De lekkerste sticky tempeh • slechts 2 ingrediënten
Zo maak je lekkere tempeh
Glaceer tempeh na het bakken met ketjap manis of tamari en voeg voor de variatie gember, knoflook, (gerookt) paprikapoeder, sambal of crispy chili olie toe. Gebruik teriyaki saus, barbecue saus of een Indonesische boemboe. Kijk wat je lekker vindt en probeer het uit, de mogelijkheden zijn echt eindeloos. In dit makkelijke recept voor sticky tempeh gebruik ik uitsluitend ketjap manis.
Waar koop je tempeh?
Tempeh koop je in de toko, biologische winkel of gewoon in de supermarkt samen met de dagelijkse boodschappen. Een paar jaar geleden was dat anders en moest je echt op zoek gaan. Door de toenemende aandacht voor duurzame en diervriendelijke voeding is tempeh populair geworden. Begrijp ik helemaal want tempeh is een goedkope, plantbased bron van eiwit waar je eindeloos mee kunt variëren. Een ideaal ingrediënt dus om vegetarische, plantbased of vegan maaltijden te verrijken.
Sticky tempeh
Ingrediënten:
- 1 blok tempeh, 250 gr
- 2½ eetlepel ketjap manis
Voor het bakken:
- olijfolie
Keukengerei:
- 1 koekenpan, Ø 28 cm
- 1 steelpannetje
Aan de slag:
- Snij de tempeh in dunne plakjes of reepjes. Ik halveer veelal het blok tempeh, snij de helften in 3 repen en snij daar dunne plakjes van. Liever de structuur van gehakt? Verkruimel het blok met je vingers.
- Schenk een flinke laag olijfolie in de koekenpan en verwarm. Zodra de olie goed heet is voeg je de tempeh toe. Beweeg de tempeh regelmatig door de pan zodat alle kanten gelijkmatig bakken. De tempeh is goed als de kleur goudbruin is en de stukjes geslonken zijn en er hobbeliger uitzien. Reken op zo'n 15 minuten bakken. In de foto's zie je duidelijk het verschil tussen rauwe en gare tempeh. Schep de tempeh uit de olie en laat uitlekken op wat keukenpapier. Giet de olie uit de pan.Tip: Schenk de olie in een conserven pot en bewaar tot de volgende keer dat je tempeh bakt. Je hoeft dan slechts een klein scheutje nieuwe olie toe te voegen. Zonde om weg te gooien als je de olie -net als frituurolie- meerdere keren kunt gebruiken.
- Schenk de ketjap in de steelpan en verwarm, voeg de gebakken tempeh toe en glaceer al roerend tot sticky tempeh. Zowel warm als koud erg lekker.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!