Madeleines - Smaakvol en delicaat Frans cakeje in de vorm van een schelp. Extra lekker door amandelmeel en beurre noisette. Verassend makkelijk te maken!

Madeleines

Smaakvol en delicaat Frans cakeje in de vorm van een schelp. Extra lekker door amandelmeel en beurre noisette. Verassend makkelijk te maken!
Direct naar het recept

Soms maak je een recept regelmatig om het daarna een hele tijd te vergeten. Zo gaat dat bij mij doorgaans met mijn recept voor madeleines. Maar zodra ik die heerlijke cakejes weer een keer heb gemaakt verbaas ik me erover dat ik het zolang niet heb gemaakt. Want echt, het beslag is zo gemaakt en de cakejes zijn in 10 minuten gebakken. Het enige is dat het beslag 1½ uur moet rusten in de koelkast. Doorgaans los ik dat op door vlak voordat we gaan eten nog even snel een beslagje te maken. Zodra de keuken dan aan kant is kan ik de madeleines afbakken en genieten we bij de koffie/thee van een super verse lekkernij.

De madeleines die je maakt met dit recept zijn vol van smaak, heerlijk zacht en hebben een krokant randje. Het buikje is alleen iets kleiner de karakteristieke grote bult die je bij de madeleines van Franse bakkers ziet. Tijdens het bakken zie je weliswaar flinke buiken ontstaan maar op het laatst zaken ze iets in. Waarschijnlijk kan je dat inzakken voorkomen door in verhouding iets minder amandelmeel te gebruiken. Persoonlijk vind ik de 50-50 verhouding het allerlekkerst, de kleinere buikjes neem ik dus gewoon voor lief.

Madeleines - Smaakvol en delicaat Frans cakeje in de vorm van een schelp. Extra lekker door amandelmeel en beurre noisette. Verassend makkelijk te maken!

Madeleines

Geef je waardering
Hoeveelheid: 15 madeleines

Ingrediënten: 

  • 2 eieren (maat M)
  • 80 gr suiker
  • 125 gr roomboter of 75 gr beurre noisette
  • 40 gr amandelmeel
  • 40 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Extra benodigdheden:

  • madeleine-vorm, dik ingevet
  • spuitzak met ronde spuitmond

Aan de slag:

Voor de beurre noisette of bruine boter:

  • Vewarm de roomboter in een ruim pannetje. Zorg dat de pit op medium staat zodat het niet te hard gaat. Zodra de boter is gesmolten ontstaat er een dikke laag schuim, laat de boter zachtjes door pruttelen. Na een aantal minuten strekt het schuim weg en ontstaat er bezinksel. Langzaam zal het bezinksel goudkleuren. Zodra de boter heerlijk ruikt en het bezinksel wollig en goudbruin is neem je de pan van de pit en plaats je ‘m direct in een kom met koud water. Als je dit niet doet verbrand de boter en dat is niet lekker.
  • Giet de bruine boter door een theezeefje dat je hebt bekleed met keukenpapier. Gooi het bezinksel weg. De beurre noisette kan je in de koelkast geruime tijd bewaren. Maak dus gelijk wat extra, altijd handig om een potje in de koelkast op voorraad te hebben.

Voor de madeleines:

  • Klop de eieren met een garde los en roer er dan in één keer alle droge ingrediënten door. Roer tot een glad beslag. Giet de afgekoelde beurre noisette erbij en roer tot je weer een mooi en glad beslag hebt. Zet het beslag 1½ uur in de koelkast.
    Tip: heb je geen beurre noisette of vind je het teveel werk om te maken gebruik dan gewoon gesmolten boter. Geeft een iets andere smaak maar kan ook prima.
  • Neem het beslag uit de koelkast, vul de spuitzak en spuit alle holtes van de madeleine-vorm voor ⅔-¾ vol. Plaats het bakblik in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in ± 10 minuten goudbruin. Overgebleven beslag leg je terug in de koelkast.
  • Los de madeleines op een taartrooster en laat afkoelen. Was het bakblik af, vet grondig in en bak met de restende beslag een volgende lading madeleines. Eet madeleines zo vers mogelijk, dan zijn ze het lekkerst. De volgende dag smaken ze ook prima maar dan mis je dat krokante randje. Bestooi vlak voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. De binnenzijde van deze madeleines is veel zachter dan bij een gewone cake het geval is. Voor een steviger cakeje gebruik je 45 gr amandelmeel en 45 gram bloem.
  2. Gebruik een goede anti-aanbak vorm want anders komen de madeleines echt niet los.
  3. Bebloem nooit de ingevette vorm. Dat geeft een ‘vieze’ laag over de buitenzijde van de cakejes en dat wil je niet. Dik invetten is meer dan genoeg. 

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept