Kransekake is een traditioneel Noorse lekkernij van gestapelde ringen chewy amandelkoek. Super lekker, leuk om te maken en ziet er feestelijk uit.

Kransekake

Traditioneel Noorse lekkernij van gestapelde ringen chewy amandelkoek. Super lekker en ziet er feestelijk uit. Met dit authentieke recept maak je zelf een prachtige kransekake.
Direct naar het recept

Wat is kransekake?

Kransekake is een Noorse lekkernij van gestapelde ringen amandelkoek. Traditioneel komt de toren van gestapelde koeken tijdens feestelijke gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw en bij bruiloften op tafel. Ik kende het van internet maar dat was het dan ook. Tot mijn broer -die met zijn gezin in Noorwegen woont- voor de Kerstdagen overkwam. Ik kreeg een traditionele kransekake en was op slag verkocht. Wat is dat lekker!

Hoe smaakt een kransekake?

De smaak doet denken aan bitterkoekjes. Heerlijk chewy met een zoete, verwarmende amandelsmaak. De glazuur proef je wel maar is vooral voor de decoratie. Ik vind het lekker als je daar een klein zuurtje van citroensap in proeft. Fijne tegenhanger voor de zoete amandelkoek.

Hoeveel ringen heeft een kransekake?

Traditioneel bestaat een kransekake uit 18 ringen maar je kan de doorsnede en het aantal ringen naar eigen smaak aanpassen. Mij leek het leuk om een soort advents-kransekake te maken van 9 ringen. Zo kunnen we vanaf 16 december elke dag genieten van een koekkrans bij de koffie en eten we op kerstavond de laatste en grootste krans. En helemaal leuk: ik maakte niet 1 maar 2 kransekaken, zo hebben we allebei onze eigen adventskoek.

Kransekake is een traditioneel Noorse lekkernij van gestapelde ringen chewy amandelkoek. Super lekker, leuk om te maken en ziet er feestelijk uit.
Kransekake gebakken zonder bakvorm

Kransekake bakvorm

In Noorwegen hebben ze speciale bakvormen. Super handig natuurlijk. Via internet zijn ze verkrijgbaar maar vaak flink aan de prijs. Als alternatief heb ik op A4-papier 9 cirkels getekend. De cirkels heb ik steeds een ½ cm groter gemaakt zodat de kransekake naar boven geleidelijk smaller wordt. De twee A4-tjes heb ik als mallen onder een vel bakpapier gelegd en dat werkte perfect.

De mallen heb ik voor je in een pdf opgeslagen en kan je hier downloaden en printen. Soms heeft het deeg tijdens het bakken de neiging wat uit te zakken. Als dat bij jou ook het geval is maak je de cirkels een volgende keer gewoon wat groter, bijvoorbeeld steeds 1 cm in plaats van ½ cm.

Update: Inmiddels heb ik op Amazon.com een kransekake vorm gekocht. Werkt heel fijn. Ondanks de anti-aanbaklaag vet ik de vorm licht in en bestuif met een dun laagje bloem. De koekkransen bleven veel beter in vorm dan op bakpapier.

Amandeldeeg

Het deeg voor kransekake is eigenlijk gewoon marsepein. Niet van blanke amandelen maar een mengeling van blanke en bruine amandelen. Ik maal sowieso altijd mijn eigen amandelmeel maar bruin amandelmeel kom ik bijna nooit tegen. Dus pakte ik er weer mijn bamix staafmixer met processormolen bij. Door de krachtige motor zijn de amandelen in mum van tijd tot amandelmeel gemalen. En heel fijn: het amandelmeel blijft nagenoeg koel. Dat is met minder krachtige apparatuur weleens anders. Op zich niet erg maar als amandelmeel warm wordt en je het vervolgens verder verwerkt kan er amandelolie vrijkomen. Zorg dus altijd dat amandelmeel volledig afgekoeld is.

Voeg poedersuiker toe, een drupje amandel extract en kneed met eiwit tot een deeg. Omdat ik voor de royal icing al two chicks gepasteuriseerd eiwit had gebruikt, deed ik dat ook door het deeg. Voordeel: het afwegen van het eiwit gaat makkelijker dan het afwegen van vers/ongepasteuriseerd eiwit. Vers eiwit heeft altijd een soort jelly kern die minder vloeibaar is. Vers eiwit met je daarom altijd goed losroeren voor het afwegen.

Kransekake is een traditioneel Noorse lekkernij van gestapelde ringen chewy amandelkoek. Super lekker, leuk om te maken en ziet er feestelijk uit.

Kransekake

4 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 kransekake

Ingrediënten: 

  • 175 gr blanke amandelen
  • 125 gr bruine amandelen, het velletje zit er dus nog aan
  • 300 gr poedersuiker gezeefd
  • 60 gr eiwit, ± 2 eiwitten
  • enkele druppels amandel extract

Voor de garnering:

  • ¼-½ portie royal icing
  • gouden of zilveren pareltjes, vlaggetjes, etc

Keukengerei:

  • hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor het deeg:

  • Maal de amandelen in een keukenmachine of het molentje van een staafmixer tot een heel fijn amandelmeel. Meng met de poedersuiker.
  • Voeg het amandel extract en het eiwit toe en kneed snel tot een mooi deeg dat op marsepein lijkt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat enkele uren of een nacht in de koelkast rusten.

