Zelf kruidenzout maken
Het gebeurt me regelmatig dat ik verse kruiden over heb. Zonde om ze in de groentela te laten verleppen. Mijn oplossing: drogen voor later gebruik. Leg de kruiden op een keukenpapiertje in de magnetron. Zet kort op vol vermogen aan en je hebt homemade gedroogde kruiden. Gaat echt perfect! Maar je kunt er nog meer mee: je eigen kruidenzout maken.
Zout met een smaakje voegt zoveel toe. Veel meer dan je misschien wel denkt. Citroenzout over een stukje gegrilde zalm, knoflookzout over een stukje stokbrood met roomboter of tijmzout op gegrilde tomaatjes. Echt, het is zo lekker. Kruidenzout is ook heerlijk bij het marineren van een stuk vlees. Hoe je zelf kruidenzout maakt? Ik leg het je uit.
Zo maak je zelf kruidenzout
Meng fijngesneden verse kruiden door zeezout en dek af met wat extra zout. Door dat extra laagje zout komt er zo min mogelijk zuurstof bij de kruiden. Gebruik de kruiden zo vers mogelijk en het liefst biologisch. In principe kan je het zout direct gebruiken maar laat je het 2 tot 3 week staan dan drogen de kruiden en wordt de smaak intenser. Zout conserveert en onttrekt het vocht aan de kruiden. Tijdens het droogproces trekken de geur en smaak diep in het zout.
Welk zout gebruik je voor kruidenzout
In principe kan je elk soort zout gebruiken. Grof zout, fijn zout, het kan beiden. Grof kruidenzout kan je in een zoutmolen gebruiken. Fijn kruidenzout is direct klaar voor gebruik. Maar het allerlekkerste zout om te gebruiken is wat mij betreft Fleur de Sel.
In Frankrijk en in de groothandel zijn potjes kruidenzout van Le Saunier de Camargue verkrijgbaar. Ik heb er verschillende staan maar wilde meer smaken hebben. Bijvoorbeeld basilicumzout, specerijenzout en zout met een rood pepertje. Bedenk wat je lekker vindt en maak je eigen, unieke kruidenzout.
Super leuk als culinair cadeau
Als je dan toch bezig bent. Verpak ook wat van je zelfgemaakte kruidenzout in decoratieve potjes. Superleuk om cadeau te geven en weer eens wat anders dan de standaard bos bloemen of een fles wijn. Een persoonlijk culinair cadeautje dat door kookliefhebbers zeker weten gewaardeerd wordt.
Kruidenzout
Ingrediënten:
- citroenrasp
- verse tijm
- verse knoflook
- fijn zeezout
Keukengerei:
- Decoratieve bewaarpotjes
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Citroenzout:
- Meng citroenrasp met zeezout, schep in een potje, dek af met een dun laagje zout en sluit af.
Tijmzout:
- Ris de blaadjes van de takjes tijm en snij ragfijn. Meng naar smaak zeezout door de tijm, schep in een potje en bestrooi met wat zout. Sluit af en zet weg.
Knoflookzout:
- Schil de knoflook en pers fijn. Snij of vijzel eventueel extra fijn. Voeg ook nu weer naar smaak zout toe, dek af met zout en sluit het potje.
Alle 3 de kruidenzouten:
- Na 2-3 weken zal je zien dat de kruiden gedroogd zijn. Schudt of schep het zout goed door elkaar en je kruidenzout is klaar voor gebruik. Serveer het kruidenzout in kleine schaaltjes met decoratieve lepeltjes. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Probeer ook eens andere kruiden zoals rozemarijn, basilicum, peterselie, maggieblad of dille. Voor een spicy variant kan je natuurlijk ook een pepertje gebruiken.
- Kruidenzout is direct na het mengen ook al lekker. Door het 2-3 weken te laten staan trekken de geuren en smaken extra diep in het zout en wordt het nog lekkerder. Eenmaal gedroogd is het kruidenzout lang houdbaar.
- Verpak je huisgemaakte kruidenzout in kleine weckpotjes, plak er een vrolijk etiketje op en geef het cadeau.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Beste Mariette,ik vind jou kooksite geweldig en niet te ingewikkeld,zeg nu zelf,de gewone keuken is nog altijd de lekkerste,wil niet zeggen af en toe iets nieuws is ook leuk.
Ik woon sinds 17 jaar in Spanje,en laatsts was ik in een restaurant en daar hadden ze zo een mooi paars zout dat ik wilde weten waar ze het vandaan hadden,want ik had hier al zoveel klueren zout,en kijk niets simpelers als bij grof keukenzout wat rode wijn en verder afhandelen zoals jij het doettoen ben ik ook met kruiden gaan experimenteren,encitrusvruchten,potjes gekocht en het is nog heel decoratief ook.
Groetjes Rita
Beste Rita,
Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent, dank je wel!!
Ik zou het niet zelf hebben bedacht maar wijn geeft zout inderdaad een mooie paarse kleur. Bedankt voor de tip!