Lasagne van courgette
Met lasagne kan je alle kanten op. De klassieker is gevuld met bolognese- en bechamelsaus maar met spinazie en cottage cheese of bijvoorbeeld vis en een roomsaus zet je ook een heerlijke lasagne op tafel. De variatie hoef je natuurlijk niet alleen in de sauzen te zoeken. Wat dacht je ervan om de pastabladen te vervangen door plakjes dun gesneden courgette? Minstens zo smaakvol en ook nog eens lichter verteerbaar.
Voor lasagne van courgette gebruik ik bijvoorkeur biologische courgettes. Ze hebben niet alleen smaakvoller en steviger vruchtvlees dan ‘gewone’ courgettes, ze bevatten vooral ook veel minder vocht. Dat laatste is fijn omdat de tomaten/gehaktsaus anders tijdens het bakken erg dun wordt en steviger vruchtvlees betekent gewoon mooiere en stevigere laagjes in je lasagne. Met deze lasagne van courgette maak je van een traditionele pastamaaltijd een mooi groentegerecht.
Lasagne van courgette
Ingrediënten:
Voor de tomatensaus en de lasagne:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 75 gr wortel, in kleine blokjes gesneden
- ½ rode paprika, in stukjes gesneden
- 250 gr mager rundergehakt
- 500 ml passata di pomodoro
- gedroogde oregano, tijm en/of basilicum
- 2 (biologische) courgettes
- 60 gr geraspte jong belegen kaas
- gehaktkruiden
- 1 eetlepel paneermeel
- olijfolie
Voor de bechamelsaus:
- 25 gr boter
- 30 gr bloem
- 325 ml halfvolle melk
- 90 gr jong belegen kaas
- worcestershire sauce
- zout, peper
Aan de slag:
Voor de tomaten/gehaktsaus:
- Fruit de ui in wat olijfolie glazig, voeg de blokjes wortel en stukjes paprika toe en fruit nog een paar minuten.
- Knijp de knoflook erbij, strooi er naar smaak gedroogde kruiden over en schenk de passata erbij. Doe de deksel op de pan en laat het geheel aan de kook komen. Eenmaal aan de kook zet je het vuur zachter zodat de saus heel zachtjes blijft doorkoken.
- Bak in een koekenpan het gehakt rul, schenk het vrijgekomen vet af en breng royaal op smaak met gehaktkruiden. Roer het gehakt door de tomatensaus en proef. Breng indien nodig op smaak met wat extra gehaktkruiden. Laat de saus op een zacht pitje staan zodat alles lekker zacht wordt en de smaken goed door elkaar trekken.
Voor de bechamelsaus:
- Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
- Voeg in porties de melk toe. Voeg pas weer nieuwe vloeistof toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
- Roer de kaas door de saus en breng op smaak met enkele druppels worcestershire sauce, zout en peper. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot je een mooi dikke saus hebt. Tip: maak de saus vooral niet dunner. De courgette geeft tijdens het bakken vocht af dus de saus wordt straks vanzelf al verdund.
Opbouwen van de lasagne:
- Was de courgettes, verwijder de onder en bovenkanten en snij op een mandoline over de lengte in dunne plakken. Als je courgettes erg lang zijn is het handig om ze in tweeën te snijden zodat je handzamere stukken hebt. Mandolines zijn erg scherp dus op je vingers!! Heb je geen mandoline dan kan je de courgette natuurlijk ook met een mes in plakjes snijden.
- Schep een laagje tomatensaus in een ovenschaal, verdeel er wat bechamelsaus over en leg er een eerste laag courgette in. Omdat het snijmes van mijn mandoline niet instelbaar is en erg dunne plakjes snijdt (± 1,5 mm dik) heb ik er een dubbele laag courgette ingelegd. Herhaal deze opbouw tot je drie lagen courgette hebt en eindig dan met een laatste laag tomaten- en bechamelsaus.
- Bestrooi de lasagne met de kaas en verdeel er de paneermeel over. Zet de schaal in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 30-40 minuten gaar en goudbruin.
- Haal de lasagne uit de oven en laat iets afkoelen alvorens te serveren.Eet smakelijk!
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!