Marsepeinen aardappeltjes
Zachte marsepein omhuld door een dun laagje cacaopoeder of wel marsepeinen aardappeltjes. Een op en top traditionele Sinterklaas lekkernij waar ik gek op ben. Zodra de Sint weer in het land is kocht ik altijd 1 of 2 zakjes. Nooit over nagedacht om ze zelf te maken. Tot ik laatst marsepein over had na het maken van kransekake. Spontaan besloot ik marsepeinen aardappeltjes te maken. Zo simpel, zo lekker, het recept moest ik gewoon voor je uitwerken. Want echt, je wilt ze ook maken…
Blanke versus bruine amandelen
Traditioneel maak je marsepein van blanke amandelen. Doordat ik deze keer een restje kransekake deeg gebruikte ontdekte ik dat je ook heel goed bruine amandelen kunt gebruiken. De marsepein is dan alleen niet zo blank als gewoonlijk. Door de bruine velletjes is de marsepein enigszins gemêleerd van kleur. De smaak is er niet minder om, sterker nog, ik vond het minstens zo lekker. Voor mij een blijvertje!
Bamix staafmixer
Amandelen maal ik het liefst zelf tot amandelmeel. Super makkelijk om te doen en zoveel verser en lekkerder dan kant en klaar gekocht. Je kiest immers zelf de kwaliteit van je amandelen en bepaalt zelf de fijnheid van de maling. Sinds ik de bamix staafmixer in huis heb is het helemaal een werkje van niets. Amandelen in de processormolen, bamix erop en in no time is mijn amandelmeel klaar.
Bamix is niet alleen de krachtigste staafmixer die er op de markt is, de staafmixer is ook nog eens super zuinig. Ik heb de bamix Superbox, dat model heeft een vermogen van slechts 250W maar haalt evengoed 19.000 toeren/min. Samen met het vernuftige ontwerp en de waterdichte behuizing is de bamix staafmixer in combinatie met de processormolen en Slicesy hakker, rasper en snijder een volwaardige keukenmachine. Mijn blender heb ik inmiddels verplaatst naar de garage. Mijn keukenmachine gebruik ik alleen nog voor het grotere werk.
Marsepeinen aardappeltjes
Ingrediënten:
- 125 gr blanke amandelen
- 125 gr poedersuiker
- 25 gr eiwit
- lepeltje cacaopoeder
- 1 druppel amandel extract
Keukengerei:
- hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Maal de amandelen tot een fijn amandelmeel. Schep samen met de poedersuiker in een kom door elkaar, voeg het amandel extract en eiwit toe en kneed snel tot een soepele marsepein. Verpak in plasticfolie en leg een nacht in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken.Tip: Voor een zachtere marsepein voeg je enkele druppels extra eiwit of water toe. Tip: Je kunt natuurlijk ook kant en klare marsepein gebruiken. Gebruik dan wel 1:1 marsepein, die is het lekkerst. Bij mijn recept voor naturel marsepein leg ik uit waar je op moet letten om de lekkerste marsepein te kopen.
- Pak de marsepein uit de koelkast en rol tot kleine balletjes. Leg in een schaal, bestuif met behulp van een theezeefje licht met cacaopoeder en schud/rol goed door elkaar om de marsepeinen aardappeltjes een dun en egaal laagje cacao te geven. Indien nodig herhaal je dit 1-2x.
- Serveer de marsepeinen aardappeltjes bij de thee of koffie.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
-
- Met rauw eiwit heb je altijd een (heel) klein risico op Salmonella. In de supermarkt zijn flesje gepasteuriseerd eiwit te koop waarmee je dat risico uitsluit. Zoals je in de foto’s kunt zien gebruikte ik Two Chicks Vloeibaar eiwit. Het eiwit is soepeler en makkelijker af te wegen/af te meten dan rauw/vers eiwit. Ideaal! Two Chicks is verkrijgbaar bij onder meer Albert Heijn en PicNic.
- Voor meer smaak kan je een deel van de blanke amandelen vervangen door bruine amandelen. Ik ontdekte dat toen ik marsepein over had na het maken van kransekake. De marsepeinen aardappeltjes die ik daarmee maakte bleken heerlijk!
- Voeg eens een drupje rozenwater of oranjebloesemwater toe voor een verrassende smaakvariatie.
- Bekijk ook de recepten voor deze Sinterklaas lekkernijen:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat ontvangen producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Het is zo eenvoudig te maken met spulletjes, die je meestal wel in huis hebt. Wist je trouwens, dat je de bruine velletjes van de amandelen er heel eenvoudig af kunt halen door de bruine amandelen even in kokend water te leggen n vervolgens af te spoelen met koud water. Je schuift de velletjes er dan zo af. De amandelen even op keukenpapier drogen en klaar.
Ja klopt, ik weet het en heb het ook 1x gedaan. Werkt inderdaad prima. Merk alleen dat ik veelal voor gemak ga. Afhankelijk van wat ik huis heb gebruik of witte amandelen of ik laat de velletjes er gewoon aan zitten. Smaakt ook prima. Voor marsepeinen aardappeltjes is dat geen punt. Voor amandelspijs in een amandelstaaf zou ik wel echt witte amandelen gebruiken.