Melanzane alla Parmigiana - Makkelijke ovenschotel met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano.

Melanzane alla Parmigiana

Makkelijke ovenschotel met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano.
Direct naar het recept

Melanzane is Italiaans voor aubergine. Je begrijpt het nu natuurlijk al: vandaag heb ik een heerlijke aubergineschotel voor je. En niet zomaar eentje maar een heerlijke melanzane alla Parmigiana. Ik heb twee versies van dit schitterende Italiaanse gerecht. Eentje met tomatensaus en eentje waarbij je met plakjes verse tomaat torentjes stapelt. Allebei erg lekker maar vandaag deel ik het recept met tomatensaus, de torentjes hou je van me tegoed.

Rauwe aubergine bevat een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Eet dus nooit rauwe aubergine maar zorg altijd dat ze gaar is. De wijze waarop je dat doet is afhankelijk van je gerecht. Voor baba ganoush bijvoorbeeld rooster je de aubergine in z’n geheel in de oven, voor ratatouille bak je de stukjes aubergine kort aan om ze daarna in de saus gaar te stoven.

Vaak lees je dat je aubergine voor gebruik in plakken of blokjes moet snijden, flink met zout moet bestrooien en zeker een half uur laten staan. Vervolgens spoel je de aubergine onder koud stromend water af en dep je de plakjes of blokjes goed en stevig droog. Dit zou nodig zijn om vocht te onttrekken en een bittere smaak te voorkomen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nog nooit heb gedaan en evengoed nooit last heb gehad van bittere aubergine. En ja, aubergines bevatten behoorlijk wat vocht maar tijdens het grillen of bakken verdampt dat al voor een deel. En in gerechten als melanzane alla Parmigiana of ratatouille is een beetje extra groentenat in de saus juist erg lekker. Stukje vers brood erbij en dippen maar, heerlijk!!

Melanzane alla Parmigiana - Makkelijke ovenschotel met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano.

Melanzane alla Parmigiana

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 -3 personen

Ingrediënten: 

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • verse basilicum
  • 125 gr biologische buffelmozzarella
  • 50 gr geraspte jong belegenkaas
  • stuk Parmigiano Reggiano om te raspen
  • ciabatta, stokbrood of pita-broodjes
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag:

  • Snipper de ui en pel de knoflook.
  • Verhit in een pan een flinke scheut olijfolie en fruit de ui tot ze is glazig. Pers dan de knoflook erbij en voeg de gepelde tomaat toe. Druk met een houten lepel de tomaten enigszins fijn, breng aan de kook en laat in minstens 60 minuten zachtjes inkoken tot een mooie dikke saus.
  • Was de aubergines en snij in plakken van 1 cm dik. Je kan de aubergine in de lengte snijden maar ook in de breedte, net wat je leuk vindt. Ik kies meestal voor ronde plakken maar grote aubergine-vormige plakken is ook leuk. Bestrijk de plakken licht met olijfolie en grill op een grillplaat of in een tosti-ijzer tot ze zacht zijn en mooie grill-strepen hebben. Ik probeer altijd matig te zijn met zout maar liefhebbers van hartig kunnen de aubergine voor het grillen nog bestrooien met wat zout. Bewaar de plakken op een bord.
  • Snij een flinke hand basilicum, roer door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep wat saus in een ovenschaal, leg de helft van de aubergine in de saus en dek af met een nieuwe laag saus. Verdeel 3/4 van de geraspte jong belegenkaas over de saus, rasp er wat Parmezaanse kaas over en leg een tweede laag aubergine op de saus. Dek de aubergine af met de laatste saus over en verdeel de in plakken gesneden mozzarella over de schotel. Strooi het laatste beetje jong belegenkaas erover en rasp er tot slot nog flink wat Parmezaanse kaas over. Schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak tot de kaas een mooi goudbruin korstje heeft. Reken op ongeveer 30 minuten.
  • Serveer de melanzane alla Parmigiana met vers gebakken brood om lekker in de saus te dippen.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Dit gerecht (of alleen de saus) kan prima van tevoren worden klaargemaakt. Je hoeft de melanzane dan ’s avonds alleen nog af te bakken.
  2. Heb je geen tijd om de tomatensaus in de laten koken of vind je de saus na het inkoken toch nog wat te dun? Roer er dan wat tomatenpuree door, het bindt je saus en versterkt de tomatensmaak.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Hallo Mariëtte, weer van die heerlijke recepten. Ik heb diverse recepten van je uitgevoerd. Deze Italiaanse recepten zal ik zeker ook maken.

    Een fijn weekend en geniet ervan.

    Annie