Zoet Midden-Oosters dessert, rijk gevuld met noten. Makkelijke en snelle variant van baklava. Smaakt ook heerlijk bij een kop koffie of thee.

Egyptische kunafa

Zoet Midden-Oosters dessert uit Egypte, rijk gevuld met noten. Snelle variant van baklava. Ook heerlijk bij een kop koffie of thee.
Direct naar het recept

Vakantie, wat heb ik daar zin in. Lekker naar Zuid-Frankrijk of het door ons zo geliefde Midden-Oosten en dan in het bijzonder Egypte. Door de ziekte van onze Zara en Zazu lukte het ‘t afgelopen jaar niet om er even tussenuit te gaan. Geeft niet, het zijn fantastische vriendjes en daar hebben we graag wat voor over. Om toch af en toe de vakantiesferen in huis te halen maak ik graag Midden-Oosterse recepten. Soms hartig zoals kebab burgers, falafel of gegrilde aubergine en soms smeersels als baba ganoush of hummus met wat vers plat brood erbij. En onlangs maakte ik dan eindelijk voor het eerst zelf kunafa. Een heerlijke variant van baklava maar dan met vermicelli of gesponnen deeg (ook wel kadayif of kataifi genoemd) in plaats van vellen yufka- of filodeeg.

Kennismaking met Egypte, visum en kunafa

De eerste keer dat ik kunafa proefde zal ik nooit vergeten. Inmiddels alweer een jaar of 15 geleden landden we na een vlucht van 5 uur eindelijk in Egypte. Snel door de douane en op naar het hotel dacht ik naief. Nou, niet dus. Vlak voor ons waren nog 3 vliegtuigen met vakantiegangers geland en met z’n allen werden wij gesommeerd in een lange rij aan te sluiten om ons visum te regelen. Terwijl wij stonden te wachten zag ik enkele mensen wel snel passeren. Wat bleek: zij hadden hun visum thuis al geregeld.

Sinds die ervaring check ik altijd vooraf of wij thuis al een visum voor Egypte kunnen regelen. Maar goed, eenmaal in het hotel werden we hartelijk ontvangen met een glaasje thee en wat zoete lekkernijen. Het eerste stukje dat ik proefde bleek kunafa te zijn. Ik was verkocht. Heerlijk zoet met toch een frisse hint van citroen, vol van smaak door de noten en ondanks de siroop waarin het is gedrenkt is de bovenkant lekker knapperig. Het lange wachten bij de douane was snel vergeten.

Wat betreft dat vermicelli deeg. Daar las ik altijd over dat je dat in Turkse of Marokkaanse supermarkten in de diepvries of koeling vindt. Ik dus zoeken in de diepvriesvak blijkt het gewoon in het schap te liggen tussen de andere deegwaren. ‘Ach ja’, zegt de verkoper, ‘hoewel de verpakking vacuüm is, is de houdbaarheid beperkt en wordt het dus vaak ingevroren. Als je maar genoeg verkoopt is dat niet nodig.’ Tja, daar had de man een punt.

Vraag dus even aan de winkelier waar de kadayif ligt, scheelt een hoop zoeken. En ga je naar Egypte, pak dan een kop thee, neem er een stukje kunafa bij en vul vanaf de bank online het formulier visum voor Egypte aanvragen in. Een klusje dat in een paar minuten is gedaan maar een hoop tijd en gedoe in warme douane gebouwtjes scheelt.

Zoet Midden-Oosters dessert, rijk gevuld met noten. Makkelijke en snelle variant van baklava. Smaakt ook heerlijk bij een kop koffie of thee.

Egyptische Kunafa

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 grote schaal (20-24 stukken)

Ingrediënten: 

  • 500 gr kadayif (vermicelli of gesponnen deeg)
  • 140 gr ghee (ik gebruikte een pot van Ghee Easy)
  • 250 gr gemengde noten, middel fijngehakt (ik gebruikte walnoten, hazelnoten en pijnboompitjes)

Voor de siroop:

  • 225 ml water
  • 450 gr suiker
  • sap van 1 citroen
  • ½-1 eetlepel oranjebloesemwater

Voor de garnering:

  • handje pistachenootjes, tot poeder gemalen

Extra benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakvorm ± 21×21 cm, ingevet

Aan de slag:

Voor de siroop:

  • Kook het water, het citroensap en de suiker een minuut of 10 zodat de suiker volledig oplost en de siroop iets indikt. Neem de pan van de pit en voeg het oranjebloesemwater toe, roer goed door en zet opzij.

Voor de kunafa:

  • Verwarm de ghee zodat het weer vloeibaar wordt.
  • Ontwar het deeg voorzichtig, spreid uit over een bakplaat en giet de vloeibare ghee over het deeg. Hussel goed door zodat alle sliertjes deeg omhuld raken met ghee.
  • Leg de helft van het deeg in de bakvorm, druk aan tot een mooie bodem, verdeel het notenmengsel erover, dek af met het overgebleven deeg en druk dit keer losjes aan. Plaats de bakvorm in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de kunafa in 45 minuten goudbruin.
  • Neem de kunafa uit de oven en schep met een soeplepel de siroop lepel voor lepel over de kunafa en laat rustig afkoelen. De kunafa is klaar als de siroop helemaal is geabsorbeerd. Neem hiervoor de tijd. Minimaal een uur maar een hele nacht is nog beter. De kunafa wordt er alleen maar lekkerder van.
  • Snij in stukjes, garneer met pistachepoeder en serveer als dessert of lekkernij bij de koffie of thee.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. In plaats van ghee kan je ook prima gesmolten roomboter gebruiken. Ghee is wel smaakvoller dan roomboter.
  2. Rooster de noten voor gebruik in een droge koekenpan voordat je ze hakt. Zo krijgen zo nog meer smaak.
  3. Het oranjebloesemwater overheerst totaal niet. Zeker niet als je maar een halve eetlepel gebruikt dan versterkt het juist het frisse van de citroen. Evengoed geen fan van oranjebloesemwater? Laat het dan gewoon achterwege, kan prima.
  4. In Egypte gebruiken ze vaak veel siroop om de kunafa in te drenken. Ik vind het dan niet alleen erg nat maar ook mierzoet worden. In bovenstaand recept maak ik minder siroop: ¾ van de gebruikelijke hoeveelheid maar wel met iets meer citroensap. Zo is de siroop iets frisser. 

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept