Marsepein - Zoete lekkernij van fijn gemalen amandelen en poedersuiker. Wordt veel gebruikt bij het maken en decoreren van gebak en bonbons.

Marsepein

Zoete lekkernij van heel fijn gemalen amandelen en poedersuiker. Wordt veel gebruikt bij het maken en decoreren van gebak en bonbons.
Direct naar het recept

Ook al is marsepein tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar het blijft voor mij een echte Sinterklaas klassieker. Ik kan me nog zo goed herinneren dat we vroeg naast een speculaaspop en chocoladeletter ook altijd een marsepeinen appel, sinaasappel of banaan kregen. En dat waren me toch lekkere stukken fruit. Toen ik iets ouder was begreep ik dat de marsepein de bijdrage van mijn overgrootmoeder was. Vanwege haar leeftijd kon ze zelf niet meer aanwezig zijn. Mijn oma zorgde er namens haar voor dat er voor iedereen een stuk fruit van bakkerij Scharrenburg in de zak zat. Ja, mooie herinneringen zijn dat!

Verschillende kwaliteiten

Marsepein is er in veel kwaliteiten. In de eerste plaats is de kwaliteit van de amandel en fijnheid waarmee ze zijn gemalen van belang. Fijner gemalen amandelen geven een fijnere marsepein. Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt. De beste kwaliteit heeft als aanduiding 1:1. Dat betekent dat er evenveel amandel als suiker inzit. 1:2 marsepein bestaat dus uit 1 deel amandel en 2 delen suiker. En zo heb je ook 1:3 en 1:4 marsepein. De hoeveelheid amandelen wordt dus steeds een stapje teruggebracht en daarmee ook de kwaliteit en de smaak.

Afhankelijk van het gebruik kies je de gewenste kwaliteit. Voor een stukje marsepein uit het vuistje kan je het beste 1:1 kwaliteit nemen. Dat is echt de allerlekkerste. Voor het decoreren van taarten gebruik ik graag 1:3. Door de grotere hoeveelheid suiker wordt de marsepein een stuk elastischer. Dat werkt fijn als je het moet uitrollen om taarten en gebak te bekleden.

Om die karakteristieke smaak te krijgen wordt doorgaans een klein percentage bittere amandel gebruikt. Omdat bittere amandel in te grote concentratie giftig is kan je dit beter aan de vakman overlaten en thuis daarvoor in de plaats wat (bittere) amandel extract toevoegen. Voor deze marsepein gebruikte ik amandelen van Nutamo en amandel extract van Nielsen Massey. Amandel extract is verkrijgbaar bij Dille & Kamille en de betere kookwinkels.

Marsepein - Zoete lekkernij van fijn gemalen amandelen en poedersuiker. Wordt veel gebruikt bij het maken en decoreren van gebak en bonbons.

Marsepein

3 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 440 gram

Ingrediënten: 

 • 200 gr blanke, ongebrande amandelen
 • 200 gr poedersuiker
 • ± 40 gr eiwit (= ongeveer het eiwit van 1 ei maat L)
 • 1 ml amandel extract

Keukengerei:

 • hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine

Aan de slag:

 • Doe de amandelen samen met de poedersuiker in het hakmolentje van de staafmixer. Draai met behulp van de pulse-knop tot een heel fijn poeder. Op zich zou dit ook in de foodprocessor kunnen maar bij mij wordt het daar niet zo fijn mee als met het hakmolentje.
  Tip: Let op dat de amandelen/het amandelmeel niet te warm wordt, er kan dan amandelolie vrijkomen. Dat wil je niet, daar wordt de marsepein droog en korrelig van. Laat amandelmeel dus altijd helemaal afkoelen voor je het verder verwerkt.
 • Doe de gemalen amandelen en poedersuiker in een kom. Voeg het amandel extract samen met ¾ van het eiwit toe en vorm met de hand tot een soepele marsepein. Voeg naar behoefte extra eiwit toe maar let op dat je het niet te nat maakt.
 • Rol de marsepein in plasticfolie en laat 24 uur rusten/rijpen/ontwikkelen op een koele plek.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Voor extra smaak kan je een paar druppels rozenwater of oranje bloesemwater toevoegen.
 2. Hoewel er eiwit wordt gebruikt om de binding te bevorderen heb ik me laten vertellen dat je niet bang hoeft te zijn voor salmonella. Eventueel aanwezige salmonella wordt gedood door hoge concentraties suiker. In marsepein zit voldoende suiker. Om elk risico uit te sluiten kan je gepasteuriseerd eiwit -bijvoorbeeld van Two Chicks- gebruiken. Of vervang het eiwit door wat water. De marsepein is dan gelijk ook vegan.
 3. In plaats van zelf amandelen te malen kan je natuurlijk ook kant en klaar amandelmeel gebruiken. Meer informatie over het zelf malen van amandelmeel lees je in mijn artikel daarover.
 4. Bekijk ook de recepten voor deze Sinterklaas lekkernijen: * marsepeinen aardappeltjes
  * amandelstaaf
  * gevulde speculaaskoeken
  * speculaasspritsen
  * speculaastaart

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een toegestuurd product (amandelen).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
6 reacties

 1. Kan ik ook de marsepein gebruiken voor om het om een cake te doen

  1. Hallo Dina, de marsepein van het recept is niet geschikt om taart en cake mee te bekleden. Het rolt niet goed uit en scheurt snel. Rolmarsepein of decoratiemarsepein wordt weliswaar van dezelfde ingrediënten gemaakt maar met een andere verhouding namelijk 1 deel amandel en 3 à 4 delen suiker. In de introductietekst boven het recept lees je er iets meer over.

 2. Myriam schreef:

  Super lekker. Ga ik nog vaker maken.
  Enig minpuntje: gaat niet lang mee 😉

  1. Haha, ja dat de marsepein niet lang mee gaat herken ik wel🤣🤣 Fijn dat het recept je bevalt en superleuk dat je dat even laat weten. Dank je wel.

  1. Dank je wel! Ben zelf ook nog altijd fan van dit recept. Marsepein blijft gewoon lekker.