Langzaam gegaarde zalm teriyaki
Ben jij ook zo gek op zalm maar vind je het lastig om ‘m goed te bereiden? Ik heb dé tip voor je: gaar de zalm langzaam in de oven. In de pan gaat de garen vaak te snel waardoor de zalm droog en stug wordt. In onderstaand recept voor langzaam gegaarde zalm teriyaki leg ik je precies uit hoe je zonder omkijken de zalm perfect gaart. Een waarschuwing vooraf: als je zalm eenmaal zo zacht en mals hebt gegeten wil je niet anders meer. Gelukkig is het ook nog eens de meest makkelijke manier van garen. Ik zou zeggen, zet zalm direct op het boodschappenlijstje en ga snel aan de slag.
Tamari
Standaard gebruikte ik altijd Kikkoman sojasaus in de teriyaki marinade. Toen ik onlangs een fles Lima Tamari kreeg toegestuurd was ik daar er erg nieuwsgierig naar. Sojasaus gebruik ik best veel maar Tamari kende ik nog niet. Sojasaus wordt doorgaans gebrouwen van sojabonen en tarwe. Voor Lima Tamari wordt uitsluitend soja gebruikt waardoor de saus glutenvrij is. De teriyaki marinade en saus smaakten heerlijk, Tamari is een blijvertje in mijn keuken!
Om de maaltijd compleet te maken maakte ik er een salade van komkommer, veldsla, 3 soorten kiemen en wat pompoenpitten bij. Om de smaak aan te laten sluiten bij de zalm gebruikte ik de Tamari vinaigrette sesam dressing van Lima. Even schudden en klaar ben je, ideaal.
Vis moet zwemmen en dus schenk ik er graag een glas witte wijn bij. Een Spaanse Rueda is door de frisse afdronk een perfecte keuze. Wist je dat D.O. Rueda één van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje is? In de Rueda streek heerst een continentaal klimaat waardoor de temperatuurverschillen tussen dag en nacht gigantisch zijn. Overdag bloedheet door de brandende Spaanse zon en ’s nachts ijskoud door de extreme afkoeling. En precies tijdens die koude nachtelijke uren worden de druiven geoogst zodat de knapperige frisheid behouden blijft. Lees vooral ook mijn artikel over Rueda Verdejo en kom meer geweten over deze heerlijke wijn.
Langzaam gegaarde zalm teriyaki
Ingrediënten:
- 4 stukken zalmfilet, of 1 moot ± 800 gr
- 3 eetlepels sojasaus, kikkoman of Lima Tamari
- 4 eetlepels saké
- 8 eetlepels mirin
- 2 kleine eetlepels vers geraspte gemberwortel
- 2 tenen knoflook, geperst
- maizena-papje, om te binden
Voor de garnering:
- wit en zwart sesamzaad
Aan de slag:
- Meng de sojasaus, saké, mirin, gember en knoflook in een schaal.
- Spoel de zalm met koud water, dep goed droog en leg in de schaal met marinade. Schep de marinade goed over de zalm, dek af met folie en laat tenminste 2 uur marineren in de koelkast.
- Neem de zalm uit de marinade, laat uitlekken en leg in een braadslede. Plaats de braadslede in een op 80ºC conventioneel voorverwarmde oven. Gaar de zalm tot de kerntemperatuur 48-50ºC is.Om je indictaie te geven van de tijdsduur: het staartstuk op de foto woog 800 gr en had ongeveer een uur nodig om de juiste temperatuur te bereiken. De exacte tijd hangt af van de begin temperatuur van de vis, het formaat en de dikte. Meet dus geregeld de kerntemperatuur. Meten = weten in dit geval.Tip: Neem de zalm 30 minuten eerder uit de koelkast zodat ie alvast op temperatuur kan komen.
- Breng de teriyaki marinade aan de kook, kook ietsje in en bindt met een beetje maizena tot de gewenste dikte. Leg de zalm op de borden, schep er wat teriyaki saus over, bestrooi met wat sesamzaad en serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
- Let jij bij het kopen van vis op een duurzame herkomst? Als je nu denkt, ja leuk maar waar moet ik dan op letten… In mijn artikel over duurzame vis leg ik het uit. Vooral even lezen dus zodat jij voortaan ook een duurzame keuze kunt maken.
- Met een oventemperatuur van 80ºC blijft de zalm super zacht en mooi roze. Heb je de zalm liever iets steviger, zet de temperatuur dan op 100ºC en verhoog de kerntemperatuur met een paar graden. De zalm zal iets sneller gaar zijn en steviger aanvoelen.
- Om de kerntemperatuur te meten gebruik ik een Thermapen. Je steekt de punt in de zalm en in no-time lees je de kerntemperatuur af op het duidelijke display. Om zorgvuldig te meten steek je de punt in het midden van het dikste deel van de zalm.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat een affiliatie link en toegestuurde producten (wijn, dressing, tamari).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Ik vroeg mij af of je dit ook koud kan serveren?
Ja uiteraard serveren wel 🙂 …… maar eten?
Voor diegenen die een oven hebben met een kerntemperatuursonde is het gemakkelijk te volgen.
Oven temperatuur = 80°C en kerntemperatuur = 50°C
Koud eten van de zalm kan prima lijkt me. Wat betreft het meten van de kerntemperatuur. Ik heb geen oven met ingebouwde sonde, ik gebruik een losse kernthermometer. Dat kan steekproefsgewijs met een ‘pen’ maar je hebt ook thermometers met een dun draadje eraan die je in de vis/het vlees steekt en verbindt met een klein apparaatje buiten de oven. De draad wordt omsloten door de rubbers op de ovendeur. Zo kan je het proces ook nauwgezet volgen. Goedkope versies zijn verkrijgbaar bij onder meer Xenos en Ikea.
Jammer dat Fish Tales alleen helemaal geen verse zalm lijkt te verkopen. Ik kan het in elk geval op hun website niet vinden.
Hmmm, ik kan inderdaad ook geen verse zalm meer vinden. De zalm voor dit recept heb ik destijds besteld bij Fish Tales, blijkbaar zijn ze ermee gestopt. Ik heb de link inmiddels verwijderd uit het recept.
Ga het nog eten straks, staat nu in de marinade 🙂 Die proefde in ieder geval al heerlijk dus wordt gewoon lekker.
Wat goed om te horen, dank je wel!