Krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten
Peulvruchten: een duurzaam voedingsmiddel
Dat peulvruchten lekker en gezond zijn weet je waarschijnlijk wel. Waarschijnlijk weet je ook wel dat peulvruchten veelgebruikte bronnen van eiwit zijn in vegetarische en vegan gerechten. Maar wist je ook dat bonenplanten stikstof uit de lucht binden en zorgen voor een vruchtbare bodem? Peulvruchten zijn dus in meerdere opzichten een duurzaam voedingsmiddel.
Transitie naar een meer plantaardig dieet
Onze huidige Westerse levensstijl heeft een enorme klimaatimpact. Om klimaatschade te beperken moet ons energiegebruik en de CO2 uitstoot beperkt worden. Overstappen op een duurzamer en meer plantaardig dieet draagt daar fors aan bij. Minder vlees eten is best een lastige stap in die transitie. Want hoe kom je aan voldoende eiwitten? Peulvruchten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook een goede bron van eiwitten.
Tip: geen enkel plantaardig eiwit is van nature volwaardig. Granen en peulvruchten vullen elkaar qua eiwitwaarde perfect aan. Door granen (bijvoorbeeld brood of pasta) met peulvruchten te combineren krijg je toch alle essentiële aminozuren in één maaltijd naar binnen. Vers gebakken plat brood is daarvoor mijn favoriet. Makkelijk, lekker en smaakt overal bij.
Krokant gebakken limabonen
Tijdens de lancering van de nieuwe pakjes BOON peulvruchten proefde ik krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten. Labneh en geroosterde groenten kende ik maar krokante limabonen waren nieuw voor me. Man, man, wat is dat lekker.
Tijdens het bakken spingen de vliesjes open en worden heerlijk krokant. Bak wat sesamzaad mee voor een heerlijke crunch en maak het af met een snufje zout. Niet alleen lekker op deze maaltijdsalade, ook heerlijk als snack. Hieronder deel ik het recept met je.
Krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten
Ingrediënten:
Voor de labneh:
- 425 gr yoghurt
- snuf zout
Voor de krokant gebakken limabonen:
- 1 pakje BOON limabonen, 215 gr uitlekgewicht
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel olijfolie
- 10 gr roomboter
Voor het platbrood en de groente:
- 200 gr trostomaatjes
- 100 gr volkorenmeel, plus extra om te bestrooien
- 75 gr yoghurt
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- ½ eetlepel komijnpoeder
- ½ theelepel chilivlokken
- 1½ eetlepel olijfolie
- zout
Voor de tahindressing:
- 2 eetlepels tahin
- 2 eetlepels agavesiroop
- ½ citroen, sap
- zout
Voor de garnering:
- 2 eieren, hardgekookt
- 5 gr verse koriander
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de labneh:
- Laat 425 gr yoghurt gedurende 4 uur uitlekken tot een smeuïge labneh. Volg de aanwijzingen in mijn recept voor homemade labneh met harissa. Schep de labneh in een schaaltje en bewaar tot gebruik.Tip: voor een dikkere labneh laat je de yoghurt langer uitlekken.
Voor de tahindressing:
- Roer het citroensap, de tahin, agavesiroop samen met een scheut water door elkaar tot een dressing. Proef en breng op smaak met wat zout.
Voor de krokant gebakken limabonen
- Spoel de limabonen goed af en laat uitlekken. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de limabonen knapperig en goudbruin. Schep de bonen regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruinen. Let op: de vliesjes van de bonen zullen opengaan en soms poppen als popcorn. Dat hoort zo. Als de bonen goudbruin zijn voeg je de roomboter en het sesamzaad toe. Bak tot de boter is opgenomen en het sesamzaad goudbruin is. Proef en breng op smaak met zout. Zet opzij en bewaar tot gebruik.
Voor het platbrood en de groente:
- Meng het volkorenmeel met bakpoeder, een snuf zout en de resterende (75 gr) yoghurt. Kneed een soepel deeg, dek af en laat rusten.
- Was de aubergine, paprika en tomaatjes en snij in kleine blokjes (± 1 cm). Schep de groente in een ovenschaal, bestrooi met komijnpoeder en chilivlokken, voeg een snuf zout en 1½ eetlepel olijfolie toe. Hussel door elkaar en rooster in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven gedurende 20-30 minuten tot de groenten zachte en smaakvol zijn. Schep tussentijds af en toe om.
- Bestuif het aanrecht met wat volkoren meel, verdeel het deeg in 2 stukken en duw met je handen uit tot 2 grote plat broden. Probeer het deeg goed dun te maken, eventueel kun je een deegroller gebruiken. Bak in een droge en warme koekenpan goudbruin.Tip: check voor meer informatie mijn recept voor
plat brood - Schep de labneh in een cirkel op een platte schaal, schep de geroosterde groenten in het midden en drizzle er lekker wat tahindressing overheen. Verdeel de krokant gebakken limabonen erover, garneer de schaal met gesneden eieren en maak af met gescheurde koriander. Serveer met het plat brood.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Voor een frisse, lichtzure labneh gebruik je magere yoghurt. Voor een romigere en zachtere labneh neem je volle yoghurt. Griekse of Turkse yoghurt kan je ook gebruiken, dan wordt de labnhe nog romiger. Het is maar net wat je het lekkerste vindt.
- Geen tijd of zin om labneh te maken? Maak het jezelf makkelijk en gebruik dikke Turkse yoghurt.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Recept Sandra Ysbrandy en Boon.
Dit recept bevat ontvangen producten (bonen).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.