Dit mediterraans borrelbrood gevuld met gedroogde tomaat, zwarte olijven en feta is heerlijk bij een zomerse borrel, barbecue of tapas maaltijd.

Mediterraans borrelbrood

Gevuld met gedroogde tomaat, zwarte olijven en feta. Perfect voor een zomerse borrel, barbecue of tapas maaltijd.
Direct naar het recept

In de zomer genieten van het mooie weer met een borrel op het terras. Of in de winter gezellig met z’n allen op de bank bij de warme haard een drankje doen. Glaasje wijn, goed gesprek en een lekker hapje erbij, heerlijk!! Omdat zo’n gezellige borrel nog weleens de gewoonte heeft zich spontaan aan te dienen is het handig om enkele ‘it takes less to impress’ recepten achter de hand te hebben. Dit mediterraans borrelbrood is er zo een. Bewaar het recept dus goed

Gistbrood of zuurdesembrood moet lang rijzen. Brood gemaakt met baksoda daarentegen niet. Het is een kwestie van alle ingrediënten in de kom doen en kneden. Dan snel het brood opmaken en hup in de oven. Het enige waar je echt op moet letten is de aanwezigheid van een zuuringrediënt zodat de baksoda z’n werk kan doen. In dit deeg heb ik yoghurt gebruikt. Afhankelijk van het soort brood kan je ook cacao, honing, vruchten(sap), karnemelk of kwark gebruiken.

Dit mediterraans borrelbrood gevuld met gedroogde tomaat, zwarte olijven en feta is heerlijk bij een zomerse borrel, barbecue of tapas maaltijd.

Mediterraans borrelbrood

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 borrelbrood

Ingrediënten: 

  • 100 gr tarwebloem
  • 100 gr volkoren tarwemeel
  • 100 gr roggemeel
  • 5 gr baksoda (± 1 theelepel)
  • 30 gr gedroogde tomaat
  • 30 gr zwarte olijven
  • 75 gr feta
  • 230 ml magere yoghurt
  • takjes verse tijm, naar smaak
  • paprikapoeder

Aan de slag:

  • Snij de gedroogde tomaat en de zwarte olijven in stukjes.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze wat fijner.
  • Meng de bloem, beide meelsoorten en de baksoda in een kom door elkaar. Voeg dan de olijven, tomaatjes en de tijm toe, verbrokkel de feta boven de kom en schep alles flink door elkaar. Voeg tenslotte nog de yoghurt toe en kneed snel tot een enigszins samenhangend deeg. Een glad en stevig deeg wordt het niet, het is meer een soort plakkerige klei! Tijdens het bakken komt het goed dus voeg vooral geen extra bloem of meel toe.
  • Vorm losjes 10 of meer deegballetjes en leg ze op een ingevette bakplaat. Naar keuze maak je losse broodjes of je legt de bolletjes losjes tegen elkaar voor een breekbrood. Bestrooi de bolletjes met wat paprika poeder en schuif het bakblik in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de broodjes in 30-35 minuten gaar en bruin.
  • Als de broodjes mooi bruin zijn haal je ze uit de oven en leg ze op een taartrooster. Laat het mediterraans borrelbrood iets afkoelen en serveer lauw warm.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Lekker met gezouten roomboter.
  2. In plaats van feta kan je natuurlijk ook Parmezaanse of Goudse kaas gebruiken.
  3. Als je nog minder werk wilt hebben kan je ook mijn recept voor rustiek sodabrood gebruiken en daar kleine borrelbroodjes van vormen. Oók heel erg lekker en combineert fantastisch met lekkere kaasjes.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




4 reacties

  1. Ans Senf-Blok schreef:

    Leuk recept, ga ik zeker eens maken, denk dat mijn zoon het ook wel zal lusten!