Lasagne - Klassieke Italiaanse ovenschotel van laagjes pasta bladen, gehaktsaus, kaassaus en rijkelijk afgetopt met geraspte kaas. Onweerstaanbaar lekker!

Lasagne

Klassieke Italiaanse ovenschotel van laagjes pasta bladen, gehaktsaus, kaassaus en rijkelijk afgetopt met geraspte kaas. Onweerstaanbaar lekker!
Direct naar het recept

Lasagne of lasagna, haal jij het ook altijd door elkaar? Ik heb het uitgezocht en lasagne blijkt de juiste benaming voor de ovenschotel. Verklaring: in het Italiaans is lasagne het meervoud van één blad/vel lasagna. Aangezien een lasagne schotel uit meerdere bladen lasagna bestaat is de juiste benaming voor het gerecht dus lasagne. Nu we dat weten kunnen we met een gerust hart over naar het recept.

Traditioneel is lasagne een ovenschotel van om en om laagjes pasta, gehaktsaus en bechamelsaus. Hoewel de gehaktsaus al veel smaak geeft vind ik het net even iets extra’s geven om kaassaus te gebruiken in plaats van bechamelsaus. En als je de kaassaus extra lekker wilt maken voeg je er nog wat worcestershire sauce aan toe, je leest er alles over in mijn eerder gepubliceerde recept voor kaassaus.

Lasagne - Klassieke Italiaanse ovenschotel van laagjes pasta bladen, gehaktsaus, kaassaus en rijkelijk afgetopt met geraspte kaas. Onweerstaanbaar lekker!

Lasagne

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 250 gr mager rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teenjes knoflook
  • 1 pak passata di pomodoro (500 ml)
  • gedroogde oregano en basilicum
  • gehaktkruiden, naar smaak
  • 1 portie kaassaus
  • 10 lasagna bladen ± 8×17 cm
  • 75 gr jong belegen kaas, geraspt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • olijfolie

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal 20×20 cm

Aan de slag:

Voor de sauzen:

  • Bak het gehakt rul in een koekenpan, schenk het vrijgekomen vet af en breng royaal op smaak met gehaktkruiden.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit daarin de ui glazig. Pers de knoflook erbij, strooi er lekker wat oregano en basilicum bij en roer door elkaar. Voeg het gehakt en de passata toe, roer nogmaals goed door elkaar en doe de deksel op de pan.
  • Breng de saus aan de kook en laat tenminste een kwartier op een zacht pitje staan zodat de ui lekker zacht wordt en de smaken goed door elkaar trekken. Proef de gehaktsaus en breng indien nodig op smaak met wat extra gehaktkruiden.
  • Maak terwijl de gehaktsaus zachtjes staat te pruttelen de kaassaus volgens de aanwijzingen.

Opbouwen van de lasagne:

  • Schep een laagje gehaktsaus in de ovenschaal, verdeel er wat kaassaus over en leg er 2 lasagna bladen in. Dek af met een nieuw laagje gehaktsaus, kaassaus en 2 lasagna bladen. Herhaal tot de lasagna bladen op zijn en eindig met een laagje gehaktsaus en kaasaus.
  • Bestrooi de lasagne met de geraspte kaas en strooi er de paneermeel over. Zet de schaal in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 30-40 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal de lasagne uit de oven en laat iets afkoelen alvorens te serveren.
    Eet smakelijk!

Tips:

Als je toch bezig bent maak dan gelijk dubbele porties saus. Vries de helft van de gehaktsaus in voor een andere keer en maak met de overgebleven kaassaus een groenteschotel, bijvoorbeeld met prei en chorizo. Zo eet je 3x lekker terwijl je maar 1x keer sauzen maakt!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Gerda Moerenhout schreef:

    Goede avond,
    Kan ik de Lasagna volledig klaargemaakt ook invriezen ?
    Ik ben alleen en maak er dan teveel van…
    Bedankt voor het recept, was keilekker…

    1. Pastagerechten kunnen worden ingevroren, lasagne zou dus ook moeten kunnen lijkt me. Pak het goed in zodat het niet kan uitdrogen. Laat het tzt ontdooien in de koelkast en warm op in een warme oven. Ik zou zelf kiezen voor 150ºC. De lasagne zal iets compacter en steviger worden denk ik omdat de saus dieper in de lasagne bladen trekt. Vooral eens doen dus.