Kruiden, specerijen en zelf kruidenmixen maken
Kijk jij weleens op de ingrediëntenlijst van een potje of zakje met kruiden en specerijen? Omdat ik graag weet wat ik eet, kijk ik bij vrijwel alles wat ik koop naar de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Zo ook bij kruiden- en specerijenmixen. Soms valt het mee maar vaak ook schrik ik van wat ze in zo’n zakje of potje stoppen. Verwacht jij bijvoorbeeld in een mix voor tacokruiden (druiven)suiker, gistextract, aardappelzetmeel en antiklontermiddel? Ik eerlijk gezegd niet. Dus wat doe ik dan: zelf kruidenmixen maken.
Vandaag neem ik je mee in de wereld van kruiden, specerijen en heerlijke mengsels daarvan. Zelf kruidenmixen maken is namelijk heel makkelijk, super leuk en het resultaat is vele malen smaakvoller dan een kant en klare mix uit de supermarkt. Maar laten we beginnen bij het begin.
Zijn kruiden en specerijen hetzelfde?
Nee! Kruiden en specerijen worden beiden gebruikt om gerechten op smaak te brengen maar ze zijn zeker niet hetzelfde.
Specerijen
Specerijen zijn smaakmakers afkomstig uit tropische landen. Denk aan kaneel, gember, nootmuskaat, kurkuma, kardemom en saffraan.
Kruiden
Met kruiden worden de blaadjes van plantjes bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, tijm, dille, bieslook, munt en rozemarijn.
Koriander kan dus zowel een kruid als een specerij zijn. Korianderzaad valt onder de specerijen, vers korianderblad is een kruid.
Bewaren van kruiden en specerijen
Vers geoogste of geplukte kruiden zijn maar kort houdbaar. Gedroogde kruiden en specerijen kan je echter weken tot maanden bewaren. Maar voor zowel kruiden als specerijen geldt: hoe verser hoe smaakvoller. Kruiden kan je eventueel zelf kweken en naar keuze vers gebruiken of drogen voor later gebruik. Specerijen moet je echt kopen.
Gedroogde kruiden en specerijen bewaar je het beste luchtdicht afgesloten op een koele, donkere plek. Verse kruiden laat je tot gebruik aan het plantje zitten. Eenmaal geoogst of geplukt bewaar je ze in een plastic zakje in de koelkast of met hun steeltjes in een glaasje water op de vensterbank.
Zelf kruidenmixen maken
Als je graag zelf je kruidenmixen samen stelt kan je volstaan met een basisset kruiden en specerijen. Met gedroogde kruiden en specerijen als basilicum, tijm, oregano, kaneelpoeder, kaneelstokjes, paprikapoeder, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma, chilipoeder, kruidnagels, kruidnagelpoeder, laurierblad, laurierpoeder, peperkorrels, nootmuskaat en foelie kan je vrijwel alle kruidenmixen maken die je wilt.
Denk aan garam masala, tacokruiden, chili con carnekruiden, ras el hanout, tandoorikruiden en bijvoorbeeld kruidenmix voor kebab. Maar ook kruidenmixen als viskruiden, gehaktkruiden, gyroskruiden, cajunkruiden en nasikruiden maak je ermee. In het najaar koop ik graag wat gember- en kardemompoeder zodat ik mijn eigen koek en speculaaskruiden kan mengen.
Het mooie van zelf je kruidenmix samenstellen is dat je de smaak helemaal naar eigen inzicht kan bijstellen. Zoek op wat er doorgaans in zit en probeer wat varianten uit. Heb je een favoriete mix vul daar dan een potje mee zodat je niet steeds opnieuw hoef te mengen. Tip: schrijf altijd op wat en hoeveel je hebt gebruikt zodat je snel weer een nieuwe voorraad kunt mengen.
Enkele van mijn favorieten zijn:
Dit artikel kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.