Mas uni of tonijnsalade uit de Malediven - Verrassend fris, een beetje pit van een pepertje en het knapperige van geraspte kokos. Dit wil je!

Mas uni – tonijnsalade uit de Malediven

Verrassend fris, een beetje pit van een pepertje en het knapperige van geraspte kokos. Dit wil je!
Direct naar het recept

Vis in blik is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest bij mij. Een zalmslaatje, tonijnsalade op brood of smeersel met makreel maakte ik zo nu en dan wel. Tegenwoordig gebruik ik ingeblikte tonijn ook volop in maaltijdsalades. Lekker en makkelijk. Ik heb daarom altijd wel wat blikjes in de voorraadkast staan. Mijn favoriete blikjes zijn met stip de visconserven van Fish Tales.

Met een blikje van Fish Tales weet je zeker dat de vis duurzaam gevangen is en afkomstig van kleinschalige, lokale visbedrijfjes. Kwaliteit en smaak staan voorop en dat proef je! En met die kwaliteitsvis kan je echt nog veel meer maken dan salades. Bart van Olphen -oprichter en drijvende kracht achter Fish Tales- schreef er inmiddels 2 boeken over: Koken met Vis uit Blik. Ik maakte uit deel 2 een heerlijke mas uni en serveerde die feestelijk op tinnen amuse schelpen.

Koken met Vis uit Blik deel 2 – Bart van Olphen

Koken met Vis uit Blik deel 2 begint met uitleg over wat vis in blik nou eigenlijk is. Door het conserveren van verse vis veranderen de smaak en de kleur maar er ontstaat wel een heerlijk en goed houdbaar visproduct. De blikjes zijn soms wel 5 jaar houdbaar. Omdat vis in blik al is voorgegaard kan je er heel snel iets lekkers mee op tafel zetten. Kortom, blikjes vis mogen niet ontbreken in je voorraadkast. Kies zowel voor vis op olie als op water. Vis op olie smaakt heerlijk in warme gerechten, vis op water doet het perfect in salade.

Koken met Vis uit Blik deel 2 - Bart van OlphenKoken met Vis uit Blik deel 2 - Bart van OlphenKoken met Vis uit Blik deel 2 - Bart van OlphenKoken met Vis uit Blik deel 2 - Bart van OlphenKoken met Vis uit Blik deel 2 - Bart van OlphenKoken met Vis uit Blik deel 2 - Bart van Olphen

Een ander voordeel van vis in blik is dat je op het etiket precies kunt zien of het duurzame vis betreft of niet. Blikjes met het MSC-logo staan garant voor duurzaam en verantwoord gevangen vis. Vergeet alle andere door de producten zelf gekozen benamingen, die zijn niet te controleren en blijken helaas vaak gebakken lucht. In een eerder artikel schreef ik daar al over, lees het en je zult je afvragen hoe ze het hebben durven verzinnen…

Goed, dan hebben we blikjes MSC vis in de kast staan en dan… Dan pak je het kookboek Koken met Vis uit Blik erbij en maak je tonijnburgers, summer rolls met tonijn, kabeljauwlever met miso en haring, waterkerssalade met krab en venkel of Thaise rijstsoep met mosselen en wakame. Of ga een de slag groene asperges met makreel en sesamvinaigrette, sardine-preitaart met dragon, zilte aardappelgratie met ansjovis of scrambled eggs met zalm op toast. Ik stond versteld van wat een verrassende maaltijden je kunt maken met visconserven.

Mas uni

Hoewel ik graag de aardappelfrittata met makreel had gemaakt -komt later nog wel eens- koos ik toch voor de mas uni. Een tijdje geleden heb ik dat tijdens een tasting voor het eerst geproefd. Man, man, wat is dat lekker. Ja het is een tonijnsalade maar zo totaal anders dan de gebruikelijke tonijnsalades op basis van mayonaise.

Mas uni is verrassend fris met een beetje pit van een pepertje. Op de Malediven vullen ze pitabroodjes met wat sla en flink veel mas uni. Lekkere lunch denk je nu misschien? Eh, de lokale bevolking eet het dus gewoon als ontbijt. Anyway, ik vulde er amusecupjes mee en serveerde die samen met wraps gevuld met zalm en kruidenroomkaas tijdens de borrel.

Mas uni of tonijnsalade uit de Malediven - Verrassend fris, een beetje pit van een pepertje en het knapperige van geraspte kokos. Dit wil je!

Mas uni of tonijnsalade uit de Malediven

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 schaal

Ingrediënten: 

  • 2 blikjes tonijn in water à 160 gr, uitgelekt 224 gr
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 1 rode chilipeper
  • 1 limoen, uitgeperst
  • ½ theelepel zout
  • 90 gr gerapte kokos
  • verse koriander of peterselie, fijngehakt en naar smaak
  • amusecupjes of toastjes

Voor de garnering:

  • koriander of peterselie
  • ijsbergsla, fijngesneden

Aan de slag:

  • Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en hak fijn.
  • Kneed in een kom de rode ui, de chilipeper, het limoensap en het zout door elkaar. Kneed goed zodat de smaken goed door elkaar trekken.
  • Voeg de geraspte kokos, fijngehkate koriander of peterselie en de uitgelekte tonijn toe. Meng goed door elkaar, schep in een schoon schaaltje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Vul de amusecupjes of schep wat mas uni op de toastjes en serveer bij de borrel. Geserveerd op een mooi bordje, schaaltje of speciale lepel is het een feestelijke amuse.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Meer weten over hoe je duurzaam kunt genieten van vis? Je leest het in mijn artikel over duurzame vis
  2. Serveer de mas uni extra feestelijk op mooie amuse schelpen van Anovi.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat affiliate links en toegestuurde producten (boek, Fish Tales Signatures, amuse schelpen).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept