Luchtige beurre noisette of bruine boter - Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept...

Luchtige beurre noisette of bruine boter

Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept...
Direct naar het recept

Kruidenboter kennen we allemaal en wellicht heb je ook weleens luchtig geklopte (gezouten) roomboter op je broodje of toast gesmeerd. Heerlijk, maar vandaag heb ik een smeersel voor je dat de voorgaande twee by far overtreft: luchtige beurre noisette of bruine boter. Als je dat één keer hebt geproeft vergeet je het nooit meer. Dat is zo’n fenomenale smaaksensatie. En heel verrassend: het is super makkelijk om te maken. Ik geef je het recept zodat je het zelf ook op tafel kunt zetten.

Lekker bij het aperitief

Luchtig opgeklopte gebruinde boter is heerlijk bij het aperitief. Je smaakpapillen worden gelijk wakkergeschud. Het romige van de beurre noisette gaat mooi samen met het frisse en fruitige van een chardonnay wijn. Extra lekker vind ik het als de Chardonnay op eiken is gerijpt waardoor je ook hinten van vanille en boter proeft.

Zomers op het terras doe je me een plezier met een koel glas pinot wijn. Of dat dan een pinot grigio of pinot gris is maakt me niet zoveel uit. Weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen die twee? Het belangrijkste verschil is het land van herkomst. Beide wijnen zijn gemaakt van de pinot gris druif. In Frankrijk noemen ze de wijn pinot gris, in Italië pinot grigio.

Zie jij je al zitten aan het aperitief met een stukje brood en lekkere lik opgeklopte beurre noisette?

Luchtige beurre noisette of bruine boter - Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept...

Luchtige beurre noisette of bruine boter

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 schaaltje

Ingrediënten: 

  • ½ pakje gezouten roomboter
  • Fleur de Sel

Aan de slag:

  • Doe de roomboter in een klein pannetje en breng aan de kook. De boter zal eerst gaan borrelen en bruisen, wat later wordt de boter hazelnootbruin en begint het heerlijk te ruiken. Roer af en toe om te voorkomen dat de boter verbrandt. Zodra je ziet dat het schuim neerslaat als bruine vlokjes is de beurre noisette klaar.
    Tip: Heb je een kernthermometer gebruik die dan vooral. Bij 150°C is de beurre noisette perfect en neem je de pan direct van de pit. Mijn favoriete kernthermometer is de Thermapen One.
  • Neem de pan van de pit en laat al roerend iets afkoelen. Je zal zien dat de boter nog wat verder bruin kleurt en alle schuim wegtrekt. Plaats dan de pan met de gebruinde boter in een kom met ijswater. Klop met je mixer op om de boter volledig af te koelen en tot een luchtige massa op te kloppen. Voeg tot slot nog een sprinkle Fleur de Sel toe: roer het erdoor, sprinkle het erover, net wat je lekker vindt.
  • Schep de luchtige beurre noisette in een schaaltje en serveer met vers brood. Erg lekker bij het aperitief of een borrelplankje.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. In het recept gebruik ik een half pakje roomboter maar dit is volstrekt willekeurig. Kijk gewoon hoeveel je nodig hebt en bepaal aan de hand daarvan hoeveel boter je wilt gebruiken. 
  2. Bij restaurant Floreyn in Amsterdam proefden we luchtige beurre noisette van geitenboter. Je weet niet wat proeft, zo lekker! Geitenboter van Den Eelder is onder andere verkrijgbaar via Crisp.
  3. Haal de beurre noisette ruim voor gebruik uit de koelkast zodat het weer lekker zacht en smeerbaar wordt.
  4. Heb je geen gezouten boter in huis voeg dan 1% zout toe tijdens het smelten.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deze blogpost bevat gesponsorde links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept