Header Overetengesproken.nl
Langzaam gegaarde zalm teriyaki

Langzaam gegaarde zalm teriyaki

 |  2 reacties
45 Shares

Ben jij ook zo gek op zalm maar vind je het lastig om ‘m goed te bereiden? Ik heb dé tip voor je: gaar de zalm langzaam in de oven. In de pan gaat de garen vaak te snel waardoor de zalm droog en stug wordt. In onderstaand recept voor langzaam gegaarde zalm teriyaki leg ik je precies uit hoe je zonder omkijken de zalm perfect gaart. Een waarschuwing vooraf: als je zalm eenmaal zo zacht en mals hebt gegeten wil je niet anders meer. Gelukkig is het ook nog eens de meest makkelijke manier van garen. Ik zou zeggen, zet zalm direct op het boodschappenlijstje en ga snel aan de slag.


Powered by Adsense


Standaard gebruikte ik altijd Kikkoman sojasaus in de teriyaki marinade. Toen ik onlangs een fles Lima Tamari kreeg toegestuurd was ik daar er erg nieuwsgierig naar. Sojasaus gebruik ik best veel maar Tamari kende ik nog niet. Sojasaus wordt doorgaans gebrouwen van sojabonen en tarwe. Voor Lima Tamari wordt uitsluitend soja gebruikt waardoor de saus glutenvrij is. De teriyaki marinade en saus smaakten heerlijk, Tamari is een blijvertje in mijn keuken!


Powered by Adsense


Om de maaltijd compleet te maken maakte ik er een salade van komkommer, veldsla, 3 soorten kiemen en wat pompoenpitten bij. Om de smaak aan te laten sluiten bij de zalm gebruikte ik de Tamari vinaigrette sesam dressing van Lima. Even schudden en klaar ben je, ideaal.

Langzaam gegaarde zalm teriyaki - Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!

Vis moet zwemmen en dus schenk ik er graag een glas witte wijn bij. Een Spaanse Rueda is door de frisse afdronk een perfecte keuze. Wist je dat D.O. Rueda één van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje is? In de Rueda streek heerst een continentaal klimaat waardoor de temperatuurverschillen tussen dag en nacht gigantisch zijn. Overdag bloedheet door de brandende Spaanse zon en ’s nachts ijskoud door de extreme afkoeling. En precies tijdens die koude nachtelijke uren worden de druiven geoogst zodat de knapperige frisheid behouden blijft.

Langzaam gegaarde zalm teriyaki - Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!
Langzaam gegaarde zalm teriyaki - Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!
4 van 1 stem
Print dit recept

Langzaam gegaarde zalm teriyaki

Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!

Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

  • 4 stukken zalmfilet of 1 moot ± 800 gr
  • 3 eetlepels kikkoman sojasaus of Lima Tamari
  • 4 eetlepels saké
  • 8 eetlepels mirin
  • 2 kleine eetlepels vers geraspte gemberwortel
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • maizena-papje om te binden

Voor de garnering:

  • wit en zwart sesamzaad

Aan de slag

  1. Meng de sojasaus, saké, mirin, gember en knoflook in een schaal.

  2. Spoel de zalm met koud water, dep goed droog en leg in de schaal met marinade. Schep de marinade goed over de zalm, dek af met folie en laat tenminste 2 uur marineren in de koelkast.

  3. Neem de zalm uit de marinade, laat uitlekken en leg in een braadslede. Plaats de braadslede in een op 80ºC conventioneel voorverwarmde oven. Gaar de zalm tot de kerntemperatuur 48-50ºC is.

    Om je indictaie te geven van de tijdsduur: het staartstuk op de foto woog 800 gr en had ongeveer een uur nodig om de juiste temperatuur te bereiken. De exacte tijd hangt af van de begin temperatuur van de vis, het formaat en de dikte. Meet dus geregeld de kerntemperatuur. Meten = weten in dit geval.

    Tip: Neem de zalm 30 minuten eerder uit de koelkast zodat ie alvast op temperatuur kan komen.

  4. Breng de teriyaki marinade aan de kook, kook ietsje in en bindt met een beetje maizena tot de gewenste dikte. Leg de zalm op de borden, schep er wat teriyaki saus over, bestrooi met wat sesamzaad en serveer direct.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Let jij bij het kopen van vis op een duurzame herkomst? Als je nu denkt, ja leuk maar waar moet ik dan op letten… In mijn blogpost over duurzame vis leg ik het uit. Vooral even lezen dus zodat jij voortaan ook een duurzame keuze kunt maken.
  2. Voor duurzame zalm hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Je bestelt het makkelijk via Fish Tales en wordt vervolgens gekoeld en super vers bij je thuisbezorgd. Hoe makkelijk wil je het jezelf maken… 
  3. Met een oventemperatuur van 80ºC blijft de zalm super zacht en mooi roze. Heb je de zalm liever iets steviger, zet de temperatuur dan op 100ºC en verhoog de kerntemperatuur met een paar graden. De zalm zal iets sneller gaar zijn en steviger aanvoelen.
  4. Om de kerntemperatuur te meten gebruik ik een Thermapen. Je steekt de punt in de zalm en in no-time lees je de kerntemperatuur af op het duidelijke display. Om zorgvuldig te meten steek je de punt in het midden van het dikste deel van de zalm.

Pin deze boterzachte zalm op één van je Pinterest borden.
Tip: perfect voor tijdens een etentje

Langzaam gegaarde zalm teriyaki - Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!
Deze blogpost bevat een affiliatie link en toegestuurde producten (wijn, zalm, dressing, tamari).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

2 Reacties

  1. Marie11e
    | Beantwoorden

    Ga het nog eten straks, staat nu in de marinade 🙂 Die proefde in ieder geval al heerlijk dus wordt gewoon lekker.

Geef een reactie

Recept waardering