Header Overetengesproken.nl
Lemon curd

Lemon curd

 |  4 reacties
19 Shares

Mijn liefde voor lemon curd is ontstaan toen ik een keer 2 eidooiers over had. Geen idee wat ik ermee zou doen. Omdat ik nog citroenen had liggen besloot ik maar eens lemon curd te proberen. Nog nooit eerder gemaakt, maar het leek me altijd zo lekker. Ongelooflijk, wat bleek het simpel te maken en zóóó ontzettend lekker.

Lemon curd kan je zowel van eidooiers als hele eieren maken. Ik heb beide manieren geprobeerd en uiteraard voor je geproefd. Lemon curd van uitsluitend dooiers is misschien ietsje romiger maar wat mij betreft zit het grootste verschil vooral in de kleur. Lemon curd gemaakt van uitsluitend dooiers is intenser geel en neigt soms zelfs naar licht oranje. Omdat het zo lekker is zou ik zeggen: probeer het gewoon allebei, proef en bepaal je eigen voorkeur. Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je natuurlijk ook eidooiers en hele eieren combineren. Qua verhouding kan je grofweg aanhouden dat 1 ei overeenkomt met 2 eidooiers.

De roomboter kan je op 2 momenten toevoegen. Direct aan het begin en tegelijk met alle andere ingrediënten verwarmen of pas aan het einde als de lemon curd de gewenste dikte heeft. De 1e methode staat hieronder beschreven. Bij de 2e methode haal je de pan van het vuur als de curd mooi dik is en roer je de koude boter blokje voor blokje door de warme curd. Met het smelten van de boter koelt de lemon curd af en stop je het proces van indikken. Beide methoden heb ik geprobeerd maar ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig verschil ervaar in het eindresultaat. Omdat ik methode 1 wel erg makkelijk vind heb ik daarvoor gekozen.

Lemon curd - Fluweel zacht en heerlijk zoet en zuur tegelijk. Zóóó lekker!!!

Ingrediënten voor ± 160 ml

  • 2 eidooiers of 1 ei
  • 80 ml citroensap
  • 70 gr suiker
  • 20 gr roomboter, in blokjes
  • snuf zout

Aan de slag

Roer in een pannetje de 2 eidooiers of het ei los met de suiker. Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.

Zet het pannetje op middelhoog vuur en roer met een garde. Tijdens het verwarmen zal de boter en de suiker smelten, ontstaat er een mooie, egaal gele oplossing en na een aantal minuten zal de curd gaan binden. Zet het vuur dan laag en laat de curd nog even flink doorwarmen en binden. Blijf vooral roeren. Gebruik je een heel ei dan is het geen probleem als de curd zachtjes kookt. Gebruik je uitsluitend dooiers wees dan voorzichtiger met koken. Dooiers willen nog weleens schiften. Beter is het om de curd tegen de kook aan te houden. Hoe dan ook: hou de curd goed in de gaten en blijf steeds roeren met een garde.

Heeft de curd een mooie dikte? Haal dan de pan van het vuur laat al roerend iets afkoelen en giet dan in een mooie pot of schaaltje. Is de curd eenmaal afgekoeld dan bewaar je deze het beste in de koelkast. Tijdens het afkoelen zal de curd nog verder opstijven.

Eet smakelijk!

Tip: Lemon curd smaakt niet alleen lekker met meringue maar ook heerlijk op een boterham, door de yoghurt of op een plak cake. Of laat eens wat vanille-ijs zacht worden, roer er wat lemon curd en verkruimelde meringue door en zet terug in de diepvries om opnieuw hard te worden.

4 Reacties

  1. Misja Smits
    | Beantwoorden

    Hoi Mariëtte,
    Ik heb een aantal keren lemon curd gemaakt maar vond de kleur zo lichtgeel. Graag zou ik een mooiere diepere tint geel/oranje zien. Al zoekend op het internet kwam ik daardoor bij jou recept uit. Ik zie dat door alleen de dooiers te gebruiken de tint zo mooi wordt. Dat ga ik zeker proberen! Ik ben alleen een beetje verbaasd over de kleine hoeveelheid boter die je gebruikt. Bij de meeste recepten die ik tot nu toe online heb gevonden is de hoeveelheid minstens 2x zoveel. Ik neem aan dat je heel bewust zo weinig boter gebruikt maar ben toch benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.
    Dank alvast!
    Groetjes,
    Misja

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hallo Misja,
      Door uitsluitend eidooiers te gebruiken wordt de kleur inderdaad mooi geel. Ook vind ik de smaak voller/romiger dan wanneer je hele eieren gebruikt.
      Het klopt dat ik bewust minder boter gebruik. Ik wil vooral de volle citrussmaak proeven en met veel boter vind ik het snel te vettig smaken. Door de lemoncurd tijdens de bereiding goed in te laten dikken stijft ie tijdens het afkoelen mooi op dus daar heb je ook niet veel boter voor nodig. Ik heb verschillende verhoudingen geprobeerd maar bovenstaand recept beviel mij het beste. Het is een keuze die heel makkelijk is aan te passen. Als je liever meer boter gebruikt dan kan dat natuurlijk.
      Succes met het maken en ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

      • Misja Smits
        | Beantwoorden

        Hoi Mariëtte,
        Dank voor je uitgebreide reactie! Ja klopt alles is makkelijk naar je eigen smaak aan te passen. Het is vooral een kwestie van uitproberen denk ik om zodoende tot jouw eigen ‘favoriete’ lemon curd te komen. Maar in ieder geval fijn om te weten dat de eidooiers voor de mooie gele kleur zorgen. Ik ga zeker met jouw recept aan de slag en laat je mijn bevindingen weten!
        Groetjes,
        Misja

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief