Header Overetengesproken.nl
Kransekake

Kransekake

 |  Geen reacties
29 Shares

Kransekake is een Noorse lekkernij van gestapelde ringen amandelkoek die bij feestelijke gelegenheden op tafel komt. Ik kende de toren van gestapelde koeken van internet maar had er tot vorig jaar nog nooit eentje geproefd. Vorig jaar echter was mijn broer met zijn gezin voor de Kerstdagen overgekomen vanuit Noorwegen en kreeg ik van hun, je raadt het nu natuurlijk al, een traditionele kransekake.


Powered by Adsense


Traditioneel bestaat een kransekake uit 18 ringen maar je kan de doorsnede en het aantal ringen natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Mij leek het leuk om een soort advents-kransekake te maken van 9 ringen. Zo kunnen we vanaf komende zaterdag elke dag genieten van een koekkrans bij de koffie en dan op kerstavond eten we de laatste en grootste krans. En helemaal leuk: ik maakte niet 1 maar 2 kransekaken, zo hebben we allebei onze eigen adventskoek.


Powered by Adsense


In Noorwegen hebben ze speciale bakblikken waar je de deegslierten in kan leggen èn bakken. Super handig natuurlijk en misschien zijn ze hier ook wel verkrijgbaar maar als alternatief heb ik op A4-papier 9 cirkels getekend. De cirkels heb ik steeds een ½ cm groter gemaakt zodat de kransekake naar boven geleidelijk smaller wordt. De twee A4-tjes heb ik als mallen onder een vel bakpapier gelegd en dat werkte perfect. De mallen heb ik voor je in een pdf opgeslagen en kan je hier downloaden en printen. Soms heeft het deeg tijdens het bakken de neiging wat uit te zakken. Als dat bij jou ook het geval is maak je de cirkels een volgende keer gewoon wat groter, bijvoorbeeld steeds 1 cm in plaats van ½ cm.

Kransekake - Noorse lekkernij van gestapelde ringen amandelkoek die bij feestelijke gelegenheden op tafel komt.

Kransekake

Noorse lekkernij van gestapelde ringen amandelkoek die bij feestelijke gelegenheden op tafel komt.
Hoeveelheid 2 kranskaken van 9 koeken

Ingrediënten

 • 175 gr blanke amandelen
 • 125 gr bruine amandelen met het velletje er dus nog op
 • 300 gr poedersuiker gezeefd
 • 60-65 gr eiwit ± 2 eiwitten
 • enkele druppels amandel extract
 • ¼-½ portie royal icing

Aan de slag

 1. Maal de amandelen in een keukenmachine of het molentje van een staafmixer tot een fijn amandelmeel. Voeg dan de poedersuiker toe en meng goed.
 2. Voeg het amandel extract toe en vervolgens beetje bij beetje het eiwit en kneed tot je een mooi deeg hebt dat op marsepein lijkt. Je kan dit met de hand doen maar in de keukenmachine gaat ook prima. Verpak het deeg in plasticfolie en laat enkele uren of een nacht in de koelkast rusten.
 3. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel in meerdere porties en rol uit tot slierten van 1-1½ cm dik. Leg de slierten nog even terug in de koelkast om goed koud te worden. Hoe warmer het deeg hoe meer de koekkransen de neiging hebben om tijdens het bakken uit te zakken in plaats van mooi rond te blijven.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daaronder de mallen voor de koekkransen, zie introtekst voor extra uitleg en downloadlink. De negen koeken kunnen precies op één bakblik. Let op dat je de deegringen niet dichter bij elkaar legt! Tijdens het bakken rijzen ze nog en het is zonde als ze aan elkaar plakken.
 5. Haal de deegslierten uit de koelkast en vorm er snel mooie ringen van. Haal de mallen onder het bakpapier vandaan en bak de koeken gedurende 8-10 minuten in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Als het goed is zijn ze dan licht goudbruin van kleur. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze helemaal afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. Bak ze vooral niet langer dan 10 minuten omdat de koeken dan uitdrogen en hard worden. Voor lekker taaie amandelkoek (zoals bitterkoekjes) kan je beter iets korter en op hogere temperatuur bakken dan langer en op lagere temperatuur.
 6. Versier de grootste/onderste koekkrans met royal icing, plaats de volgende erop, versier die met de icing en herhaal tot de kransekake helemaal is opgebouwd. Tijdens het drogen van de icing plakken de koeken stevig aan elkaar vast. Afhankelijk van de gelegenheid kan je de kransekake aanvullend versieren met kerst-, paas-, verjaardags- of ander decoratie.

 7. Bewaar de kransekake in de koelkast of verpakt in een plasticzak. Leg er wel altijd een stukje brood bij omdat het vocht uit het brood de amandelkoek zacht houdt. Is de koek toch hard geworden? Leg er een (nieuw) stukje brood bij en de koeken worden weer heerlijk zacht.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. In plaats van hele amandelen te gebruiken kan je het jezelf ook makkelijk maken en kant en klaar amandelmeel gebruiken. Je mist dan alleen het rustieke van de bruine amandelen maar de smaak is er niet minder om.
 2. Voor taaiere koeken verpak je ze nadat ze zijn afgekoeld luchtdicht en stop ze voor enkele dagen in de vriezer. Haal voor gebruik uit vriezer, laat ontdooien in de koelkast en bouw de kransekake zoals gebruikelijk op. Ook dikkere deegslierten of het korter bakken van de koeken maakt ze taaier.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering