Header Overetengesproken.nl
Koningsdag soesjes

Koningsdag soesjes

 |  Geen reacties
26 Shares

Over een paar dagen is het weer Koningsdag en dat betekent genieten van een vrije dag. En dan maak ik het graag gezellig met wat lekkers bij de koffie. Om in de sfeer van de dag te blijven heb ik dit jaar Koningsdag soesjes in de planning. Je hebt ze zo gemaakt, iedereen vindt ze lekker en ze zien er ook nog eens feestelijk uit. Zorg wel dat je er genoeg maakt want ze zijn op voor je het weet!

Standaard vul ik soesjes met slagroom maar je kan natuurlijk ook uitpakken en voor een andere vulling kiezen. Wat dacht je ervan om eerst een beetje advocaat in de soesjes te spuiten en ze dan af te vullen met slagroom? Of vul ze eens met banketbakkersroom of ijs. En voor de hartige trek vul je ze met roomkaas en kruiden, kaas en/of ham. Kies een passende topping en serveer op een mooie schaal. Kortom, met soesjes kan je alle kanten uit.

Koningsdag soesjes - Kleine soesjes gevuld met slagroom zijn altijd lekker. En met een mooi oranjeglazuur zijn ze perfect voor Koningsdag.

Ingrediënten voor ± 22 stuks

Voor de soesjes:

  • 100 ml water
  • 50 gr boter, in kleine stukjes en op kamertemperatuur
  • 60 gr bloem
  • 2 eieren (L)
  • snuf zout
  • ± 400 ml slagroom
  • suiker, naar smaak

Voor het Koningsdag glazuur:

  • 4 eetlepels poedersuiker
  • enkele druppels (vers) sinaasappelsap
  • drupje oranje kleurstof

Aan de slag

Doe het water samen met het zout en de boter in een pan en breng aan de kook. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed met een houten lepel. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot je een mooi basisdeeg hebt dat loskomt van de randen van de pan. Blijf nog even door roeren zodat zowel het deeg als de pan een stuk kunnen afkoelen.

Voeg een ei toe en roer dat stevig door het deeg. In eerste instantie lijkt het deeg te schiften maar als je doorgaat ontstaat er vanzelf een mooi beslag. Klop het tweede ei in een bekertje los en voeg dit in gedeelten aan het beslag toe. Het soezenbeslag heeft de juiste dikte als het in stukken van de lepel loopt.

Spuit of schep met twee lepels ± 22 hoopjes op een ingevet of met teflonfolie beklede bakplaat. Plaats de deeghoopjes niet te dicht op elkaar want tijdens het bakken zullen ze nog rijzen. Schuif de bakplaat in het midden van een op 220ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 200ºC.

Haal de soesjes uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen.

Maak van poedersuiker en wat druppels sinaasappelsap een dik glazuur. Voor een echt Koningsdag glazuur voeg je nog een drupje oranje kleurstof toe.

Klop de slagroom stijf. Voeg tijdens het kloppen naar smaak suiker toe en schep de geklopte slagroom in een spuitzak met een klein maar wel scherp spuitmondje.

Vul vlak voor gebruik de soesjes door de het spuitmondje van de spuitzak in de onderkant van de soesjes te steken en ze te vullen tot ze vol zitten.

Doop de bovenkant van de helft van de soesjes in het glazuur, strooi er eventueel nog wat chocoladestrooisel over en/of garneer met wat zilveren bolletjes en laat ze drogen. Op de ander helft van de soesjes strooi je vlak voor het serveren wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

Tip: Voor grote soezen maak je de deeghoopjes groter, voor echte eenhapssoesjes maak je de deeghoopjes juist wat kleiner.

Geef een reactie