Langzaam gegaarde zalm teriyaki - Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!

Langzaam gegaarde zalm teriyaki

Direct naar het recept Bewaren
Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!

Ook zo gek op zalm maar vind je het lastig om ‘m goed te bereiden? Ik heb dé tip voor je: gaar de zalm langzaam in de oven. In de pan gaat de garen vaak te snel waardoor de zalm droog en stug wordt. In onderstaand recept voor langzaam gegaarde zalm teriyaki leg ik je precies uit hoe je zonder omkijken de zalm perfect gaart. Een waarschuwing vooraf: als je zalm eenmaal zo zacht en mals hebt gegeten wil je niet anders meer. Gelukkig is het ook nog eens de meest makkelijke manier van garen. Ik zou zeggen, zet zalm direct op het boodschappenlijstje en ga snel aan de slag.

Tamari

Tamari ontstaat tijdens het fermenteren van sojabonen en koji. Het lijkt op sojasaus maar heeft een rijkere smaak en is veelal wat minder zout. Standaard gebruikte ik altijd Kikkoman sojasaus in de teriyaki marinade. Sinds ik tamari heb ontdekt gebruik ik. Gebruik je tamari van uitsluitend sojabonen dan is de saus glutenvrij.

Langzaam gegaarde zalm teriyaki - Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!

Langzaam gegaarde zalm teriyaki

3 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 4 stukken zalmfilet, of 1 moot ± 800 gr
  • 3 eetlepels sojasaus, kikkoman of Lima Tamari
  • 4 eetlepels saké
  • 8 eetlepels mirin
  • 2 kleine eetlepels vers gemberwortel, geraspt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • maizena-papje, om te binden

Voor de garnering:

  • wit en zwart sesamzaad

Aan de slag:

  • Meng de sojasaus, saké, mirin, gember en knoflook in een schaal.
  • Spoel de zalm met koud water, dep goed droog en leg in de schaal met marinade. Schep de marinade goed over de zalm, dek af met folie en laat tenminste 2 uur marineren in de koelkast.
    Zalm Teriyaki marineren
  • Neem de zalm uit de marinade, laat uitlekken en leg in een braadslede. Plaats de braadslede in een op 80ºC conventioneel voorverwarmde oven. Gaar de zalm tot de kerntemperatuur 48-50ºC is.
    Om je indicatie te geven van de tijdsduur: het staartstuk op de foto woog 800 gr en had ongeveer een uur nodig om de juiste temperatuur te bereiken. De exacte tijd hangt af van de begin temperatuur van de vis, het formaat en de dikte. Meet dus geregeld de kerntemperatuur. Meten = weten in dit geval.
    Tip: Neem de zalm 30 minuten eerder uit de koelkast zodat ie alvast op temperatuur kan komen.
  • Breng de teriyaki marinade aan de kook, kook ietsje in en bindt met een beetje maizena tot de gewenste dikte. Leg de zalm op de borden, schep er wat teriyaki saus over, bestrooi met wat sesamzaad en serveer direct.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Let jij bij het kopen van vis op een duurzame herkomst? Als je nu denkt, ja leuk maar waar moet ik dan op letten… In mijn artikel over duurzame vis leg ik het uit. Vooral even lezen dus zodat jij voortaan ook een duurzame keuze kunt maken.
  2. Met een oventemperatuur van 80ºC blijft de zalm super zacht en mooi roze. Heb je de zalm liever iets steviger, zet de temperatuur dan op 100ºC en verhoog de kerntemperatuur met een paar graden. De zalm zal iets sneller gaar zijn en steviger aanvoelen.
  3. Om de kerntemperatuur te meten gebruik ik een Thermapen. Je steekt de punt in de zalm en in no-time lees je de kerntemperatuur af op het duidelijke display. Om zorgvuldig te meten steek je de punt in het midden van het dikste deel van de zalm.
  4. Vis moet zwemmen, toch?  Wij schenken er in elk geval graag een glas witte wijn bij. Een Rueda Verdejo is door de frisse afdronk een fijne keuze.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4,34 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




6 reacties

  1. Ik vroeg mij af of je dit ook koud kan serveren?
    Ja uiteraard serveren wel 🙂 …… maar eten?
    Voor diegenen die een oven hebben met een kerntemperatuursonde is het gemakkelijk te volgen.
    Oven temperatuur = 80°C en kerntemperatuur = 50°C

    1. Koud eten van de zalm kan prima lijkt me. Wat betreft het meten van de kerntemperatuur. Ik heb geen oven met ingebouwde sonde, ik gebruik een losse kernthermometer. Dat kan steekproefsgewijs met een ‘pen’ maar je hebt ook thermometers met een dun draadje eraan die je in de vis/het vlees steekt en verbindt met een klein apparaatje buiten de oven. De draad wordt omsloten door de rubbers op de ovendeur. Zo kan je het proces ook nauwgezet volgen. Goedkope versies zijn verkrijgbaar bij onder meer Xenos en Ikea.

  2. Nannie de Nijs Bik schreef:

    Jammer dat Fish Tales alleen helemaal geen verse zalm lijkt te verkopen. Ik kan het in elk geval op hun website niet vinden.

    1. Hmmm, ik kan inderdaad ook geen verse zalm meer vinden. De zalm voor dit recept heb ik destijds besteld bij Fish Tales, blijkbaar zijn ze ermee gestopt. Ik heb de link inmiddels verwijderd uit het recept.

  3. Marie11e schreef:

    Ga het nog eten straks, staat nu in de marinade 🙂 Die proefde in ieder geval al heerlijk dus wordt gewoon lekker.