Bakken van de koekkransen:

  • Neem het deeg uit de koelkast, verdeel in meerdere porties en rol uit tot slierten van 1 cm dik.
    Tip: heb je geen speciale bakvorm leg de slierten dan nog even terug in de koelkast om goed koud te worden. Hoe warmer het deeg hoe meer het de neiging heeft om tijdens het bakken uit te zakken.
  • Bij gebruik van de papier mallen: Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daaronder de mallen voor de koekkransen. Zie introtekst voor extra uitleg en downloadlink. Negen koekkransen kunnen precies op één bakblik. Let op dat je de deegringen niet dichter bij elkaar legt! Tijdens het bakken rijzen ze nog en het is zonde als ze aan elkaar plakken.
    Haal de deegslierten uit de koelkast en vorm er snel mooie ringen van. Plak de uiteinden netjes aan elkaar en haal de mallen onder het bakpapier vandaan.
    Ik maakte op deze manier 2 kransekake met 9 ringen van het deeg
  • Bij gebruik van kransekake bakvormen: Vul de bakvormen met deegslierten en plak de uiteinden netjes aan elkaar.
    De kransekake op de foto maakte ik met de bakvormen. Ik gebruikte 400 gr deeg voor 10 ringen koek. Met de rest van het deeg maakte ik marspeinen aardappeltjes.
    Tip: ik dacht dat ik voor 1 kleine kransekake de drie kleinste bakvormen kon gebruiken. Dat bleek niet juist, de ringen passen dan niet goed. De juiste volgorde van de ringen is: vul de zes kleinste (binnenste) ringen van de 6 vormen, dit worden de 6 bovenste koeken van de kransekake. Vul dan de middelste ringen van de bakvormen (de middelste 6 ringen in de toren) en tot slot de 6 grootste ringen (de onderste 6 ringen in de toren). Voor een kransekake met 10 ringen vulde ik van alle 6 vormen de kleinste ringen. vervolgens vulde ik van 4 vormen de 2e ring. Kijk goed naar de vormen, dan valt waarschijnlijk het kwartje wel. Zo niet, plaats hieronder een reactie in de comments of stuur een bericht via het contactformulier. Ik help je graag verder.
  • Bak de koekkransen gedurende 8-10 minuten in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Als het goed is zijn ze dan licht goudbruin van kleur. Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je kransen van de bakplaat haalt.
    Tip: Bak vooral niet langer dan 10 minuten omdat de koeken dan uitdrogen en hard worden. Voor lekker taaie amandelkoek (zoals bitterkoekjes) kan je beter iets korter en op hogere temperatuur bakken dan langer en op lagere temperatuur.

Stapelen en versieren van de kransekake:

  • Versier de grootste/onderste koekkrans met royal icing, plaats de volgende erop, versier die met de icing en herhaal tot de kransekake helemaal is opgebouwd. Tijdens het drogen van de icing plakken de koeken stevig aan elkaar vast. Afhankelijk van de gelegenheid kan je de kransekake aanvullend versieren met kerst-, paas-, verjaardags- of ander decoratie.
  • Bewaar de kransekake in de koelkast of verpakt in een plasticzak. Leg er wel altijd een stukje brood bij. Het vocht uit het brood houdt de amandelkoek zacht. Is de koek toch hard geworden? Leg er een (nieuw) stukje brood bij en de koeken worden weer heerlijk zacht.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. In plaats van hele amandelen te gebruiken kan je het jezelf ook makkelijk maken en kant en klaar amandelmeel gebruiken. Je mist dan alleen het rustieke van de bruine amandelen maar de smaak is er niet minder om.
  2. Voor taaiere koeken verpak je ze nadat ze zijn afgekoeld luchtdicht en stop ze voor enkele dagen in de vriezer. Haal voor gebruik uit vriezer, laat ontdooien in de koelkast en bouw de kransekake zoals gebruikelijk op. Ook dikkere deegslierten of het korter bakken van de koeken maakt ze taaier.
  3. Inmiddels heb ik op Amazon.com een kransekake vorm gekocht. Voor de kransekake van 10 ringen hoog die je op de foto ziet gebruikte ik 400 gr deeg. Van het restant deeg (250 gr) maakte ik marsepeinen aardappeltjes.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept bevat ontvangen producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Sandra schreef:

    Beetje jammer ik had de ringen meegenomen uit noorwegen. Nu voor de tweede keer goed ingevet en recept gevolgd. Zij zijn niet uit de ringen te krijgen. Bij het maken van de circles viel het deeg helaas ook al uit elkaar. Dus nu maar optrommelen tot koekjes of zo. Beetje jammer ik ga verder zoek naar volgend recept wat misschien beter werkt.

    1. Dat is heel erg jammer. Ik heb zelf (nog) geen ringen, kan je dus helaas geen tips geven daarvoor. Deeg dat uit elkaar valt klinkt als te droog deeg. Misschien iets meer eiwit toevoegen volgende keer zodat het smeuïger en elastischer wordt?