Marsepein
Waar wordt marsepein van gemaakt?
Pure marsepein is gemaakt van fijngemalen amandelen, poedersuiker en wat vocht. Van oudsher wordt er eiwit gebruikt maar je kunt het ook vervangen door water.
Verschillende kwaliteiten marsepein
Niet alleen de maling van de amandelen maar ook de gebruikte hoeveelheid ten opzichte van de hoeveelheid suiker bepaalt de kwaliteit van de marsepein. Des te fijner de amandelen zijn gemalen des te fijner, zachter en lekkerder de marsepein. Voor ouderwets lekkere marsepein maal je de amandelen dus zo fijn mogelijk.
Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt. De beste kwaliteit marsepein heeft als aanduiding 1:1. Dat betekent dat er evenveel amandel als suiker inzit. 1:2 marsepein bestaat dus uit 1 deel amandel en 2 delen suiker. Er is ook 1:3 en 1:4 marsepein. De hoeveelheid amandelen wordt steeds een stapje teruggebracht en daarmee ook de kwaliteit en de smaak.
Zo gebruik je marsepein
Afhankelijk van het gebruik kies je de gewenste kwaliteit. Voor een stukje marsepein uit het vuistje kan je het beste 1:1 kwaliteit nemen. Dat is echt de allerlekkerste kwaliteit.
Voor het bekleden en decoreren van taarten kan je beter 1:3 of 1:4 gebruiken. Door de grotere hoeveelheid suiker wordt de marsepein elastischer. Het wordt dan ook wel rolmarsepein genoemd. 1:1 marsepein uitrollen is ondoenlijk. 1:3 of 1:4 marsepein uitrollen gaat prima terwijl je er nog voldoende smaak hebt.
Karakteristieke smaak van marsepein
De karakteristieke smaak van marsepein en amandelspijs komt van de bittere amandel. Van oudsher voegden bakkers tijdens het malen van de amandelen een klein percentage bittere amandel toe. Bittere amandelen zijn voor consumenten vrijwel niet te koop omdat ze blauwzuur bevatten en in grote concentraties giftig zijn. De amandelen in de winkels en op markten zijn zoete amandelen. Om toch die ouderwets lekkere smaak aan je marspein te geven voeg je wat (bittere) amandel extract toe. Wees er heel voorzichtig mee want de smaak is super geconcentreerd.
Voor deze marsepein gebruikte ik amandelen van Nutamo en amandel extract van Nielsen Massey. Amandel extract is verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille en de betere kookwinkels. Ook Bij AH heb ik het weleens zien staan.
Marsepein
Ingrediënten:
- 200 gr blanke amandelen, ongebrand
- 200 gr poedersuiker
- ± 40 gr eiwit, ongeveer het eiwit van 1 ei maat L
- 1 ml amandel extract
Keukengerei:
- hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Aan de slag:
- Doe de amandelen samen met de poedersuiker in het hakmolentje van de staafmixer. Draai met behulp van de pulse-knop tot een heel fijn poeder. Op zich zou dit ook in de foodprocessor kunnen maar bij mij wordt het daar niet zo fijn mee als met het hakmolentje.Tip: Let op dat de amandelen/het amandelmeel niet te warm wordt, er kan dan amandelolie vrijkomen. Dat wil je niet, daar wordt de marsepein droog en korrelig van. Laat amandelmeel dus altijd helemaal afkoelen voor je het verder verwerkt.
- Doe de gemalen amandelen en poedersuiker in een kom. Voeg het amandel extract samen met ¾ van het eiwit toe en vorm met de hand tot een soepele marsepein. Voeg naar behoefte extra eiwit toe maar let op dat je het niet te nat maakt.
- Rol de marsepein in plasticfolie en laat 24 uur rusten/rijpen/ontwikkelen op een koele plek.Eet smakelijk!
Tips:
- Voor extra smaak kan je een paar druppels rozenwater of oranje bloesemwater toevoegen. Een drupje citroen is ook altijd erg lekker.
- Marsepein maak je makkelijk vegan door het eiwit te vervangen door water.
- Hoewel er eiwit wordt gebruikt om de binding te bevorderen hoef je niet bang hoeft te zijn voor salmonella. Salmonella overleeft niet in hoge concentraties suiker. In marsepein zit meer dan voldoende suiker. Om elk risico uit te sluiten kan je gepasteuriseerd eiwit -bijvoorbeeld van Two Chicks- gebruiken. Of vervang het eiwit door water.
- In plaats van zelf amandelen te malen kan je natuurlijk ook kant en klaar amandelmeel gebruiken. Meer informatie over het zelf malen van amandelmeel lees je in mijn artikel daarover.
- Bekijk ook de recepten voor deze Sinterklaas lekkernijen: * marsepeinen aardappeltjes * amandelstaaf * gevulde speculaaskoeken * speculaasspritsen * speculaastaart
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een toegestuurd product (amandelen).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Kan ik ook de marsepein gebruiken voor om het om een cake te doen
Hallo Dina, de marsepein van het recept is niet geschikt om taart en cake mee te bekleden. Het rolt niet goed uit en scheurt snel. Rolmarsepein of decoratiemarsepein wordt weliswaar van dezelfde ingrediënten gemaakt maar met een andere verhouding namelijk 1 deel amandel en 3 à 4 delen suiker. In de introductietekst boven het recept lees je er iets meer over.
Super lekker. Ga ik nog vaker maken.
Enig minpuntje: gaat niet lang mee 😉
Haha, ja dat de marsepein niet lang mee gaat herken ik wel🤣🤣 Fijn dat het recept je bevalt en superleuk dat je dat even laat weten. Dank je wel.
Toppie
Dank je wel! Ben zelf ook nog altijd fan van dit recept. Marsepein blijft gewoon lekker.