Kruidenthee - In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen gewone en kruidenthee, bespreek enkele kruidentheeën en vertel wat ze voor je kunnen doen.

Kruidenthee

Vorig jaar om deze tijd publiceerde ik een artikel over thee. Vandaag vertel ik je meer over kruidenthee. Ik leg uit wat het verschil is tussen gewone thee en kruidenthee, bespreek een aantal soorten kruidenthee en vertel wat ze voor je kunnen doen. Lees dus snel verder en probeer vooral ook eens verschillende kruidentheeën uit want ze zijn vaak erg lekker!

Verschil tussen gewone thee en kruidenthee.

Gewone thee is gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant. Kruidenthee wordt getrokken van (gedroogde) planten, kruiden, specerijen en/of vruchten en bevat geen theebladeren. Feitelijk is kruidenthee dus geen thee maar omdat het op dezelfde wijze wordt gezet als gewone thee noemen we het wel zo. Andere benamingen voor kruidenthee zijn infusie en tisane.

Eén van de eigenschappen van kruidenthee is dat het geen theïne (= cafeïne in thee) bevat. Daarmee is kruidenthee een prima drank om ’s avonds te drinken. Afhankelijk waarvan de kruidenthee is gemaakt kan het ook nog gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Zo zijn er theeën die kalmerend werken of bijvoorbeeld helpen bij verkoudheid en griep. Kruidenthee is geen geneesmiddel dus verwacht er geen wonderen van. Drink de thee vooral omdat je ‘m lekker vindt en zie de gunstige eigenschappen als een positief extraatje.

Zo gebruik je kruidenthee

Kruidenthee zet je op een zelfde manier als gewone thee. Overgiet het kruid met kokend water en laat een paar minuten trekken. Naar smaak kan je de thee zoeten met wat honing of suiker. Sommige kruiden gebruik je vers, andere gedoogd. Gedroogde soorten koop je los en zet je met behulp van een theezeefje of ze zitten kant en klaar verpakt in een zakje. De verse kruiden koop je in de supermarkt, biologische winkel of reformhuis maar kan je vaak ook prima thuis kweken.

Kruidenthee - In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen gewone en kruidenthee, bespreek enkele kruidentheeën en vertel wat ze voor je kunnen doen.

Net als met veel andere voedingsmiddelen geldt: gebruik het met mate. Er is niets op tegen om dagelijks kruidenthee drinken maar drink niet de hele dag door één soort kruidenthee. Zoethoutthee bijvoorbeeld kan bij veel en langdurig gebruik een verhogende werking op je bloeddruk hebben. Pas dus ook op met mixen waar zoethout in zit, bijvoorbeeld sterremix.

Kruidenthee die ik graag drink

Mijn favoriet merken voor kruidenthee zijn Zonnatura, Celestial Seasonings en Yogi Tea. Vereine thee koop ik doorgaans bij Simon Levelt en als ik verse kruiden gebruik kies ik voor biologisch. Onderstaand een kleine opsomming van kruidentheeën die ik graag drink en hun werking.

  • Verveine of citroenverbena is heerlijk fris met een vleugje citroen. Erg lekker om na het eten een flinke beker van te drinken. De thee bevat veel antioxidenten en stimuleert de spijsvertering.
  • Kamillethee wordt getrokken van de bloemen van de kamilleplant. De smaak is licht zoet en werkt kalmerend bij darmkrampen, versterkt je immuunsysteem, geeft ontspanning en voor een sneller herstel kan je er ook wondjes en huidirritatie met deppen. In de loop van de middag drink ik geregeld een paar koppen van deze lekkere thee.
  • Lindebloesemthee helpt bij verkoudheid en droge hoest, werkt kalmerend bij stress en is vochtafdrijvend.
  • Muntthee wordt getrokken van verse munt en is heerlijk fris van smaak. Het ondersteunt je darmen en spijsvertering, stilt honger, bevat veel antioxidenten en schijnt ook te werken tegen reisziekte.
  • Gemberthee stimuleert de spijsvertering en helpt bij verkoudheid, griep en verzacht een pijnlijke keel. Doe een paar plakjes geschilde gemberwortel samen met een schijfje citroen in een glas en giet er kokend water bij. Laat een paar minuten trekken en zoet eventueel met wat honing.
  • Hibiscus thee of karkadeh is licht zuur en heel fris van smaak. Een perfecte dorstlesser die ontstekingsremmend werkt en een gunstig effect heeft op bloeddruk en cholesterol.
  • Nachtrustbevorderende mixen zoals Sleepytime en Sleepytime Extra van Celestial Seasonings en Bedtime van Yogi Tea zijn ideaal om ’s avonds of voor het slapen gaan te drinken. Door een uitgekiende mix van kruiden helpt de thee spanning en stress te verlagen. Aan twee van deze mixen is bovendien valeriaan toegevoegd dat bekend staat om de licht spierontspannende werking. Zeker in drukke tijden wanneer ik mijn nachtrust hard nodig heb zweer ik bij één of twee bekers van zo’n thee.
  • Chai-mixen zijn door de toevoeging van specerijen heerlijk pittig en verwarmend. Lekker met melk en honing of gewoon naturel. Afhankelijk van het merk zitten er meer of minder verschillende kruiden en specerijen in. Chaimix van Zonnatura drink ik graag naturel. Classic Chai van Yogi Tea drink ik het liefst met warme melk en wat honing. Chai kan je overigens ook prima zelf maken.

Drink jij graag kruidenthee en wat is jouw favoriet? Plaats je reactie in de berichten hieronder, ik ben heel benieuwd!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *