Limonade van watermeloen - Dorstlessende drink van watermeloen, citroensap, water en een paar takjes munt. Zonder toegevoegde suiker!

Limonade van watermeloen

Dorstlessende drink van watermeloen, citroensap, water en een paar takjes munt. Zonder toegevoegde suiker!

Deel dit recept/artikel!

In mijn boekreview van vorige week kwam de voedselzandloper aan de orde. Vandaag leg ik je uit wat de voedselzandloper is, hoe die eruitziet en wat de adviezen zijn. Tot slot geef ik je mijn recept voor limonade van watermeloen. Een heerlijk dorstlessende drink van vers fruit zonder toegevoegde suiker.

De voedselzandloper is door Kris Verburgh in zijn boek De voedselzandloper, over afvallen en langer jong blijven geïntroduceerd als model voor gezonde voeding. Aan dit model liggen drie basisprincipes ten grondslag.
1) Wees voorzichtig met suikers en koolhydraten,
2) eet niet teveel dierlijke eiwitten en
3) goede vetten hebben we nodig en moeten we voldoende gebruiken.
In het boek ligt hij de principes toe. Ook voorziet hij ze van wetenschappelijke onderbouwing en werkt hij ze uit met duidelijke adviezen over gezonde en minder gezonde voedingsmiddelen. Om zijn adviezen en aanbevelingen inzichtelijk en makkelijk toegankelijk te maken heeft hij het schematisch samengevat in de voedselzandloper.

Wat is de voedselzandloper

De voedselzandloper is visueel opgebouwd uit twee piramides die elkaar met de toppen raken. Het ziet er dus ook echt uit als een -what’s in a name- zandloper. De onderste piramide toont welke voeding goed voor ons is. Voedingsmiddelen in de basis van deze piramide moeten we veel en vaak nuttigen. Naarmate we verder naar de top gaan kunnen we volstaan met minder. De tweede piramide geeft aan van welke voedingsmiddelen het verstandig is juist minder te consumeren. Doordat de piramides gespiegeld op elkaar staan zie je in één oogopslag wat goed voor je is en hoe je minder gezonde voeding kunt vervangen door gezondere alternatieven.

Veroudering vertragen, Het langer jong-plan van Kris Verburgh - Boekreview
Veroudering vertragen, Het langer jong-plan van Kris Verburgh

Kort door de bocht kan je de voedselzandloper samenvatten tot gebruik geen suiker en beperk het gebruik van brood, aardappelen, pasta en rijst. Eet juist extra veel havermout(pap), peulvruchten, paddestoelen, groente en fruit. Vervang gezoete frisdranken door veel water, een glas vers geperst sap, thee of koffie. Dierlijke melk en yoghurt vervang je bijvoorkeur door soja-, rijst- of amandelmelk en sojayoghurt. Eet vooral plantaardige eiwitten en als je toch dierlijke eiwitten eet beperk je dan tot wit vlees, (vette) vis en eieren. En het liefst van biologische herkomst vanwege de betere voedingswaarde. Gebruik veel kruiden (bevatten vaak heel gezonde voedingsstoffen!), citroensap en azijn om je eten op smaak te brengen. Zin in een tussendoortje? Neem dan een handje ongezouten noten of een blokje chocolade met tenminste 70% cacao.

Hoe pas je de voedselzandloper toe

Oké, de richtlijnen zijn duidelijk maar betekent dit nu dat we ons hele voedingspatroon moeten omgooien en inrichten volgens de voedselzandloper? Daar is Kris Verburgh erg duidelijk in: “De voedselzandloper dient om in te lichten en als leidraad, niet om te gebieden en verbieden.” Pik er dus uit wat voor jou belangrijk is en waar je je goed bij voelt. Voor mij bijvoorbeeld betekent het dat ik vooral let op mijn gebruik van koolhydraten. Minder brood, meer havermout(pap) en meer peulvruchten en noten. Dierlijke eiwitten en nodeloos toegevoegde suikers probeerde ik altijd al te beperken. Ik hou de voedselzandloper samen met andere gezondheids- en voedingsadviezen in mijn achterhoofd en probeer mijn voedingspatroon vervolgens zo verstandig mogelijk in te richten. Niet rigide of strikt maar leefbaar en op basis van bewuste keuzes.

Eén van die keuzes is bijvoorbeeld om zo min mogelijk producten met glutamaten, chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, nodeloos (veel) toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen in huis te halen. Het liefst maak ik alles zelf zodat ik weet wat erin zit. Dat lukt natuurlijk niet altijd maar pakjes en zakjes zal je mij zeker niet zien gebruiken. Verder heb ik eigenlijk nooit frisdrank in huis. Maar dat betekent niet dat ik nooit een Coca Cola drink. Doorgaans drink ik veel water, thee en af en toe koffie of een glas vers geperst vruchtensap (vaak nog aangelengd met water). Om water aantrekkelijker te maken voeg ik ’s zomers graag wat schijfjes citroen en een takje munt toe. En als ik een mooi stuk pitloze watermeloen in de winkel zie liggen dan neem ik die mee om thuis heerlijke limonade van te maken. Het recept daarvan vind je hieronder.

Limonade van watermeloen - Dorstlessende drink van watermeloen, citroensap, water en een paar takjes munt. Zonder toegevoegde suiker!
Limonade van watermeloen - Dorstlessende drink van watermeloen, citroensap, water en een paar takjes munt. Zonder toegevoegde suiker!

Limonade van watermeloen

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 750 ml limonade

Ingrediënten: 

  • 600 gr gekoelde pitloze watermeloen, in stukken
  • 200 ml gekoeld water
  • sap van ½ citroen of 1 limoen
  • paar takjes munt
  • ijsblokjes

Aan de slag:

  • Doe de watermeloen samen met het water en citroensap in een blender en mix totdat alles fijn is gemalen.
  • Giet het watermeloen-mengsel via een zeef in een mooie kan. Druk met een lepel al het vocht uit de watermeloen-moes. Gooi het overblijfsel weg.
  • Doe wat ijsblokjes in de kan en steek er tot slot enkele takjes munt in.
    Proost!

Tips:

  1. Goed gekoeld is deze limonade van watermeloen het allerlekkerst. Zorg dus dat de watermeloen en het water echt koud zijn als je ze in de blender doet. Eventueel kan je de limonade ook koelen in de koelkast maar je wilt natuurlijk het liefst gelijk van je homemade limonade genieten.
  2. Als je de limonade bewaart voor later gebruik zakt er wat moes naar onder. Gewoon even doorroeren en je limonade is weer mooi egaal.
  3. Maak voor de afwisseling ook eens watermeloen slush.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




4 reacties

    1. Doorgaans gebruik ik de limonade dezelfde dag en eventueel de dag erna. Dat gaat prima. Een dag langer bewaren zal ook geen probleem zijn lijkt me. Langer bewaren kan misschien wel maar zelf bewaar ik dan liever een stuk watermeloen in de koelkast. Naar behoefte maak ik daar verse limonade van. Vers is nou eenmaal het lekkerst.