Mangochutney - Authentiek recept dat niet kan mislukken. Maak het zelf en laat je verrassen door de pure smaken. Lekker met (oude) kaas.

Mangochutney

Authentiek recept dat niet kan mislukken. Maak het zelf en laat je verrassen door de pure smaken. Lekker met (oude) kaas.
Direct naar het recept

Zeg ik India dan denk ik aan Paulami Joshi, auteur van De bijbel van de Indiase keuken. Geboren en getogen in India en samen met haar man naar Nederland gekomen. Ik ken haar inmiddels een aantal jaar en het is altijd een genot als je haar over de Indiase keuken hoort vertellen. Het was dus niet meer dan logische dat juist zij dit meesterwerk heeft geschreven. Vanaf het moment dat ik hoorde over het project wist ik dat De bijbel van de Indiase keuken een plekje moest krijgen op mijn blog. Vandaag is het zover en deel ik mijn review inclusief het recept voor mangochutney. Lees je mee?

De bijbel van de Indiase keuken – Paulami Joshi

Net als de andere landenbijbels is het een vuistdikke uitgave van bijna 500 pagina’s. Bomvol informatie over de Indiase keuken, uitleg over basisingrediënten, tips, trucs, how-to’s en meer dan 230 recepten. Het is met recht een bijbel te noemen: volgens staat alles wat je wilt weten erin. Basishandelingen zoals samosa’s en dumpings vouwen worden met behulp van foto’s duidelijk voorgedaan. De recepten komen vanuit het hele land en zijn in gedeeld volgens de windstreken. Achterin staat een register waar je kunt zoeken op ingrediënten. Omdat ik graag kook en mijn maaltijden plan vanuit een ingrediënt, vind ik dat echt een handige toevoeging.

De bijbel van de Indiase keuken - Paulami JoshiDe bijbel van de Indiase keuken - Paulami JoshiDe bijbel van de Indiase keuken - Paulami JoshiDe bijbel van de Indiase keuken - Paulami Joshi

Uiteraard ontbreken de kip tandoori, butter chicken, linzendahl, naan, kulfi en lassi niet. Gerechten als tapiocaparels met aardappel en pinda, eierpasteitjes, in curry gestoofde eieren en gepofte rijstsalade waren nieuw voor me. En zo staan er nog heel veel bijzondere gerechten in. Of je nu een enkel gerecht wilt maken, een snack, een toetje of een meergangen Indiaas etentje, er staat zoveel inspiratie in dat je bijna niet weet waar te beginnen.

En dus blader ik maar gewoon kris kras door het kookboek. Over de aardappelburger schrijft Paulami dat dat het eerste is dat ze eet als weer in Mumbai is. Ziet er heerlijk uit en is weer eens iets anders dan een hamburger, denk maar zo dat die binnenkort hier op tafel komt. Net als de hartige poffertjes, niet direct iets dat ik met India associeerde maar ze lijken me o zo lekker. Naast hartige recepten is er ook volop ruimte voor zoet. De ‘aangebrande’ cheesecake en pannenkoekjes met saffraansiroop en pistachenoten blijven op mijn netvlies hangen en hoop ik snel te maken. Deze nieuwe landenbijbel is echt een aanrader voor iedereen die graag verder kijkt en proeft dan kip tandoori en chicken masala.

De bijbel van de Indiase keuken - Paulami JoshiDe bijbel van de Indiase keuken - Paulami JoshiDe bijbel van de Indiase keuken - Paulami JoshiDe bijbel van de Indiase keuken - Paulami Joshi

Mangochutney

Chutneys kunnen zo lekker zijn maar als je ze in de supermarkt koopt zijn het vaak net jams. Weliswaar met heerlijke smaken maar niet die mooie structuur die je krijgt als je ze zelf maakt. Mangochutney is toch wel een favoriet van ons maar had het nog nooit zelfgemaakt. Als er dan een mooi recept in Paulami’s boek staat…tja, dan is het duidelijk.

Simpel om te maken, geen verrassingen en de smaak is echt top! Wij eten het graag met een stukje brokkelkaas en wat papadum erbij. Ook erg lekker is een toastje met brie en een lepeltje chutney erop of combineer het met paneer pakoras. Zet ook eens een potje mangochutney op tafel tijdens een bbq. Lekker op het gegrilde vlees of de hamburger. En wat te denken van een kaastosti met chutney in plaats van ketchup.

Bestel De bijbel van de Indiase keuken via onderstaande link en maak zelf de lekkerste Indiase gerechten!

Mangochutney - Authentiek recept dat niet kan mislukken. Maak het zelf en laat je verrassen door de pure smaken. Lekker met (oude) kaas.

Mangochutney

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 pot chutney

Ingrediënten: 

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • ½ theelepel nigellazaad
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 Spaanse pepers, fijngehakt
  • 1 onrijpe mango, geschild en in blokjes
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ¼ theelepel kurkumapoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel natuurazijn
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit er het nigellazaad in. Voeg na een minuut de knoflook, gember en Spaanse pepers toe en fruit een minuut of 5.
  • Voeg de mango toe en bak al roerend gedurende 8 minuten. Voeg de specerijen en het zout toe en bak nog 2 minuten. Roer de suiker erdoor en laat alles op laag vuur gedurende 15-20 minuten inkoken. Roer ondertussen geregeld en voeg tijdens de laatste 5 minuten de azijn toe.
  • Schep de mangochutney in een brandschone pot, draai de deksle stevig vast en laat afkoelen. Lekker bij kaas, papadums en bijvoorbeeld paneer pakoras.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Deze blogpost bevat affiliate links en een toegestuurd kookboek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept