Header Overetengesproken.nl
Luchtige beurre noisette of bruine boter

Luchtige beurre noisette of bruine boter

 |  Geen reacties
76 Shares

Kruidenboter kennen we allemaal en wellicht heb je ook weleens luchtig geklopte (gezouten) roomboter op je broodje of toast gesmeerd. Heerlijk, maar vandaag heb ik een smeersel voor je dat de voorgaande 2 by far overtreft: luchtige beurre noisette of bruine boter. Als je dat één keer hebt geproeft vergeet je het nooit meer. Dat is zo’n fenomenale smaaksensatie. En heel verrassend: het is super makkelijk om te maken. Ik geef je het recept zodat je het zelf ook op tafel kunt zetten.


Powered by Adsense


Lekker bij het aperitief

Luchtig opgeklopte gebruinde boter is heerlijk bij het aperitief. Je smaakpapillen worden gelijk wakkergeschud. Het romige van de beurre noisette gaat mooi samen met het frisse en fruitige van een chardonnay wijn. Extra lekker vind ik het als de Chardonnay op eiken is gerijpt waardoor je ook hinten van vanille en boter proeft.


Powered by Adsense


Zomers op het terras doe je me een plezier met een koel glas pinot wijn. Of dat dan een pinot grigio of pinot gris is maakt me niet zoveel uit. Weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen die twee? Het belangrijkste verschil is het land van herkomst. Beide wijnen zijn gemaakt van de pinot gris druif. In Frankrijk noemen ze de wijn pinot gris, in Italië pinot grigio.

Zie jij je al zitten aan het aperitief met een stukje brood en lekkere lik opgeklopte beurre noisette?

Luchtige beurre noisette of bruine boter - Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept...

Luchtige beurre noisette of bruine boter

Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept…

Hoeveelheid 1 schaaltje

Ingrediënten

 • ½ pakje roomboter, ongezouten
 • Fleur de Sel

Aan de slag

 1. Doe de roomboter in een klein pannetje en breng aan de kook. De boter zal eerst gaan borrelen en bruisen, wat later wordt de boter hazelnootbruin en begint het heerlijk te ruiken. Roer af en toe om te voorkomen dat de boter verbrandt. Zodra je ziet dat het schuim neerslaat als bruine vlokjes is de beurre noisette klaar.

  Tip: Heb je een kernthermometer gebruik die dan vooral. Bij 150°C is de beurre noisette perfect.

 2. Neem de pan van de pit, roer er een snuf zout door en laat de beurre noisette rustig afkoelen. Als de gebruinde boter helemaal is afgekoeld pak je de mixer erbij en klop je het op tot een luchtige massa. Voeg tot slot naar smaak Fleur de Sel toe. Roer het erdoor, sprinkle het erover, net wat je lekker vindt.

  Tip: Zet de pan met beurre noisette in een kom met ijswater om het afkoelen te versnellen.

 3. Schep of spuit de luchtige beurre noisette in een schaaltje en serveer met wat vers brood. Erg lekker bij het aperitief of een borrelplankje.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. In het recept gebruik ik een half pakje roomboter maar dit is volstrekt willekeurig. Kijk gewoon hoeveel je nodig hebt en bepaal aan de hand daarvan hoeveel boter je wilt gebruiken. 
 2. Bij restaurant Floreyn in Amsterdam proefden we luchtige beurre noisette van geitenboter. Als je aan geitenboter kunt komen moet je dat echt eens gebruiken. Dat maakt echt verschil: je weet niet wat proeft, zo lekker!
 3. Bewaar de beurre noisette op een koel plaats. In de koelkast stijft de beurre noisette volledig op, haal het ruim voor gebruik uit de koelkast zodat het weer lekker zacht en smeerbaar wordt.

Pin deze smaaksensatie gelijk op Pinterest

Luchtige beurre noisette of bruine boter - Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept...
Deze blogpost bevat gesponsorde links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering