Meringue nestjes en bloemen

Schuimpjes met ruimte voor een lekkere vulling, bijvoorbeeld lemon curd. Zóóó lekker!
Direct naar het recept

Meringue of schuimpjes met lemon curd: hoe klassiek wil je het hebben. Meringue is super lekker. Lemon curd met z’n zoete en tegelijk zure citroensmaak is onweerstaanbaar, ik lepel zo een potje leeg. Maar de combi van meringue en lemon curd: dat is zo ongelooflijk lekker.

Schuimpjes en lemon curd combineren qua smaak niet alleen perfect. Ook qua recept passen ze perfect bij elkaar. Voor schuimpjes heb je eiwit nodig. Van de overblijvende dooiers maak je lemon curd. Beide recepten gebruiken suiker en citroensap dus alles wat je voor het een nodig hebt kan je gelijk ook voor het andere gebruiken. Terwijl de schuimpjes drogen in de oven kook je de lemon curd en als dan de wekker van de oven gaat heb je beiden klaar. Heel efficiënt dus. En allebei ook nog eens erg makkelijk te maken.

Meringue nestjes en bloemen - Schuimpjes met ruimte voor een lekkere vulling, bijvoorbeeld lemon curd. Zóóó lekker!

Meringue nestjes en bloemen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 10 nestjes en 10 bloemen

Ingrediënten: 

 • 2 eiwitten
 • 50 gr kristalsuiker
 • 50 gr poedersuiker
 • 1 theelepel vers citroensap

Extra benodigdheden:

 • spuitzak met 2 spuitmondjes (stervormig en rond)

Aan de slag:

 • Doe de eiwitten in een goed schoongemaakt kom. Als de kom van binnen vettig is of zeepresten bevat worden de eiwitten niet stijf. Vandaar dat het belangrijk is net voordat je eiwitten gaat kloppen je kom nog eens extra af te wassen.
 • Voeg zodra je begint te kloppen het citroensap er voorzichtig bij. Zodra de eiwitten goed beginnen te stijven voeg je de helft van de kristalsuiker toe. Klop door tot alle suiker is opgenomen. Voeg daarna de resterende kristalsuiker toe en klop door tot de eiwitten volledig stijf zijn.
 • Als de eiwitten mooie, glanzende pieken vormen die blijven staan voeg je de helft van de poedersuiker toe, roer even door om de suiker onder het schuim te bedekken (anders kan het flink stuiven!) en klop dan tot de suiker volledig is opgenomen. Herhaal daarna met de overgebleven poedersuiker en klop nog even goed door. Je hebt nu een mooi stevig en glanzend schuim.
 • Schep de stijfgeslagen eiwitten in de spuitzak en gebruik het kartelmondje. Spuit een cirkel van ongeveer 3,5 cm doorsnede op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Hou de spuitzak laag boven de bakplaat en beweeg rustig in de rondte. Op deze manier wordt de cirkel niet te dik. Als je een mooie cirkel hebt, maak je in één vloeiende beweging de rand van het nestje door je spuitzak tijdens het spuiten rustig omhoog te trekken. Spuit daarbij alleen nog op de rand van de cirkel. Na 1,5-2 rondes heb je een mooie hoogte. Stop met spuiten en trek de spuitzak met een vlotte, vloeiende beweging weg. Herhaal tot je ongeveer de helft van de meringue hebt gebruikt.
 • Maak nu de bloemen. Verwissel het stervormige spuitmondje voor de ronde. Spuit kleine bolletjes (voor de hartjes) op de bakplaat. Hou voldoende afstand want er komt nog een rand met blaadjes omheen. Voor de blaadjes spuit je rond ieder hartje nog eens 6 bolletjes die net iets het hartje overlappen.
 • Pak een bakje water, doop je vinger erin en controleer alle schuimpjes op opstaande puntjes van het wegtrekken van de spuitzak. Druk ze met je natte vinger zachtjes plat. Schuif de bakplaat in een op 100°C conventioneel voorverwarmde oven. Afhankelijk van de maat van de gespoten schuimpjes laat je ze in 30-60 minuten rustig drogen.
 • Zet aan het einde van de droogtijd de deur van de oven open, druk met een vinger de hartjes van de bloemen plat en laat de schuimpjes op de bakplaat iets afkoelen. Haal je ze te snel van de bakplaat dan zijn ze nog niet stevig genoeg en zullen ze breken. Zijn ze eenmaal wat afgekoeld dan kan je ze van de bakplaat halen en op een rooster verder laten afkoelen.
 • Luchtdicht verpakt in een trommeltje kan je de meringue nestjes en bloemen goed bewaren en blijven ze lekker krokant. Laat je ze open en bloot staan dan worden ze na enige tijd plakkerig en zacht omdat schuimpjes vocht aantrekken.
  Eet smakelijk!

Tips:

Vul de nestjes en bloemen met vers gemaakte lemon curd.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept