Labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie - Fruitig, zoet en heerlijk romig. Dit verrassende dessert wil je proeven!

Labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie

Fruitig, zoet en heerlijk romig. Dit verrassende dessert wil je proeven!
Direct naar het recept

Olijfolie met een goed verhaal smaakt extra lekker. Flor Y Sabor is zo’n olijfolie. Biologisch, lekker én er zit een bijzonder verhaal aan vast. Als je wilt kan je namelijk genieten van ‘jouw eigen’ olijfolie. Hoe dat zit? Lees snel verder dan leg ik het je uit. Ook geef ik je het recept voor een heerlijke labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie. Verrassend lekker!

Flor Y Sabor

Flor Y Sabor Extra Virgin Olijfolie is een biologische olijfolie van de eerste koude pers. Als je een busje openmaakt komt de heerlijk frisse en uitnodigende geur je direct tegemoet. De olie is niet alleen erg lekker, het is ook met recht een gezonde toevoeging aan je gerechten. Olijfolie van de eerste persing is rijk aan omega -3 en omega-6 vetzuren en bevat daarnaast ook veel oleïnezuur. Al deze vetzuren dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte en beschermen daarmee dus hart en bloedvaten.

Om de smaak optimaal te behouden wordt Flor Y Sabor olijfolie verpakt in blikken. Onder invloed van licht oxideert olijfolie snel waardoor een bittere zurige smaak ontstaat. Bewaren in flessen kan op zich prima maar dan moet het glas wel het liefst zo donker mogelijk zijn. Of je moet de olie natuurlijk snel gebruiken zodat de oxidatie geen kans krijgt…

Adopteer een olijfboom

Grote partijen in de olijfolie keten kopen olijfolie zo goedkoop mogelijk in. Net als bij chocolade en koffie het geval is betalen de boeren daarvoor de prijs. Door de druk op de markt krijgen ze slecht betaald voor hun olijfolie. Het onderhoud van eeuwenoude boomgaarden kost echter veel geld en je begrijpt, met die lage prijzen is dat op de lange termijn niet vol te houden.

Om de boomgaarden te beschermen is Flor Y Sabor een adoptieprogramma gestart. Voor € 109 per jaar adopteer je een olijfboom in de eeuwenoude boomgaarden van een kleine groep Spaanse olijfboeren. Alle bomen hebben een uniek nummer waardoor je precies weet welke boom (of bomen) jij hebt geadopteerd. Met jouw steun kunnen de boeren op traditionele en duurzame wijze het vak van biologische olijfboer in stand houden. Per jaar krijg je als bedankje 8 halve literblikken olijfolie van ‘jouw’ olijfboom thuisgestuurd. Mooi toch? Een olijfboom adopteer je heel gemakkelijk via de webshop van Flor Y Sabor.

Flor Y Sabor - Adopteer een olijfboom
Adopteer een olijfboom – Foto: Flor Y Sabor

Liever eerst de olijfolie proeven? Ga naar de webshop en bestel een busje olijfolie en ontdek de verfijnde smaak. Heerlijk om stukjes brood in te dippen en te gebruiken over salades. Maar ook de geïnfuseerde olijfolie die ik gebruik in onderstaand recept voor labneh met aardbeien is een aanrader om te maken.

Labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie

Labneh met een zoete topping van abrikozenjam is een geliefde snack hier in huis. Dit keer liet ik me inspireren door Ottolenghi en combineerde aardbeien met geïnfuseerde olijfolie. Door de fruitige smaak leent de Flor Y Sabor olijfolie zich perfect om te infuseren met sinaasappelzeste en saffraan. Na het infuseren sneed ik de zeste fijn en schepte die door de labneh. Het resultaat was een regelrecht smaakbommetje.

Labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie - Fruitig, zoet en heerlijk romig. Dit verrassende dessert wil je proeven!

Labneh met aardbeien en een dressing van geïnfuseerde olijfolie

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

Voor de labneh en aardbeien:

 • 750 ml volle yoghurt
 • ¼ theelepel fijn zeezout
 • 200 gr diepvries aardbeien
 • sap van 1 biologische sinaasappel
 • kristalsuiker
 • handje verse Hollandse aardbeien, in partjes
 • takjes verse munt

Voor de geïnfuseerde olijfolie:

 • 50 ml olijfolie, de lekkerste die je in huis hebt
 • zeste van ¾ biologische sinaasappel
 • paar draadjes saffraan

Extra benodigdheden:

 • kaasdoek of koffiefilter
 • zeef of koffiefilterhouder*

Aan de slag:

Voor de geïnfuseerde olijfolie:

 • Giet de olijfolie in een klein pannetje en voeg de zeste saffraan toe. Verwarm zachtjes tot je kleine luchtbelletjes in de olie ziet ontstaan. Zet de pit dan iets terug en warm gedurende 5 minuten door. Neem de pan van de pit, laat afkoelen en laat gedurende 17-24 uur infuseren.
  Tip: ik gebruikte een zesteur om mooie lange sliertjes sinaasappelzeste te trekken. Zo zijn ze na afloop makkelijk uit de olie te vissen met een vork.

Voor de labneh en aardbeien:

 • Doe de diepvries aardbeien in een klein pannetje, giet het sap van de sinaasappel erover en strooi de suiker erbij. Afhankelijk van je smaak gebruik je meer of minder suiker. Laat dit een uurtje staan.
 • Bekleed ondertussen een zeef met kaasdoek of plaast een koffiefilter in de houder. Plaats op een schaal of kom om het uitlopende vocht op te vangen.
 • Roer het zout door de yoghurt, schep in de kaasdoek of het koffiefilter en laat gedurende 12-24 uur uitlekken in de koelkast. Na het uitlekken schep je de labneh in een schone schaal en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  Tip: Des te langer je de yoghurt laat uitlekken des te dikker de labneh wordt. Vind je de labneh te dik geworden? Roer dan gewoon wat van de uitgelekte wei door de labneh. De labneh op de foto heb ik 17 uur laten uitlekken.
  Tip: Vergeet niet af en toe de schaal of kom te leeg te gooien. Er komt echt veel wei uit de yoghurt en je wilt geen overstroming in je koelkast… Zeker in het begin lekt er snel veel wei uit de yoghurt.
 • Na een uurtje snij je de diepvries aardbeien in stukken en verwarm op een zachte pit tot de suiker is opgelost en de vloeistof kookt. Zet de pit hoger en laat al borrelend doorkoken tot een dikke jam/compote-achtige massa. Blijf ondertussen wel rustig roeren om te voorkomen dat het op de bodem van de pan karameliseert/aanbrandt. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Om te serveren:

 • Vis de sinaasappelzeste uit de olie, snij klein en schep door de labneh.
 • Schep de labneh op een mooie schaal en verdeel de aardbeienjam en verse aardbeien erover. Schenk lekker wat van de geïnfuseerde olijfolie erover en garneer met takjes munt.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Lekker als verrassend dessert. Met wat crackers of gemberkoekjes erbij ook heerlijk bij een kop thee of high tea.
 2. Als je een koffiefilterhouder gebruikt om labneh te maken gebruik de houder dan echt alleen daarvoor. Heb je er eenmaal koffie mee gezet dan zit er koffiegeur en -smaak aan. Dat wil je niet in je labneh.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Flor Y Sabor.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept