Kruiden, specerijen en zelf kruidenmixen maken - In dit artikel lees je wat het verschil is tussen kruiden en specerijen en hoe je zelf kruidenmixen maakt.

Kruiden, specerijen en zelf kruidenmixen maken

Kijk jij weleens op de ingrediëntenlijst van een potje of zakje met kruiden en specerijen? Omdat ik graag weet wat ik eet, kijk ik bij vrijwel alles wat ik koop naar de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Zo ook bij kruiden- en specerijenmixen. Soms valt het mee maar vaak ook schrik ik van wat ze in zo’n zakje of potje stoppen. Verwacht jij bijvoorbeeld in een mix voor tacokruiden (druiven)suiker, gistextract, aardappelzetmeel en antiklontermiddel? Ik eerlijk gezegd niet. Dus wat doe ik dan: zelf kruidenmixen maken.

Vandaag neem ik je mee in de wereld van kruiden, specerijen en heerlijke mengsels daarvan. Zelf kruidenmixen maken is namelijk heel makkelijk, super leuk en het resultaat is vele malen smaakvoller dan een kant en klare mix uit de supermarkt. Maar laten we beginnen bij het begin.

Wat zijn kruiden en specerijen?

Specerijen zijn smaakmakers afkomstig uit tropische landen. Denk aan kaneel, gember, nootmuskaat, kurkuma, kardemom en saffraan. Met kruiden worden de blaadjes van plantjes bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, tijm, dille, bieslook, munt en rozemarijn. Koriander kan dus bijvoorbeeld in beide groepen voorkomen. Korianderzaad valt onder de specerijen, vers korianderblad is daarentegen een kruid. Kruiden en specerijen worden beiden gebruikt om gerechten op smaak te brengen maar ze zijn zeker niet hetzelfde.

Kruiden, specerijen en zelf kruidenmixen maken - In dit artikel lees je wat het verschil is tussen kruiden en specerijen en hoe je zelf kruidenmixen maakt.
Foto: Pixabay

Geoogste of geplukte verse kruiden zijn maar kort houdbaar, gedroogde kruiden en specerijen kan je echter weken tot maanden bewaren. Maar voor zowel kruiden als specerijen geldt: hoe verser hoe smaakvoller. Kruiden kan je eventueel zelf kweken en naar keuze vers gebruiken of drogen voor later gebruik. Specerijen moet je echt kopen. Gedroogde kruiden en specerijen bewaar je het beste luchtdicht afgesloten op een koele, donkere plek. Verse kruiden laat je tot gebruik aan het plantje zitten. Eenmaal geoogst of geplukt bewaar je ze in een plastic zakje in de koelkast of met hun steeltjes in een glaasje water op de vensterbank.

Gedroogde kruiden en specerijen die ik eigenlijk altijd in huis heb zijn basilicum, tijm, oregano, kaneelpoeder, kaneelstokjes, paprikapoeder, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma, chilipoeder, kruidnagels, kruidnagelpoeder, laurierblad, laurierpoeder, peperkorrels, nootmuskaat en foelie. Een paar jaar terug had ook altijd een potje pikant paprikapoeder staan. Ik dacht dat het misschien een aparte paprikasoort was maar toen ik op de verpakking zag staan: paprikapoeder en 1% chilipoeder was dat het eerste potje dat uit mijn verzameling verdween. Want ja, hoe moeilijk kan het zijn om zelf een snuf chilipoeder toe te voegen. Sterker nog, ik hou wel van pittig dus ik voegde toch altijd al extra chilipoeder en/of een pepertje toe.

Met bovenstaande kruiden en specerijen kan ik veel kruidenmixen maken. Denk aan garam masala, tacokruiden, chili con carnekruiden, ras el hanout, tandoorikruiden en bijvoorbeeld kruidenmix voor kebab. Maar ook kruidenmixen als viskruiden, gehaktkruiden, gyroskruiden, cajunkruiden en nasikruiden zijn prima zelf te maken. In het najaar koop ik graag wat gember- en kardemompoeder zodat ik mijn eigen koek en speculaaskruiden kan mengen. Eén mix die ik toch altijd nog kant en klaar koop is een potje pikante kerrie van Silvo. Die vind ik gewoon echt lekker en er zitten geen gekke smaakmakers of andere toevoegingen in.

Als ik zelf een kruidenmix wil samenstellen kijk ik altijd eerst op wat potjes en zakjes om te zien wat er zoal in zit en natuurlijk neus ik ook even op internet. Dan probeer ik me de smaak voor te stellen en bepaal ik wat ik er echt in wil hebben en maak ik een eerste samenstelling. Het mooie van zelf je kruidenmix samenstellen is dat je de smaak helemaal naar eigen inzicht kan bijstellen. Heb je jouw favoriete mix gevonden en gebruik je die vaak dan kan je ‘m in een grotere hoeveelheid klaarmaken en in een pot bewaren. Zelf maak ik ze liever iedere keer vers zodat de smaak niet kan teruglopen door veroudering. Door zelf je kruidenmixen samen te stellen kan je volstaan met een basisset kruiden en specerijen en hou je tegelijkertijd de doorlooptijd van je voorraad hoog.

Regelmatig maak ik zelf een kruidenmix en plaats ik het recept op de website. De linkjes plaats ik steeds hieronder. Hou dit artikel dus in de gaten.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *