Kruidnoten - Traditionele Sinterklaas lekkernij die je heel makkelijk zelf maakt. Ook een leuke activiteit om samen met de kinderen kruidnoten te bakken.

Kruidnoten

Traditionele Sinterklaas lekkernij die je heel makkelijk zelf maakt. Ook een leuke activiteit om samen met de kinderen kruidnoten te bakken.
Direct naar het recept

Morgen komt Sinterklaas weer in het land. Hoogste tijd dus om pepernoten, kruidnoten, schuimpjes, tumtummetjes en ander strooigoed in huis te halen. Keuze genoeg want de schappen in de supermarkten liggen er vol mee. Maar wist je dat kruidnoten ook heel simpel zelf te maken zijn?

Kruidnoten kan je op twee manieren maken. Ik kies graag voor de makkelijke weg en kneed alle ingredienten in één keer door elkaar (methode I). Maar je kan ook eerst de boter en suiker glad roeren alvorens het bakmeel toe te voegen (methode II). Je gebruikt hierbij iets meer keukengerei en hebt dus wat meer afwas. Daarnaast zullen je kruidnoten er bij methode II iets gladder uitzien omdat de suiker grotendeels in het deeg oplost. Ongeacht de manier waarop je het deeg maakt: aan het eind heb je een schaal vol met heerlijke, zelfgemaakte kruidnoten. En zijn de kids niet te houden in hun enthousiasme voor Sinterklaas? Laat ze dan de handen uit de mouwen steken en hun eigen portie kruidnoten maken.

Kruidnoten - Traditionele Sinterklaas lekkernij die je heel makkelijk zelf maakt. Ook een leuke activiteit om samen met de kinderen kruidnoten te bakken.

Kruidnoten

Geef je waardering
Hoeveelheid: 50 -80 stuks (afhankelijk van de grootte

Ingrediënten: 

 • 40 gr roomboter
 • 40 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • ruime theelepel speculaaskruiden
 • 2 eetlepels halfvolle melk
 • snuf zout

Aan de slag:

Methode I:

 • Doe het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom en snij met 2 messen of een deegmenger de koude roomboter er in kleine stukjes doorheen. Voeg de melk toe en kneed snel en met een koele hand tot een mooi deeg.

Methode II:

 • Roer de zachte boter, suiker, speculaaskruiden en zout tot een zacht en glad mengsel. Het makkelijkst is het om een standmixer met deeghaak te gebruiken maar een handmixer gaat natuurlijk ook.
 • Voeg de helft van de melk toe en roer dat goed door het boter/suikermengsel.
 • Voeg nu het bakmeel en de laatste melk toe en kneed er een mooi samenhangend deeg van. Afhankelijk van de kracht van je handmixer zal je misschien het laatste deel van het kneden met de hand moeten doen. Als het deeg te zwaar wordt kan je mixer doorbranden.

Vervolg methode I en II:

 • Vorm het deeg tot een plak van enkele centimeters dik, wikkel het in plasticfolie en laat het tenminste een uur rusten in de koelkast. Zelf laat ik het deeg graag een hele dag rusten om de smaak van de speculaaskruiden goed te laten rijpen.
 • Kneed het deeg een paar keer door totdat zodat weer soepel wordt. Vorm van het deeg kleine balletjes, leg ze op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en schuif in het midden van een op 160°C hete lucht voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte van de kruidnoten bak je ze in 15-20 minuten gaar en bruin.
 • Laat de kruidnoten afkoelen op een taartrooster. Als de kruidnoten helemaal zijn afgekoeld kan je luchtdicht verpakt prima bewaren.
  Eet smakelijk!

Tips:

Omdat de smaak van speculaaskruiden snel achteruitgaat kan je het beste verse kruiden kopen en dat potje van vorig jaar gewoon wegdoen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept