Zelf lange vingers bakken - Met dit simpele recept bak je zelf de lekkerste lange vingers. Let op: ze zijn verslavend lekker...

Lange vingers, zo maak je ze

Met dit simpele recept bak je zelf de lekkerste lange vingers. Let op: ze zijn verslavend lekker...
Direct naar het recept

Waarom ik dit simpele recept niet eerder heb gedeeld? Tja, gewoon niet aan gedacht. Tot ik het nieuwe bakboek van Zeinab Alhashime-Bakker, finalist van Heel Holland Bakt 2022, ontving. Tussen de vele recepten spotte ik lange vingers. Ik combineerde haar en mijn recept en maakte heerlijke lange vingers. Dat recept deel ik vandaag met je. En natuurlijk vertel ik gelijk meer over Zeinab’s prachtige maar vooral ook heel praktische boek.

Zoets van Zeinab

Lange vingers zijn echt van die koekjes waar je niet bij nadenkt en gewoon koopt in de winkel. Althans zo gaat dat bij mij meestal. Maar wist je dat je ze ook heel makkelijk zelf kunt maken? En zoals zo vaak: zelfgemaakte lange vingers zijn zoveel lekkerder. Hoogste tijd om het recept met je te delen.

Zoets van Zeinab – Zeinab Alhashime-Bakker

Dat Zeinab een passie heeft voor bakken was al te zien tijdens Heel Holland Bakt. In haar eerste boek brengt ze die passe vol overtuiging op de lezer over. Of je nu een ervaren thuisbakker bent of het bakken wil leren, met Zoets van Zeinab op het aanrecht zet je voortaan de mooiste taarten op tafel.

Het boek is ingedeeld in zes overzichtelijke hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk krijg je uitleg over baktermen, bakbenodigdheden, ingrediënten en ons smaakpalet. Met die kennis heb je een perfecte basis om aan de slag te gaan met de recepten uit de volgende 3 hoofdstukken. Taartbodems en cakes, vullingen en crèmes en natuurlijk ook volop aandacht voor decoraties en zoetigheden.

Zoets van Zeinab

Stap voor stap how-to’s

In het 5e hoofdstuk leidt Zeinab je stap voor stap door het hele bakproces. Meer dan twintig handige how-to’s -inclusief stap-voor-stap foto’s- leren je alles over het opbouwen van taarten. Denk aan uitleg over het vullen, afsmeren en decoreren van een taart. Maar ook het aanbrengen van een chocolade-drip, temperen van chocolade, aansnijden en bewaren van een taart.

In hoofdstuk 6 komt alles bij elkaar en kan je aan de slag met maar liefst 16 prachtige taarten. Bijvoorbeeld haar fameuze Medovik met honingkoek laagjes, een citroen-kokostaart, Napoleon, pistache-sinaasappelschuimtaart, baklavataart of een appelkruimeltaart met berberisvulling. Door de basisrecepten uit de eerdere hoofdstukken te combineren kun je tot wel 400 verschillende taarten maken!

Door de inspirerende en toegankelijke recepten krijg je zin om gelijk de keuken in te duiken. Bestel snel via onderstaande link en je hebt Zoets van Zeinab morgen al in huis…

Lange vingers, zo maak je ze

De ingrediënten en bereidingswijze van lange vingers en een taartbodem van biscuitbeslag lijken erg op elkaar. Voor een biscuitbodem klop ik de eieren samen met de suiker en een snuf zout luchtig. Daarna spatel ik voorzichtig de bloem en maizena erdoor. Voor lange vingers gebruik ik dezelfde hoeveelheden maar splits ik de eieren. Eiwit en suiker klop ik stijf. Daarna vouw ik eerst de losgeroerde eidooiers door de meringue en daarna het bloem-maizena mengsel.

Zeinab gebruikt voor lange vingers ietsjes meer bloem dan ik doorgaans doe. Leek me een goed idee en nam ik van haar over. De eidooiers roert ze niet los met wat suiker maar klopt ze één voor één door de stijve eiwitten. Op dat punt hield ik mijn eigen recept aan. Het resultaat was heerlijk en heb ik in onderstaand recept voor je uitgewerkt.

Maak snel ook eens lange vingers. Want echt, ze zijn zo lekker. Dik kans dat je daarna niet anders meer wilt. Hoe leuk is het als je voortaan tiramisu of bijvoorbeeld chipolatabavarois maakt met homemade lange vingers…

Zelf lange vingers bakken - Met dit simpele recept bak je zelf de lekkerste lange vingers. Let op: ze zijn verslavend lekker...

Zelf lange vingers bakken

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 35 lange vingers

Ingrediënten: 

Voor het beslag

  • 2 eieren (maat L), gesplitst
  • 60 gr kristalsuiker
  • 45 gr bloem
  • 20 gr maizena
  • snuf zout

Om te bestrooien:

  • kristalsuiker
  • 1 vel bakpapier

Keukengerei:

  • 1 spuitzak met rond spuitmondje ø 1 cm

Aan de slag:

  • Roer de eidooiers met ⅓ van de suiker los. Gebruik een ruime kom, dadelijk voeg je in deze kom de eiwitten en bloem toe.
  • Klop de eiwitten tot ze licht schuimig zijn, voeg dan geleidelijk het restant van de suiker en een snuf zout toe en klop tot stijve pieken. Klop gelijk er achteraan -met dezelfde kloppers- de eidooiers luchtig
  • Spatel voorzichtig ⅓ van de eiwitten door de opgeklopte dooiers. Herhaal 2x. Zeef dan de bloem en maizena in 2-3 keer bij het ei-mengsel en vouw er luchtig doorheen. Zorg dat alle bloem goed is opgenomen.
  • Schep het beslag in een spuitzak, bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit lange vingers van ± 8 cm lengte. Hou voldoende tussenruimte, tijdens het bakken rijzen de koekjes nog. Bestrooi met suiker en plaats de bakplaat in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak in 14-15 minuten gaar en licht goudbruin.
  • Schuif het bakpapier met de koekjes op een taartrooster en laat afkoelen. Na een minuut of 5 kan je de koekjes losmaken van het bakpapier en op het taartrooster verder laten afkoelen.
    Tip: Voor extra krokante lange vingers zet ik de oven uit maar hou de ovendeur gesloten. Als de koekjes volledig zijn afgekoeld zet ik ze met taartrooster en al nog een paar minuten in de restwarmte van de oven om ze door en door te drogen.
  • Verpak de lange vingers luchtdicht en bewaar tot gebruik.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Zelfgemaakte lange vingers lijken qua vorm op de Italiaanse biscotti Savoiardi. De lange vingers die we in de Nederlandse supermarkt kopen worden denk ik in mallen/vormen gebakken. Vanaf nu hoef je dus niet meer naar een (Italiaanse) speciaalzaak om Savoiardi te kopen. 
  2. Gebruik de lange vingers in een feestelijke citroen tiramisu of heerlijk zachte chipolatabavarois.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deze blogpost bevat affiliate links en een toegestuurd kookboek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept