Melanzane alla Parmigiana - Makkelijke ovenschotel met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano.

Melanzane alla Parmigiana

Direct naar het recept Bewaren
Melanzane alla Parmigiana is een Italiaanse ovengerecht met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano. Met recept maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.

Melanzane is Italiaans voor aubergine. Parmigiana verwijst naar Parmezaanse kaas. Het zal nu geen verrassing meer zijn: vandaag heb ik een heerlijke aubergineschotel met parmezaanse kaas voor je of wel melanzane alla Parmigiana.

Ik ken twee versies van dit schitterende Italiaanse gerecht. Het gerecht met tomatensaus van vandaag en eentje waarbij je torentjes maakt van plakjes aubergine, tomaat en parmezaanse kaas. Allebei erg lekker en de moeite waard om regelmatig te maken.

Kan je aubergine rauw eten?

Nee! Rauwe aubergine bevat solanine dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Eet dus nooit rauwe aubergine maar zorg altijd dat ze gaar is. De wijze waarop je dat doet is afhankelijk van je gerecht. Voor baba ganoush bijvoorbeeld rooster je de aubergine in z’n geheel in de oven, voor ratatouille of melanzane bak je de stukjes aubergine kort aan om ze daarna in de saus gaar te stoven.

Is de schil van aubergine eetbaar?

Jazeker. Naast kleur geeft de schil ook structuur, smaak en bite aan je gerecht. Vooral gebruiken dus!

Moet je aubergine vooraf met zout bestrooien?

Nee, ik doe het nooit. Ze zeggen dat het helpt om vocht te onttrekken en een bittere smaak te voorkomen. Ik heb echt nog nooit last gehad van bittere aubergine. En ja, aubergines bevatten behoorlijk wat vocht maar tijdens het grillen of bakken verdampt dat al voor een deel. En in gerechten als melanzane alla Parmigiana of ratatouille is een beetje extra groentenat in de saus juist erg lekker. De stap van het zouten, in laten trekken en droog deppen van aubergine sla ik altijd over. Ik raad je aan dat ook te doen, scheelt tijd.

Melanzane alla Parmigiana - Makkelijke ovenschotel met aubergine, tomaat, verse basilicum, mozzarella en Parmigiano Reggiano.

Melanzane alla Parmigiana

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 2 -3 personen

Ingrediënten: 

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blikken tomatenpulp
  • verse basilicum
  • 125 gr biologische buffelmozzarella
  • 50 gr kaas, jong belegen, geraspt
  • stuk Parmigiano Reggiano, om te raspen
  • ciabatta, stokbrood of pita-broodjes
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag:

  • Snipper de ui en pel de knoflook.
  • Verhit in een pan een flinke scheut olijfolie en fruit de ui tot ze is glazig. Pers dan de knoflook erbij en voeg de tomatenpulp toe. Breng aan de kook en laat inkoken tot een mooie dikke saus.
  • Was de aubergines en snij in plakken van 1 cm dik. Je kan de aubergine in de lengte snijden maar ook in de breedte, net wat je leuk vindt. Ik kies meestal voor ronde plakken maar grote aubergine-vormige plakken is ook leuk. Bestrijk de plakken licht met olijfolie en grill op een grillplaat of in een tosti-ijzer tot ze zacht zijn en mooie grill-strepen hebben. Bewaar de plakken op een bord.
  • Snij een flinke hand basilicum, roer door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep wat saus in een ovenschaal, leg de helft van de aubergine in de saus en dek af met een nieuwe laag saus. Verdeel 3/4 van de geraspte kaas over de saus, rasp er wat Parmezaanse kaas over en leg een tweede laag aubergine op de saus. Dek de aubergine af met de laatste saus over en verdeel de in plakken gesneden mozzarella over de schotel. Strooi het laatste beetje kaas erover en rasp er tot slot nog flink wat Parmezaanse kaas over. Schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak tot de kaas een mooi goudbruin korstje heeft. Reken op ongeveer 30 minuten.
  • Serveer de melanzane alla Parmigiana met vers gebakken brood om lekker in de saus te dippen.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Dit gerecht (of alleen de saus) kan prima van tevoren worden klaargemaakt. Je hoeft de melanzane dan ’s avonds alleen nog af te bakken.
  2. Heb je geen tijd om de tomatensaus in de laten koken of vind je de saus na het inkoken toch nog wat te dun? Roer er wat tomatenpuree door. Tomatenpuree bindt je saus en versterkt de tomatensmaak, ideaal.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




2 reacties

  1. Hallo Mariëtte, weer van die heerlijke recepten. Ik heb diverse recepten van je uitgevoerd. Deze Italiaanse recepten zal ik zeker ook maken.

    Een fijn weekend en geniet ervan.

    Annie