Matzes - Krokante crackers die je traditioneel tijdens Pasen eet. Super lekker met roomboter en suiker. Met dit recept maak jij ze ook!

Matzes

Krokante crackers die je traditioneel tijdens Pasen eet. Super lekker met roomboter en suiker. Met dit recept maak jij ze ook!

Deel dit recept/artikel!

Nu het bijna pasen is staan de winkels weer vol met die 6-hoekige oranje doosjes: Hollandia Matzes. Hoewel matzes het hele jaar door te koop zijn is het een echt traditionele Paaslekkernij. Tijdens Pasen -Pesach- herdenken de joden de bevrijding uit de slavernij en de daaropvolgende uittocht uit Egypte. Traditioneel eten ze tijdens die dagen ongezuurd en ongerezen brood ofwel matzes. Omdat deze crackers met een lekkere laag roomboter en suiker zo ontzettend lekker zijn, is die Paastraditie inmiddels breed overgenomen.

Matzes of matses, je komt beide schrijfwijzen tegen. Ik heb de Dikke Van Dale er maar eens bij gepakt en wat blijkt: de officiële spelling is matse en in het meervoud matses. Waarom de schrijfwijze met een z dan toch zoveel gebruikt wordt weet ik niet. Wellicht omdat Hollandia die schrijfwijze op haar verpakkingen gebruikt? Omdat die schrijfwijze zo is ingeburgerd gebruik ik die ook in dit artikel.

Ongerezen en ongezuurd brood wordt gemaakt van niet meer dan bloem en water. Als je dat dun uitrolt en op hoge temperatuur bakt krijg je heerlijk brosse crackers. Als je water en bloem mengt en dat een tijdje laat staan gaat dat fermenteren en dat is het allereerste begin van het ontstaan van zuren en gist. Volgens de overlevering moet het hele proces van deeg maken en bakken daarom binnen 18 minuten zijn afgerond. Wil je echt volgens traditie werken maak dan nooit teveel deeg tegelijk zodat je de matzes direct na het uitrollen kunt bakken. Ik werk graag in batches van 5 matzes tegelijk. Er kunnen maar 5 tegelijk op mijn bakplaat en zo droogt het deeg ook niet onnodig uit.

Matzes - Krokante crackers die je traditioneel tijdens Pasen eet. Super lekker met roomboter en suiker. Met dit recept maak jij ze ook!
Matzes - Krokante crackers die je traditioneel tijdens Pasen eet. Super lekker met roomboter en suiker. Met dit recept maak jij ze ook!

Matzes

Deel jouw beoordeling
Hoeveelheid: 5 matzes

Ingrediënten: 

  • 75 gr (biologische) bloem
  • 40 ml water

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200ºC hete lucht.
  • Kneed van de bloem en het water in 1 à 2 minuten een soepel maar droog deeg.
  • Verdeel het deeg in 5 bolletjes en rol ze met een deegroller of pastamachine uit tot dunne plakjes. Als je met de deegroller werkt gaat het uitrollen het makkelijkst als je in etappes werkt. Rol de bolletjes een voor een uit, je merkt dat het deeg nog wat elastisch is en weer een beetje krimpt. Rol de uitgerolde deeglapjes een voor een opnieuw uit en herhaal dat proces verschillende malen. Na iedere ronde blijven de deegvelletjes steeds iets groter. Ga door tot je mooi dunne deeglapjes hebt van tenminste ø12 cm. Rustieke matzes zijn nooit precies rond of vierkant maar als je dat wel wilt kan je ze natuurlijk met een mes of uitstekers netjes bijsnijden.
  • Leg de deegvellen op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat, prik ze flink in met een vork om te voorkomen dat ze tot een grote bol opblazen en bak in de voorverwarmde oven in 10-11 minuten droog en héél lichtjes bruin. Draai ze halverwege de baktijd een keer om.
  • Laat de matzes op een taartrooster uitdampen en volledig afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Als je een pizzasteen hebt liggen kan je de matzes daar natuurlijk ook op bakken.
  2. Rol je het deeg minder dun uit dan krijg je geen crackers maar eerder een soort plat brood of pita-broodjes. Ook heel lekker!
  3. Biologische bloem bestel je voordelig bij KoRo.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




6 reacties

    1. Goed verpakt zijn matzes prima houdbaar en zullen niet snel bederven. Door het bakken zijn ze volledig gedroogd, met de tijd zullen ze wel wat zachter worden omdat ze vocht aantrekken. Piep ze in de oven op en je hebt weer knapperige matzes.

  1. Matze met een z komt uit het Hebreeuws: matza (e.v.) en matzot (m.v.). De Hebreeuwse letter tsaddie (צ) staat voor de tz-klank.

    1. Traditioneel wordt er uitsluitend bloem en water gebruikt maar het lijkt me geen probleem om wat zout aan het deeg toe te voegen.