Het gebeurt me regelmatig dat ik verse kruiden over heb. Zonde om in de groentela te laten verleppen en dus droog ze dan voor later gebruik. Op een keukenpapiertje kort op vol vermogen in de magnetron. Gaat perfect! Maar sinds kort gebruik ik ze ook om zelf kruidenzout te maken. Bijvoorbeeld citroenzout voor over de gegrilde zalm, knoflookzout om over een stukje stokbrood met boter te strooien of tijmzout voor op gegrilde tomaatjes. Zelfgemaakt kruidenzout is ook heerlijk bij het marineren van een stuk vlees.
Hoe ik op het idee kwam? Eigenlijk heel simpel, een aantal weken terug schreef ik een artikel over het maken kruidenmixen. Toen ik kort daarna de bus kruidenzout bekeek die altijd bij mij in het keukenkastje staat viel het kwartje. Als ik zelf kruidenmixen kan maken waarom dan geen kruidenzout…
Zelf kruidenzout maken
Kruidenzout maken is heel simpel. Meng fijngesneden verse kruiden door zeezout, dek af met wat extra zout zodat er geen zuurstof bij de kruiden kan en laat een week of 2-3 staan. Zorg dat de kruiden zo vers mogelijk en het liefst biologisch zijn. Zout conserveert en onttrekt het vocht aan de kruiden. Tijdens dat proces trekt de geur en smaak diep in het zout. Leuk om te doen en je wordt beloond met een heerlijke smaakmaker.


Kruidenzout
Maak zout extra lekker door het te mengen met verse kruiden of specerijen. Decoratief en erg lekker!
Ingrediënten
- citroenrasp
- verse tijm
- verse knoflook
- fijn zeezout
Aan de slag
Citroenzout:
-
Meng citroenrasp met zeezout, schep in een potje, dek af met een dun laagje zout en sluit af.
Tijmzout:
-
Ris de blaadjes van de takjes tijm en snij ragfijn. Meng naar smaak zeezout door de tijm, schep in een potje en bestrooi met wat zout. Sluit af en zet weg.
Knoflookzout:
-
Schil de knoflook en pers fijn. Snij of vijzel eventueel extra fijn. Voeg ook nu weer naar smaak zout toe, dek af met zout en sluit het het potje.
Alle 3 de kruidenzouten:
-
Na 2-3 weken zal je zien dat de kruiden gedroogd zijn. Schudt of schep het zout goed door elkaar en je kruidenzout is klaar voor gebruik. Serveer het kruidenzout in kleine schaaltjes met decoratieve lepeltjes.
Eet smakelijk!
Tips
- Probeer ook eens andere kruiden zoals rozemarijn, basilicum, peterselie, maggieblad of dille. Voor een spicy variant kan je natuurlijk ook een pepertje gebruiken.
- Kruidenzout is direct na het mengen ook al lekker. Door het 2-3 weken te laten staan trekken de geuren en smaken extra diep in het zout en wordt het nog lekkerder. Eenmaal gedroogd is het kruidenzout lang houdbaar.
- Verpak je huisgemaakte kruidenzout in kleine weckpotjes, plak er een vrolijk etiketje op en geef het cadeau.
Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest
Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.
Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!
2 Antwoorden
Rita
Beste Mariette,ik vind jou kooksite geweldig en niet te ingewikkeld,zeg nu zelf,de gewone keuken is nog altijd de lekkerste,wil niet zeggen af en toe iets nieuws is ook leuk.
Ik woon sinds 17 jaar in Spanje,en laatsts was ik in een restaurant en daar hadden ze zo een mooi paars zout dat ik wilde weten waar ze het vandaan hadden,want ik had hier al zoveel klueren zout,en kijk niets simpelers als bij grof keukenzout wat rode wijn en verder afhandelen zoals jij het doettoen ben ik ook met kruiden gaan experimenteren,encitrusvruchten,potjes gekocht en het is nog heel decoratief ook.
Groetjes Rita
Mariette
Beste Rita,
Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent, dank je wel!!
Ik zou het niet zelf hebben bedacht maar wijn geeft zout inderdaad een mooie paarse kleur. Bedankt voor de tip!