Maaltijdsalade met gegrilde groenten, parelcouscous en tonijn
Vlak voor een vakantie loop ik altijd mijn voorraadkast na om aangebroken verpakkingen op te maken. Hoewel we niet op korte termijn op vakantie gaan besloot ik afgelopen woensdag toch maar weer eens mijn voorraadkast na te lopen. Ik krijg de laatste tijd zoveel producten toegestuurd dat ik er niet altijd toekom ze direct te gebruiken. Zo kwam ik parelcouscous, een blikje tonijn en een pot tahin. Ik zag gelijk een maaltijdsalade met gegrilde groenten, parelcouscous en tonijn voor me.
Eerder deze week had ik een dubbele portie ovengedroogde tomaatjes gemaakt voor bij een linzensalade met gorgonzola. En die lagen dus nog in de koelkast. Ik hoefde alleen wat aubergine en courgette te grillen, verse kruiden te snijden, de couscous te koken en de dressing te maken. Super makkelijk allemaal en zó lekker. Mijn voorraadkast leegmaken was een geslaagd klusje. Nog wel even een tip voor het maken van de dressing: let erop dat je echt kokend water gebruikt. Met koud water gaat de tahini klonteren en dat krijg je niet makkelijk meer glad zo is mijn ervaring.
Op het fijnhakken van de verse kruiden na zijn alle onderdelen van de salade prima voor te bereiden. Voeg alles vlak voor het eten samen en je geniet in een handomdraai van een verse en gezonde maaltijd. En wil je het jezelf helemaal makkelijk maken dan meng je alles alvast door elkaar, inclusief de verse kruiden. Kan prima, ziet er misschien iets minder mooi uit maar de salade smaakt er niet minder om. En heb je nog wat over, eet dat lekker de volgende dag als lunch.
Maaltijdsalade met gegrilde groenten, parelcouscous en tonijn
Ingrediënten:
- 75 gr parelcouscous
- 1 blikje tonijn, in olijfolie
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 250 gr tros-, kers- of snacktomaatjes
- 1 rode ui, in dunne ringen
- handje krulpeterselie, fijngehakt
- handje bieslook, fijngehakt
- gemengde sla
- 1 teen knoflook
- balsamico azijn
- olijfolie
- zout
Voor de dressing
- 2 eetlepels eetlepels tahini
- ¾ eetlepel citroensap
- 2-4 eetlepels kokend water
- olijfolie
- zout
Aan de slag:
Voor de dressing:
- Meng de tahini met het citroensap en roer goed. Meng dan het kokende water erbij tot de dressing mooi vloeibaar is. Schenk er een lekkere scheut olijfolie bij en roer nogmaals goed door. Proef en breng op smaak met zout.Tip: roer voor gebruik de tahini goed door want onderin de pot is de tahini altijd een stuk steviger/minder vloeibaar dan bovenin.
Voor de salade:
- Snij de tomaatjes doormidden, leg in een ovenschaal en giet er wat olijfolie en balsamico azijn bij. Hussel door elkaar, leg de tomaatjes met de snijvlakken omhoog, bestrooi met wat zout en plaats in een op 120ºC hete lucht voorverwarmde oven. Droog de tomaatjes in ongeveer 30 minuten tot ze halfzacht zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Giet ondertussen de tonijn af en kook de parelcouscous gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat afkoelen.
- Knijp de teen knoflook uit boven een schaaltje en meng met wat zout en een flinke scheut olijfolie.
- Snij de aubergine en courgette in plakjes en vervolgens respectievelijk in vieren en halve schijfjes. Bestrijk aan 1 zijde met knoflookolie en grill in een grillpan. Bestrijk de andere zijde met knoflookolie, keer en bak de stukjes groenten af. Leg op een bord en laat afkoelen.
- Leg op twee borden een flinke laag gemengde sla, meng de parelcouscous met de gegrilde groenten, tomaatjes en fijngehakte kruiden en verdeel over de borden met sla. Drizzle lekker wat tahini dressing over de salades en verdeel tenslotte de tonijn en de ringen rode ui erover. (NB: toen ik de foto maakte waren de katten lichtelijk opdringerig waardoor ik op het laatst de rode ui ben vergeten, sorry!)Eet smakelijk
Tips:
- Bewaart eventueel wat fijngehakte kruiden om de salades mee te garneren.
- Voor extra smaak kan je een geperst teentje knoflook door de dressing roeren en/of wat dressing voor het opmaken van de salades door de parelcouscous roeren.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!