Header Overetengesproken.nl
Kruidenzout

Kruidenzout

 |  2 reacties
100 Shares

Het gebeurt me regelmatig dat ik verse kruiden over heb. Zonde om in de groentela te laten liggen dus dan droog ik ze regelmatig voor later gebruik. Op een keukenpapiertje kort op vol vermogen in de magnetron. Gaat perfect! Maar sinds kort gebruik ik ze ook om kruidenzout mee te maken. Bijvoorbeeld citroenzout voor over de gegrilde zalm, knoflookzout om over een stukje stokbrood met boter te strooien of tijmzout voor op gegrilde tomaatjes. Of gebruik eens wat kruidenzout bij het marineren van een stuk vlees.

Hoe ik op het idee kwam? Eigenlijk heel simpel, een aantal weken terug schreef ik een artikel over het maken kruidenmixen. Toen ik kort daarna de bus kruidenzout bekeek die altijd bij mij in het keukenkastje staat viel het kwartje. Als ik zelf kruidenmixen kan maken waarom dan niet kruidenzout. Door zout te vijzelen met kruiden neemt het niet alleen de smaak over, het krijgt ook gelijk een decoratief kleurtje. Verschillende enkelvoudige kruidenzouten kan je vervolgens weer mengen tot een gemengd zout. Denk bijvoorbeeld aan waddenzout en herbamare. Al worden deze waarschijnlijk gemaakt door zout te mengen met gedroogde kruiden in plaats van verse kruiden samen met grof zeezout te stampen.

Kruidenzout - Geef zout eens een lekker smaakje èn een mooi kleurtje door het samen met kruiden of specerijen fijn te malen. Decoratief en erg lekker!

Ingrediënten

  • citroenrasp
  • verse tijm
  • 1 flinke teen knoflook
  • grof zeezout

vijzel

Aan de slag

Citroenzout
Doe citroenrasp in de vijzel, voeg grof zeezout toe en vijzel tot zout en citroen goed zijn gemengd. Liever iets meer of juist minder citroensmaak? Voeg gewoon extra zout en/of citroenrasp toe en stamp nog eens goed door. Schep het citroenzout in een schaaltje en laat drogen.

Tijmzout
Ris de blaadjes van de takjes tijm en stamp fijn in de vijzel. Doe wat grof zeezout erbij en stamp tot zout en tijm goed zijn gemengd. Voeg naar smaak extra zout en/of tijm toe. Schep het tijmzout in een schaaltje en laat drogen

Knoflookzout
Schil de knoflook en pers boven de vijzel met een knoflookpers fijn. Voeg grof zeezout toe en vijzel tot de knoflook en het zout goed zijn gemengd. Voeg ook nu weer naar smaak extra knoflook en/of zout toe. Schep het knoflook zout in een schaaltje en laat drogen.

Serveer het kruidenzout in kleine schaaltjes met decoratieve lepeltjes.

Eet smakelijk!

Tip: Probeer ook eens andere kruiden zoals basilicum, peterselie, maggieblad of dille. Voor een spicy variant kan je natuurlijk ook een stukje van een pepertje gebruiken.

Tip: Na verloop van tijd verliest het kruidenzout wat smaak. Met name citroenzout vind ik vers en nog amper gedroogd het lekkerst.

2 Reacties

  1. Rita
    | Beantwoorden

    Beste Mariette,ik vind jou kooksite geweldig en niet te ingewikkeld,zeg nu zelf,de gewone keuken is nog altijd de lekkerste,wil niet zeggen af en toe iets nieuws is ook leuk.
    Ik woon sinds 17 jaar in Spanje,en laatsts was ik in een restaurant en daar hadden ze zo een mooi paars zout dat ik wilde weten waar ze het vandaan hadden,want ik had hier al zoveel klueren zout,en kijk niets simpelers als bij grof keukenzout wat rode wijn en verder afhandelen zoals jij het doettoen ben ik ook met kruiden gaan experimenteren,encitrusvruchten,potjes gekocht en het is nog heel decoratief ook.
    Groetjes Rita

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Beste Rita,
      Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent, dank je wel!!
      Ik zou het niet zelf hebben bedacht maar wijn geeft zout inderdaad een mooie paarse kleur. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief