Header Overetengesproken.nl
Lasagne met gegrilde groenten en Risenta

Lasagne met gegrilde groenten en Risenta

 |  Geen reacties
18 Shares

Risenta, ken jij het? Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Wat blijkt, Risenta is van origine een Zweeds product dat al sinds 1940 bestaat. Half mei is het geïntroduceerd in Nederland en bij AH verkrijgbaar. Ter gelegenheid van de introductie in Nederland kreeg ik een pakje toegestuurd. Benieuwd wat Risenta is, wat je ermee kunt en wat mijn ervaringen zijn? Lees dan snel verder…

Risenta is pasta maar dan net even anders. Het is namelijk gemaakt van bonenpasta in plaats van harde tarwe. Voor het maken van de bonenpasta worden uitsluitend biologische sojabonen gebruikt en het is vrij van toevoegingen. Risenta bevat maar liefst 4x meer eiwitten en 6x meer vezels dan traditionele pasta. Het bedrijf achter Risenta wil graag bijdragen aan een duurzame en groene planeet en compenseert daarom voor de klimaat-impact die de productie en verkoop heeft. Risenta is dus een volledig klimaatneutraal product. Voor mensen met een glutenallergie is Risenta een uitkomst, het is glutenvrij en daardoor het perfecte alternatief voor gewone pasta’s. Het is verkrijgbaar als lasagne, fettuccine en spaghetti.

Zoals gezegd kreeg ik een pakje toegestuurd en was ik super benieuwd hoe het zou bevallen. De lasagne vellen zagen er wat dun uit maar uiteindelijk bleek dat wel handig. Zo kon ik ze makkelijk in de juiste vorm breken en de hele schaal er netjes mee vullen. Op de verpakking staat dat 120 gr goed is voor 4 personen. Ik gebruike krap 50 gram voor 2 personen en dat bleek meer dan voldoende. Eenmaal gaar bleek de Risenta er precies zo uit te zien als gewone pasta en ook qua bite, structuur en smaak was het niet anders dan traditionele lasagne vellen. Het vult enorm goed en toch valt het niet zwaar op de maag. Ik was echt aangenaam verrast en voor mij is dit een blijvertje! Binnenkort de fettuccine en de spaghetti maar eens proberen.

Deze lasagne met gegrilde groenten en Risenta is het perfecte alternatief voor lasagne met pastavellen. Het bevat minder koolhydraten maar wel veel eiwitten en vezels en is super voedzaam. Door de Risenta is het glutenvrij.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gr ricotta
  • 2 eieren
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 50-60 gr Risenta lasagne
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 125 gr snacktomaatjes, gehalveerd
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • blik gepelde tomaten
  • klein blikje tomatenpuree
  • gedroogde oregano
  • gedroogde basilicum
  • geraspte jong belegen kaas, naar smaak
  • 1 eetlepel paneermeel (niet gebruiken voor een glutenvrije lasagne)
  • zout, peper
  • olijfolie

ovenschaal 15x23x5½ cm

Aan de slag

Fruit de gesnipperde ui in een beetje olijfolie. Zodra de ui glazig is voeg je naar smaak oregano en basilicum toe en knijp je de tenen knoflook erbij. Schep om en voeg dan het blik gepelde tomaten en de tomatenpuree toe. Roer goed door, plet de tomaten enigszins en laat dan even zachtjes doorkoken. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Snij de aubergine en courgette in plakjes van ± ½ cm dik en smeer aan beide kanten in met olijfolie. Grill de groente in een grillpan tot ze mooi zacht en gekleurd zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Omdat de groente erg veel vocht verliezen verschoon ik het keukenpapier verschillende keren. Zo voorkom je dat de lasagne straks erg nat wordt.

Meng de ricotta met de eieren en de Parmezaanse kaas, meng goed en breng op smaak met zout en peper.

Schep een paar lepels van het ricotta mengsel in de ovenschaal, maak daar een mooie bodem van en schep er dan een paar lepels tomatensaus op. Strijk glad en beleg met een eerste laag Risenta. Bedek de Risenta met een laag aubergine, dan weer een laagje ricotta gevolgd door een laagje tomatensaus. Ga verder met een laagje Risenta, een laagje courgette, opnieuw wat ricotta en dan weer tomatensaus. Bedek weer met Risenta en verdeel daar de laatste ricotta over. Dek af met de laatste tomatensaus en leg daar de gehalveerde tomaatjes is. Bestrooi naar smaak met geraspte kaas en verdeel er het paneermeel over. Zet de lasagne in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

Eet smakelijk!

Tip: Ik heb even moeten zoeken maar vond Risenta in het schap met de biologische en gezondheidsproducten.

Tip: De foto maakte ik direct nadat de lasagne uit de oven kwam. Als je de lasagne ietsje laat afkoelen alvorens op te scheppen blijft de laagjes structuur mooier intact.

Dit recept bevat een toegestuurd product (Risenta).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief