Handig -printbaar- overzicht om cups, ounces, en inches om te rekenen naar milliliters, grammen en centimeters. Met als extra een omrekentabel van Fahrenheit naar ºC.

Omrekentabel grammen, ounces en cups

Iedere keer weer loop ik er tegenaan als ik op Pinterest of via Google Amerikaanse recepten tegenkom. In Amerika gebruiken ze een ander maatsysteem dan wij in Nederland gewend zijn. Cups, ounces, fl oz, sticks, grammen en milliliters ik zie het allemaal voorbijkomen. En voor de oventemperatuur hanteren ze vaak Fahrenheit in plaats van ºC. En als ik vervolgens opzoek hoe ik een en ander moet omrekenen kom ik tot overmaat van ramp verschillende tabellen tegen.

Ik heb het onlangs uitgezocht en wat blijkt: om de tabellen makkelijk leesbaar te houden worden de getallen vaak afgerond. Aan de ene kant begrijp ik dat wel. Het leest en rekent makkelijker. Maar per eenheid verschillen de afrondingen en als ik dan met die getallen een recept ga omrekenen loop ik het risico dat de verhoudingen een (flink) tikje anders worden dan origineel aangegeven. Voor veel recepten is dat niet erg maar voor gebak of bijvoorbeeld een bavarois kan het echt een groot verschil maken. Neem bijvoorbeeld een cup. Deze wordt vaak afgerond op 240 of 250 ml. Officieel is een cup 236,588237 ml. Stel dat ik uit ga van 250 ml dan reken ik met een afwijking van 13,4 ml ofwel ruim 5%.

Omrekentabellen

Onderstaand geef ik je mijn eigen omrekentabellen. Ik heb ze gemaakt op basis van de officiële omrekeningsfactoren. Voor het gemak heb ik de uitkomsten afgerond op hele getallen dus 237 ipv 236,588237 maar niet naar een mooi getal zoals 240 of 250. En voor elk deel van bijvoorbeeld een cup heb ik teruggegrepen naar de officiële waarde, die vermenigvuldigd met de betreffende factor en pas daarna afgerond. Op deze manier zijn de afrondingsverschillen verwaarloosbaar. Bedenk ook: elke weegschaal en maatbeker heeft een geringe afwijking dus 100% exact is vrijwel niet haalbaar. Probeer zo nauwkeurig mogelijk te werken en je zit helemaal goed.

Handig -printbaar- overzicht om cups, ounces, en inches om te rekenen naar milliliters, grammen en centimeters. Met als extra een omrekentabel van Fahrenheit naar ºC.

Tip: Print deze tabel en stop ‘m in je kookboek zodat je altijd de juiste maten bij de hand hebt. Of sla de printbare pdf op.

Ik gebruik dit overzicht nu een tijdje en dat bevalt prima. Ik heb het overzicht geprint en in mijn basis kookboek gestopt zodat ik altijd snel de juiste maten bij de hand heb.

N.B. in Amerika gebruiken ze voor droge stoffen zoals bloem, suiker of bijvoorbeeld rijst ook vaak cups. Het lastige daaraan is dat een cup een volume eenheid is en dus niet zonder meer om te zetten is naar grammen (= gewichtseenheid). Alleen voor water geldt dat 1 ml = 1 gr maar verder zal afhankelijk van het soortelijk gewicht van een ingrediënt een cup meer of minder grammen bevatten. De makkelijkste manier om van cups naar grammen te gaan is de benodigde volume eenheid te bepalen en daar het droge ingrediënt op af te meten. Schep het ingrediënt in de maatbeker/kom/lepel maar druk het daarbij vooral niet aan. Handig om te weten: er zijn cup-maatsetjes te koop net zoals er maatsetjes voor eetlepels/theelepels en ml’s zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *