Meringue kuikentjes - Eiwitten over? Maak dan deze lekkere schuimpjes, succes verzekerd! Superleuk voor tijdens de paasdagen.

Meringue kuikentjes

Eiwitten over? Maak dan deze lekkere schuimpjes, succes verzekerd! Superleuk voor tijdens de paasdagen.
Direct naar het recept

Het gebeurt me regelmatig dat ik iets lekkers maak waarvoor ik eieren moet splitsen en dan vervolgens niet alles hoef te gebruiken. Zo had ik laatst 2 eiwitten over na het maken van île flottante. En wat doe je dan met dat overgebleven eiwit? Meringue ofwel schuimpjes maken.

Meringue kan je in alle vormen spuiten die je maar wil. Bolletjes, sterretjes, roosjes, ringetjes, noem het maar op. Om ze iets extra’s te geven kan je ze bestrooien met versiersels of dip je de onderkant na het bakken in gesmolten chocolade. Maar met Pasen in het verschiet is het natuurlijk erg leuk om kuikentjes te maken. Omdat ik altijd wel wat kleurstof in huis heb, heb ik witte en gele meringue kuikentjes gemaakt. Heb je geen kleurstof of wil je dat niet gebruiken dan maak je alleen witte meringue kuikentjes, net zo schattig!

En voor degene die aan de lijn doen: deze meringue kuikentjes zijn echt heel vriendelijk. Per stuk wegen ze tussen de 3,5 en 5 gram. Er zit geen vet in (behalve een minimaal beetje in de chocolade van de oogjes). Qua voedingswaarde betekent dat maximaal 20 kcal (5 gram x 4 kcal) per kuikentje. Geniet van de paasdagen en eet dus gerust een kuikentje.

Meringue kuikentjes - Eiwitten over? Maak dan deze lekkere schuimpjes, succes verzekerd! Superleuk voor tijdens de paasdagen.

Meringue kuikentjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 20 kuikentjes

Ingrediënten: 

 • 2 eiwitten
 • 50 gr kristalsuiker
 • 50 gr poedersuiker
 • 1 theelepel vers citroensap

Extra benodigdheden:

 • pure chocolade
 • gele kleurstof
 • spuitzak(ken) en spuitmondje met ronde opening

Aan de slag:

 • Doe de eiwitten in een goed schoongemaakt kom. Als de kom van binnen vettig is of zeepresten bevat worden de eiwitten niet stijf. Vandaar dat het belangrijk is om net voordat je eiwitten gaat kloppen de kom nog eens extra af te wassen.
 • Voeg zodra je begint te kloppen het citroensap er voorzichtig bij. Zodra de eiwitten goed beginnen te stijven voeg je de helft van de kristalsuiker toe. Klop door tot alle suiker is opgenomen. Voeg daarna de resterende kristalsuiker toe en klop door tot de eiwitten volledig stijf zijn.
  Als de eiwitten mooie, glanzende pieken vormen die blijven staan voeg je de helft van de poedersuiker toe, roer even door om de suiker onder het schuim te bedekken (anders kan het flink stuiven!) en klop dan tot de suiker volledig is opgenomen. Herhaal daarna met de overgebleven poedersuiker en klop nog even goed door. Je hebt nu een mooi stevig en glanzend schuim.
 • Doe de helft van het schuim in een spuitzak voorzien van spuitmondje met ronde opening.
  Spuit de kuikentjes op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Begin met het lijfje door onder een hoek van 45° een bolletje te spuiten. Is het bolletje groot genoeg dan trek je de spuitzak voorzichtig naar je toe om een het lijfje langwerpig te maken en daarna voorzichtig omhoog. Net voor het omhoog halen stop je met spuiten zodat je een mooi haaltje krijgt dat als staartje dient. Zo spuit je een aantal lijfjes. Draai het blik om en spuit de kopjes door voorop het lijfje een kleiner bolletje te spuiten (ook nu weer onder een hoek van 45°). Is het bolletje mooi dan stop je met spuiten en trek je de spuitzak naar jezelf toe weg. Ook nu weer krijg je een haaltje. Dat is het snaveltje.
 • Voeg aan het 2e portie schuim een klein beetje gele kleurstof toe en spatel voorzichtig door tot een egale, lichtgele massa. Schep het schuim in een spuitzak en spuit een lading gele kuikentjes.
 • De snaveltjes kan je op 2 manieren oranje kleuren. Doe wat kleurstof op de top van een vinger en kleur de snaveltjes daarmee oranje. Bij mij werkte dat niet echt lekker dus heb ik een restje schuim oranje gekleurd en met een satéprikker steeds wat oranje schuim in snaveltjes ‘geprikt’. Dit was best even prutsen. Beetje schuim op de prikker nemen, prikker in het snaveltje duwen, beetje ronddraaien zodat het oranje schuim op het kopje komt en dan voorzichtig wegtrekken om weer een mooi haaltje/snaveltje te vormen. Is dit je allemaal wat te lastig dan kan je na het bakken de snaveltjes ook in gesmolten chocolade dopen. Je hebt dan wel bruine snaveltjes maar ach, dat staat evengoed wel leuk.
 • Als de kuikentjes klaar zijn schuif je ze in een op 100°C conventioneel voorverwarmde oven. Laat ze ongeveer 90 minuten rustig drogen. Haal aan het einde van de droogtijd de schuimpjes uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen. Haal je ze te snel van de bakplaat dan zijn ze nog niet stevig genoeg en zullen ze breken.
 • Wanneer de kuikentjes helemaal zijn afgekoeld, smelt je au bain-marie wat chocolade voor de oogjes. Pak een pen, satéprikker of iets anders dat een mooi vlak rondje heeft en als stempel kan dienen. Doop (de achterkant van de pen) in de chocolade en stempel de oogjes.
 • Verpak de meringue kuikentjes luchtdicht zodra de chocolade goed is opgedroogd. Zo kan je ze goed bewaren en blijven ze lekker. Laat je ze open en bloot staan dan worden ze na enige tijd plakkerig omdat schuimpjes vocht aantrekken.
  Eet smakelijk!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept