Macarons met frambozenvulling - Friszoete macarons gevuld met een prachtig roze ganache van ruby chocolade en gevriesdroogde frambozen.

Macarons met frambozenvulling

Friszoete macarons gevuld met een prachtig roze ganache van ruby chocolade en gevriesdroogde frambozen.
Direct naar het recept

Hoewel ik verslingerd ben aan macarons met citroen ganache wilde ik toch eens een nieuwe vulling uitproberen. Eentje met gevriesdroogde frambozen. Het zuurtje daarin vind ik zo lekker en breekt dat mierzoete van de macarons. Voor de ganache gebruikte ik dit keer ruby chocolade. Naast de prachtige roze kleur ondersteunt de frisse smaak ervan het lichte zuurtje in de frambozen. Ruby chocolade en frambozen zijn een match made in heaven! Doe jezelf een plezier en maak snel deze macarons met frambozenvulling. Echt, je wilt ze proeven…

Serveren van macarons

Macarons kan je presenteren op speciale etagères. Ik heb er ook eentje in huis maar kwalitatief stellen ze vaak niet zoveel voor. Liever combineer ik onderdelen van decoratieve serviezen. Neem een mooi bord en plaats daar een kopje, glaasje schaaltje of omgekeerd gebaksbordjes onder. Combineer bijvoorbeeld verschillende vormen, kleuren en dessins en maak zo jouw eigen, unieke etagère. Plak ze met wateroplosbare lijm aan elkaar voor eenmalig gebruik of gebruik glas- of keramieklijm om de onderdelen definitief te verlijmen.

Voor mijn appelcake met koekbodem maakte ik een vierkant serveerplateau. Voor de macarons met frambozen ganache van vandaag gebruikte ik 2 glazen serveerschaaltjes. En heb je een keer meerdere etagères nodig voor een (zoet) buffet, varieer dan in hoogte zodat het er extra speels en gezellig uitziet. Tot slot nog een tip: loop eens een kringloopwinkel binnen. Voor een grijpstuiver vind je er vaak unieke items.

Macarons met frambozenvulling

Geef je waardering
Hoeveelheid: 24 macarons

Ingrediënten: 

Voor de frambozen ganache:

 • 140 gr ruby chocolade drops
 • 90 gr slagroom
 • 50 gr vers citroensap
 • 4 eetlepels kruim van gevriesdroogde frambozen

Voor de macarons:

 • 100 gr amandelmeel, extra fijn
 • 100 gr poedersuiker
 • 100 gr kristalsuiker
 • 55 gr eiwit (± 2 eieren)
 • 25 gr water
 • roze kleurstof

Extra benodigdheden:

 • 2 spuitzakken met rond spuitmondje (ø 1 cm)
 • bakplaat met vel bakppapier of macaronmat
 • thermometer

Aan de slag:

Voor de frambozen ganache:

 • Smelt de ruby chocolade au bain-marie.
 • Verwarm in een ander pannetje de slagroom samen met het citroensap en giet in drie delen bij de gesmolten chocolade. Roer steeds goed door om de frambozen ganache egaal, glad en soepel te maken alvorens je nieuwe vloeistof toevoegt. Laat de ganache 2 uur bij kamertemperatuur opstijven, roer het kruim van de gevriesdroogde frambozen erdoor en laat enkele uren verder opstijven. Zet de ganache op een koele plek maar zeker niet in de koelkast.
  Let op: in het begin lijkt de ganache te schiften, schrik niet maar roer rustig door. Je zal zien dat het vanzelf weer een gladde massa wordt.
  Tip: als je de ganache 's ochtends maakt kan je 's avonds de macaronschelpen ermee vullen. Zo kan je de volgende dag al genieten van homemade macarons.

Voor de macarons:

 • Zeef het amandelmeel met de poedersuiker en verwijder de grove stukjes amandel. Meng de helft van het eiwit er doorheen en breng op kleur met een beetje roze kleurstof.
 • Verwarm het water met de suiker in een pannetje en doe ondertussen de overgebleven helft van het eiwit in een ontvette kom. Zodra de suikersiroop begint te dampen klop je het eiwit schuimig maar niet volledig stijf. Als de suikersiroop 118ºC is giet je dit al kloppend in een dun straaltje bij het schuimige eiwit. Blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld tot ongeveer 40ºC.
 • Meng ⅓ van de meringue door de amandelpasta en roer goed om de massa enigszins vloeibaar te maken. Schep dan de rest van de meringue erbij en vouw het beslag een paar keer door elkaar tot het begint te glimmen en in een dik lint traag van de spatel terugloopt in het beslag.
  Tip: Vouw het beslag vooral niet te lang. Als het te dun is vloeit het nahef opspuiten teveel uit en krijg je geen mooie macarons. Mijn ervaring is dat het beslag na enkele keren vouwen al goed is.
 • Schep het beslag in een spuitzak en spuit 48 doppen van ±3,5 cm op de bakplaat. Pak de bakplaat op, tik er een paar keer stevig mee op het aanrecht om de doppen mooi glad te maken en luchtbelletjes zichtbaar te maken. Prik de luchtbelletjes voorzichtig door en laat de doppen drogen. Ze zijn goed als je de bovenzijde voorzichtig met je vinger kunt aanraken zonder dat het beslag blijft plakken. Reken op tenminste 45-60 minuten maar afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid kan het ook langer duren.
  Tip: Neem echt voldoende tijd voor het drogen. Als de macarons niet droog genoeg zijn tijdens het bakken krijg je niet dat mooie voetje. Bij de macarons in de foto was ik vergeten naar de tijd te kijken. Het beslag kon ik weliswaar aanraken en gokte dat ik ze kon bakken. Van binnen waren ze blijkbaar nog niet droog genoeg: zoals je kunt zien zijn de voetjes tijdens het bakken wat ingezakt.
 • Plaats de bakplaat in het midden van een op 150ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 12 minuten gaar. Open halverwege het bakken 1 à 2 keer de oven op een kier om het vocht te laten ontsnappen. Schuif het bakpapier of de macaronmat direct na het bakken op een rooster en laat volledig afkoelen. Als ze volledig zijn afgekoeld haal je de macarons heel voorzichtig los en sorteer ze op tweetallen van gelijke grootte.
  Tip: Elke oven is anders. In plaats van hete lucht kan je ook prima boven- en onderwarmte gebruiken. Kijk wat voor jou het beste resultaat geeft.
 • Schep de frambozen ganache in een spuitzak en spuit op de helft van de macaronschelpen een dot frambozenvulling. Plak op elke helft een tweede macaronschelp en duw voorzichtig aan om de vulling gelijkmatig te verdelen. Leg de gevulde macarons -onafgedekt- in de koelkast en laat 24 uur rijpen.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. De amandelen, gevriesdroogde frambozen en ruby chocolade drops bestelde ik bij KoRo.
 2. Macarons zijn in de koelkast een paar dagen houdbaar. Als je ze direct invriest kan je ze tot wel 3 maanden bewaren.
 3. Bekijk ook mijn recept voor macarons met vulling van citroen ganache.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost bevat gesponsorde links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept