Header Overetengesproken.nl
Knoflookgarnalen

Knoflookgarnalen

 |  1 reactie
25 Shares

In eenvoud schuilt de verfijning wordt gezegd. Het recept dat ik vandaag voor je heb doet dat gezegde volledig eer aan: knoflookgarnalen of gambas al ajillo zoals ze in Spanje zeggen. Grote garnalen gebakken in olijfolie en knoflook en bestrooid met gehakte peterselie. Simpeler en sneller te maken kan bijna niet.

Gamba, tijgergarnaal, scampi of cocktailgarnaal: het zijn benamingen voor grote garnalen die vaak door elkaar worden gebruikt. Feitelijk is dat niet helemaal juist. Het fijne weet ik er niet van maar het grootste verschil zit ‘m in de herkomst. De een is gevangen in warm water (zuidelijker windstreken), de ander in koud water (noordelijker windstreken). Soms worden ze in hun geheel geserveerd, soms gepeld maar nog wel met het staartje eraan. In het laatste geval heet het dan vaak een cocktailgarnaal.

Knoflookgarnalen - Grote garnalen gebakken in olijfolie en knoflook en bestrooid met verse peterselie: heerlijk als borrelhapje of voorgerecht.

Ingrediënten voor 16 stuks

  • 16 grote garnalen, diepvries of vers
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • krulpeterselie
  • stokbrood

Aan de slag

Als je diepvriesgarnalen gebruikt zorg er dan voor dat je ze vooraf hebt ontdooit. Kijk op de verpakking hoe lang dat ongeveer duurt.

Maak de knoflooktenen schoon, knijp ze boven een klein schaaltje fijn en hak de peterselie.

Dep de garnalen zorgvuldig droog. Bij verse garnalen moet je vaak de zwarte draad (darmkanaal) in de rug nog verwijderen. Bij diepvriesgarnalen is dat doorgaans al gedaan. Controleer dit voor de zekerheid nog wel even en indien nodig verwijder je de draad alsnog.

Schenk zoveel olijfolie in een koekenpan dat de gehele bodem met een flink laagje is bedekt. Verwarm de olie en schep de knoflook erbij zodra de olie goed warm is. Schep om en voeg dan gelijk de garnalen toe. Rauwe garnalen bak je tot ze van grijs en doorzichtig naar mooi roze zijn gekleurd. Ontdooide diepvries garnalen bak je ongeveer een minuutje. Maar let op dat je de garnalen niet te lang bakt want dan worden ze droog en taai.

Als de garnalen klaar zijn haal je de pan van het vuur en strooi je de fijngehakte peterselie over de garnalen. Schep nog een laatste keer om en doe ze dan over op een bord of schaal. Schep de saus erover en serveer met wat stokbrood.

Eet smakelijk!

Tip: Voeg ook eens een snuf chilipoeder toe voor pittige/hete garnalen.

Tip: Op de barbecue smaken deze garnalen ook prima. Marineer ze dan vooraf in olijfolie en knoflook, prik ze met een paar tegelijk op satéstokje en bestrooi na het grillen met wat verse peterselie,

1 Reactie

  1. Gefferie vannessa
    | Beantwoorden

    Ik vind dat recept fantastisch mariët,vooral over die garnalen,die is echt mijn favoriet gerecht,u wordt beloond

Geef een reactie