Krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten - Gezonde, lekkere en kleurrijke maaltijd. Boordevol vezels, eiwitten en smaak.

Krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten

Gezonde, lekkere en kleurrijke maaltijd. Boordevol vezels, eiwitten en smaak.
Direct naar het recept

Tijdens het Pats-Boem! Lekker zeg Food Fest introduceerde BOON een compleet nieuwe productlijn peulvruchten. 12 handzame verpakkingen bonen in pak en bonen in saus. Kant en klaar en direct te gebruiken. Tijdens het event werden we gevraagd de proef op de som te nemen en krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten te maken. Dat was zo lekker dat ik het recept graag met je deel.

Bonen in pak omvat 7 verschillende naturel peulvruchten, bonen in saus 5 verschillende peulvruchten bereid in een heerlijke saus. Ideaal om lekkere en voedzame maaltijden met een lage milieu-impact op tafel te zetten. Benieuwd waarom deze peulvruchten in pak duurzaam zijn? Lees dan vooral nog even verder voor je door scrolt naar het recept.

Peulvruchten: een duurzaam voedingsmiddel

Dat peulvruchten lekker en gezond zijn weet je waarschijnlijk wel. Waarschijnlijk weet je ook wel dat peulvruchten veelgebruikte bronnen van eiwit zijn in vegetarische en vegan gerechten. Maar wist je ook dat bonenplanten stikstof uit de lucht binden en zorgen voor een vruchtbare bodem? Ik wist dat niet…

Om de klimaatimpact zo klein mogelijk te houden worden de BOON bonen bijvoorkeur in Nederland geteeld. De enkele soorten die (nog) niet in Nederland beschikbaar zijn komen zoveel mogelijk uit Europa. Ook bij de verpakking is goed gekeken naar de duurzaamheid. Het gebruikte materiaal bestaat grotendeels uit herbruikbaare en plantaardige grondstoffen. Door de handige vorm is het transport ruimte efficiënt en is de milieu-impact zo laag mogelijk. Peulvruchten van BOON passen dus in meerdere opzichten perfect in een duurzaam voedingspatroon.

Transitie naar een meer plantaardig dieet

We weten allemaal dat de klimaatimpact van onze huidige Westerse levensstijl omlaag moet. Minder energie gebruiken, CO2 uitstoot beperken en overstappen op een duurzamer en meer plantaardig dieet. Minder vlees eten is voor velen best een lastige stap in die transitie. BOON helpt je daarbij door op elke verpakking een kleurrijk, voedzaam en heerlijke recept te delen.

Boon maakt het je extra makkelijk met de heerlijke recepten op de achterkant van de pakjes. Denk aan limabonenhummus met tomaat-peterseliedressing, buddha bowl met kikkererwtencurry en mango, plaatpizza met mediterrane zwarte bonen, zwarte bonen in teriyakisaus met noedels en paksoi en goulash met kidneybonen en paprika. Heel leuk: onderstaande foto heb ik gemaakt met 2 pakjes limabonen. Per boon zijn er dus meerdere recepten in omloop. Kijk dus goed in het schap welke pakjes je koopt en verzamel alle recepten…

BOON bonen

De gerechten op de verpakkingen zijn makkelijk te maken en vormen een voedzame en volwaardige maaltijd. Zo zet je maar wat graag peulvruchten op vaker op het menu. Tip: geen enkel plantaardig eiwit is van nature volwaardig. Granen en peulvruchten vullen elkaar qua eiwitwaarde perfect aan. Door granen (bijvoorbeeld brood of pasta) met peulvruchten te combineren krijg je alle essentiële aminozuren in één maaltijd naar binnen. Vers gebakken plat brood is daarvoor mijn favoriet. Makkelijk, lekker en smaakt overal bij.

Lekkere recepten met peulvruchten

Speciaal voor het BOON Food Fest stelde Sandra Ysbrandy 5 verschillende recepten samen. Tijdens het event proefde ik krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten. Labneh en geroosterde groenten kende ik maar krokante limabonen waren nieuw voor me. Man, man, wat is dat lekker. De vliesjes spingen tijdens het bakken open en worden heerlijk krokant. Het meegebakken sesamzaad geeft een heerlijke crunch en het snufje zout maakt het af. Niet alleen lekker op deze maaltijdsalade, ook heerlijk als snack. Ga snel aan de slag en ervaar hoe lekker peulvruchten zijn.

Krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten - Gezonde, lekkere en kleurrijke maaltijd. Boordevol vezels, eiwitten en smaak.

Krokant gebakken limabonen met labneh en geroosterde groenten

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de labneh:

  • 425 gr yoghurt
  • snuf zout

Voor de krokant gebakken limabonen:

  • 1 pakje BOON limabonen, 215 gr uitlekgewicht
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 10 gr roomboter

Voor het platbrood en de groente:

  • 200 gr trostomaatjes
  • 100 gr volkorenmeel, plus extra om te bestrooien
  • 75 gr yoghurt
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • ½ eetlepel komijnpoeder
  • ½ theelepel chilivlokken
  • eetlepel olijfolie
  • zout

Voor de tahindressing:

  • 2 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • ½ citroen, sap
  • zout

Voor de garnering:

  • 2 eieren, hardgekookt
  • 5 gr verse koriander

Aan de slag:

Voor de labneh:

  • Laat 425 gr yoghurt gedurende 4 uur uitlekken tot een smeuïge labneh. Volg de aanwijzingen in mijn recept voor homemade labneh met harissa. Schep de labneh in een schaaltje en bewaar tot gebruik.
    Tip: voor een dikkere labneh laat je de yoghurt langer uitlekken.

Voor de tahindressing:

  • Roer het citroensap, de tahin, agavesiroop samen met een scheut water door elkaar tot een dressing. Proef en breng op smaak met wat zout.

Voor de krokant gebakken limabonen

  • Spoel de limabonen goed af en laat uitlekken. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de limabonen knapperig en goudbruin. Schep de bonen regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruinen. Let op: de vliesjes van de bonen zullen opengaan en soms poppen als popcorn. Dat hoort zo.
    Als de bonen goudbruin zijn voeg je de roomboter en het sesamzaad toe. Bak tot de boter is opgenomen en het sesamzaad goudbruin is. Proef en breng op smaak met zout. Zet opzij en bewaar tot gebruik.

Voor het platbrood en de groente:

  • Meng het volkorenmeel met bakpoeder, een snuf zout en de resterende (75 gr) yoghurt. Kneed een soepel deeg, dek af en laat rusten.
  • Was de aubergine, paprika en tomaatjes en snij in kleine blokjes (± 1 cm). Schep de groente in een ovenschaal, bestrooi met komijnpoeder en chilivlokken, voeg een snuf zout en 1½ eetlepel olijfolie toe. Hussel door elkaar en rooster in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven gedurende 20-30 minuten tot de groenten zachte en smaakvol zijn. Schep tussentijds af en toe om.
  • Bestuif het aanrecht met wat volkoren meel, verdeel het deeg in 2 stukken en duw met je handen uit tot 2 grote plat broden. Probeer het deeg goed dun te maken, eventueel kun je een deegroller gebruiken. Bak in een droge en warme koekenpan goudbruin.
    Tip: check voor meer informatie mijn recept voor plat brood
  • Schep de labneh in een cirkel op een platte schaal, schep de geroosterde groenten in het midden en drizzle er lekker wat tahindressing overheen. Verdeel de krokant gebakken limabonen erover, garneer de schaal met gesneden eieren en maak af met gescheurde koriander. Serveer met het plat brood.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Voor een frisse, lichtzure labneh gebruik je magere yoghurt. Voor een romigere en zachtere labneh neem je volle yoghurt. Griekse of Turkse yoghurt kan je ook gebruiken, dan wordt de labnhe nog romiger. Het is maar net wat je het lekkerste vindt.
  2. Geen tijd of zin om labneh te maken? Maak het jezelf makkelijk en gebruik dikke Turkse yoghurt.
  3. Boon bonen in pak en in saus zijn verkrijgbaar bij Jumbo, Plus, Dirk, Boon’s markt, Poiesz, Hoogvliet, Spar en Dekamarkt. Het assortiment verschilt per supermarkt. De Limabonen zijn op dit moment verkrijgbaar bij Dirk, Jumbo, Boon’s markt en binnenkort ook bij Plus.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recept Sandra Ysbrandy en Boon.
Dit recept bevat ontvangen producten (bonen, kruiden).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept